Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Νομοθετική παρέμβαση για εξυγίανση της αγοράς προανήγγειλε ο Βαγγέλης Αποστόλου από την Κεντρική Αγορά Αθηνών.

Νομοθετική παρέμβαση για εξυγίανση της αγοράς προανήγγειλε ο Βαγγέλης Αποστόλου από την Κεντρική Αγορά Αθηνών.
Την Κεντρική Αγορά Αθηνών επισκέφθηκε σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, όπου είχε ενημέρωση και συνεργασία με τη διοίκηση του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), τον Σύνδεσμο Εμπόρων και το Σύνδεσμο Εμπόρων Κρέατος της Κεντρικής Αγοράς, καθώς και τους εκπροσώπους των εργαζομένων.
Βασικό αντικείμενο της επίσκεψης ήταν η διερεύνηση των δυνατοτήτων παρέμβασης εκ μέρους της κυβέρνησης, έτσι ώστε να υπάρξει εξυγίανση στον τομέα της διακίνησης και εμπορίας των αγροτικών προϊόντων και να αντιμετωπιστεί, μεταξύ άλλων:

• η μεγάλη «ψαλίδα» που παρατηρείται ανάμεσα στις τιμές που απολαμβάνει ο παραγωγός και στις τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής για το ίδιο προϊόν.
• η «γκρίζα ζώνη» που συνεχίζει να υπάρχει στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων, καθώς ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής παραγωγής διακινείται χωρίς παραστατικά.
• η μεγάλη καθυστέρηση με την οποία πληρώνονται οι αγρότες για τα προϊόντα που πωλούν στα δίκτυα εμπορίας, όπου εμφανίζεται το φαινόμενο να εξοφλούνται πολλούς μήνες μετά την πώληση ακόμα και για προϊόντα νωπά, μικρής διατηρησιμότητας και ταχείας κατανάλωσης.
• το φαινόμενο «ελληνοποίησης» προϊόντων που εισάγονται από το εξωτερικό και προωθούνται με παραπλανητικό τρόπο στους καταναλωτές.
• η ασθενής συμμετοχή των συνεταιριστικών επιχειρήσεων στη διακίνηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων.


Ο κ. Αποστόλου ενημέρωσε τα στελέχη του Οργανισμού και τους εμπόρους της Κεντρικής Αγοράς για την πρόθεση του Υπουργείου, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, να φέρει νομοθετική παρέμβαση για την καλύτερη λειτουργία της αγοράς, σε όλα τα επίπεδα, και ζήτησε τη συνεργασία τους ώστε η παρέμβαση αυτή να είναι ριζοσπαστική και αποτελεσματική προς όφελος των παραγωγών, των εμπόρων και των καταναλωτών. Όπως δήλωσε ο Υπουργός, ο ρόλος των οργανωμένων Αγορών (Κεντρικές Αγορές, Ιχθυόσκαλες, Κρεαταγορές) είναι καταλυτικός στην προσπάθεια εξυγίανσης του χώρου, καθώς εξασφαλίζουν τη νόμιμη και ασφαλή διακίνηση της πρωτογενούς παραγωγής και αποτελούν τον κεντρικό κρίκο μιας αλυσίδας που ξεκινά από το χωράφι, το στάβλο ή τη θάλασσα και καταλήγει στο τραπέζι του καταναλωτή.

Η διοίκηση του ΟΚΑΑ και οι εκπρόσωποι των εμπόρων και των εργαζομένων, αφού επισήμαναν ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στο χώρο τους, δήλωσαν πρόθυμοι να συμβάλλουν με προτάσεις και παρατηρήσεις στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει τάξη στη διακίνηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων.