Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

OLYMPUS ACTIVITIES-Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 02 Οκτ 2016


ΟΣΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΠΡΟΣΕΛΘΕΤΕ!!!

Κοκκινοπλός (1150μ)-Ρουδι 1800μ)-Ανθιμος (1777μ)-Κιτρος(1765μ). Ρεματιά Σταλαγματιάς
Σήμερα 02 Οκτ 2016 επιλέξαμε να περιηγηθούμε μαζί σε μια προσπάθεια ανακάλυψης της μυστήριας σπηλιάς ΤΣΑΚΑΛΟΠΕΤΡΑ. Αφορμή της αναζήτησης ήταν η μικρή ιστορία που έγραψε η συμπολίτισσα μας Εύα Κασιάρου «Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ» ενός Παλιού ορειβάτη ο οποίος ξεστόμισε λίγο πριν την τελευταία του αναπνοή στον εγγονό του « Αινιγματικές κουβέντες». Πήγαινε να τον βρεις …εκεί είναι ο Φα…δε σκοτώθηκε..»

Άξιος ο εγγονός ζει μια απίστευτη περιπέτεια ώσπου να καταφέρει να λύσει τον γρίφο των λέξεων ,μαθαίνοντας όλα τα κατατόπια Ολύμπου μέχρι ακόμη και την μυστηριώδη σπηλιά ΤΣΑΚΑΛΟΠΕΤΡΑΣ.
Σπηλιά που περιβάλλεται από ισχυρό γεωμαγνητικό και ηλεκτρικό πεδίο, και που είναι συνδεδεμένη με τον τόπου αφού, έχει μια ιστορία 600 ετών, από την εποχή της τουρκοκρατίας, Το συγκεκριμένο σπήλαιο, αποτέλεσε και σημείο συγκεντρώσεων της Φιλικής Εταιρείας. Μέσα σε αυτό το σπήλαιο υπάρχει και ένα Εκκλησάκι στο οποίο η Φιλική Εταιρεία του Κοραή, είχε αφήσει έγγραφα - εντολές προς τους κατοίκους του χωριού, τα οποία έγγραφα σώζονται μέχρι και σήμερα .Δεν μπορέσαμε να
αντισταθούμε στην πρόκληση Μια υπέροχη αναζήτηση , που ξεκινά από το Πύθιο και χώνεται βαθιά στις πλαγιές του Ολύμπου .

Κοκκινοπλός (1150μ)-Ρουδι 1800μ)-Ανθιμος (1777μ)-Κιτρος(1765μ).Ρέμα Σταλαματιάς
Φανταστείτε μια ονειρεμένη!!! Πορεία που θα μας ξεδιψάσει στην ψηλότερη βρύση της Ελλάδος!!! Φανταστείτε μια ονειρεμένη, οπτική πρόκληση σε μία σειρά από τις ωραιότερες, καταπληκτικές, πανοραμικές κορφές του Ολύμπου.

Υψομετρική Διαφορά :1300 μ.
Μήκος: 9 χμ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 2450 μ.
Διάρκεια διαδρομής: 06:00 ώρ σνλ
Βλάστηση: Πυκνό Πευκοδάσος –Αλπικό τοπίο
Σήμανση : Αρκετά καλή
Βαθμός Δυσκολίας: Α+

Περιγραφή

Ακολουθώντας την επαρχιακή οδό Κατερίνη-Ελασσόνα περνάμε τον Άγιο Δημήτρη ,και τη διασταύρωση προς Λιβάδι κατηφορίζοντας ,φθάνουμε στο πύθιο, εδώ θα αναζητήσουμε και θα ανακαλύψουμε την μυστηριώδη σπηλιά ΤΣΑΚΑΛΟΠΕΤΡΑ και τα κρυφά ΑΣΚΗΤΑΡΙΑ σε σύντομο χρονικό διάστημα επιστρέφουμε προς Κοκκινοπλό.

Η ανάβαση θα ξεκινήσει από την γραφική πλατεία Κοκκινοπλού σε υψόμετρο 1150 μ Ανηφορίζοντας τα στενά σοκάκια του χωριού, με μπούσουλα το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε4 όπου σε περίπου 20 – 30 λεπτά φθάνουμε στο Κιόσκι υψ 1350μ. με χαρακτηριστική θέα προς τον κάμπο.

Εκεί αφήνουμε το Ε4 και την απίστευτης ομορφιάς ρεματιά της Σταλαγματιάς στα δεξιά μας και ακολουθούμε το παλιό μονοπάτι που μέσα από πυκνό πευκοδάσος μας ανεβάζει σε λιγότερο από 01:30 ώρα στη τοποθεσία ΡΟΥΔΙ , όπου δεσπόζει η πασίγνωστη και ψηλότερη βρύση του Ολύμπου Ρούδι στα 1800μ, κτισμένη το 1952.

Αφού απολαύσουμε την υπέροχη θέα γύρω μας και δροσιστούμε βλέποντας τις κορυφές Σμέο ή (άχαρη κορυφή) υψ 2087μ, Χότζα (υψ 2589μ), Άνθιμο (υψ 1998μ) τα Πιέρια όρη (υψ 2194μ) και το χωριό Λιβάδι. Ανηφορίζουμε την κορυφογραμμή στην αλπική πλεον ζώνη που συνδέει τις κορυφές
«Άνθιμος» (1198 μ.) και «Κίτρος» (2416 μ.) όπου και ο προορισμός μας.

Στην κορυφή «Κίτρος» η θέα είναι εξαιρετική. Απλόχερα απλώνεται το μεγαλείο της φύσης, όπου αχόρταγα ρουφάς με το βλέμμα σου κάθε εικόνα. Δεν ξέρεις που να πρωτοκοιτάξεις, μπροστά το βύθισμα καταλήγει στην Σταλαγματιά, πίσω το απότομο βύθισμα καταλήγει στην περιοχή Ξερολάκι, απέναντι τα Πιέρια Όρη και πίσω μας ξεπροβάλει το τρίκορφο του Ολύμπου Μύτικας 2918μ- Σκολιό 2911μ -Στεφάνι 2908μ.

Η δυσκολία της διαδρομής εξαρτάται άμεσα από τα καιρικά φαινόμενα .
Όριο ηλικίας συμμετοχής : από 16 ετών και πάνω
Φαγητό στον Κοκκινοπλό στη Ταβέρνα Λανόι !!
Αν υπάρχει χρόνος θα ξεναγηθούμε στο παλιό σχολείο!
Δηλώσεις συμμετοχής Μέχρι Παρασκευή 30 Σεπτ 2016 !
Τηλ: 6977587345 email: olympusmountainactivities@gmail.com &email:
ttekiridis@gmail.com ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: Mε IX: Ώρα 07:30 στο parking του LIDL περιοχή ΑΝΔΡΟΜΑΧΗΣ Φροντίστε να είστε εκεί τουλάχιστον 10 λεπτά νωρίτερα ώστε να ξεκινήσουμε έγκαιρα .
Κόστος συμμετοχής: Μοιραζόμαστε τα έξοδα μετακίνησης
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ : Σακίδιο ημέρας 25-40 λτ , Μποτάκια πεζοπορίας ,Μακρύ παντελόνι ή κολάν πεζοπορίας, Αδιάβροχο , δύο μπλουζάκια, Μπουφάν αντιανεμικό-αδιάβροχο ,ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ατομικό, Παγούρι 1,5-2 λίτρων, Μπατόν , καπέλο - χαρτομάντιλα, Σνακ (σοκολάτες-παστέλια). Προσωπικά αντικείμενα ,Φωτογραφική μηχανή.
Και μη ξεχάσετε το χαμόγελο σας !!
Υ.Γ Το πρόγραμμα μπορεί να τροποποιηθεί αν συντρέχουν λόγοι ασφάλειας η λόγω καιρικών συνθηκών.
Σημείωση: Η εξόρμηση ενδείκνυται και για αρχάριους και απαιτείται καλή φυσική κατάσταση και καλό επίπεδο εξοπλισμού!