Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ.
Μια συγκινητική και συγκλονιστική εμπειρία μας χάρισε η θεατρική ομάδα του 1ου Γυμνασίου και του 1ου ΓΕΛ Κατερίνης στο Αρχαίο θέατρο Δίου, την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου στις 19.30 παρουσιάζοντας μία εικαστική performance με τίτλο «Για ένα πουκάμισο αδειανό», η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβαλ «ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ». Η παράσταση, γεμάτη συναίσθημα και έντονες εικόνες, συγκίνησε βαθιά το φιλοθεάμον κοινό, το οποίο παρακολουθούσε με μεγάλη προσήλωση τους έντεκα εξαιρετικούς πρωταγωνιστές και τον εκπληκτικά συντονισμένο χορό να ξετυλίγουν το νήμα της θεατρικής αφήγησης από την αρχαία Τροία, στη Μικρά Ασία του ’22 και τη μεταπολεμική Ελλάδα καταλήγοντας στη σύγχρονη Αθήνα με τις εξαθλιωμένες ψυχές των προσφύγων.

Προσφυγιά και μετανάστευση, αποτέλεσαν τους πόλους γύρω από τους οποίους περιστράφηκαν τα κείμενα που με πολλή ευαισθησία και μεράκι επέλεξαν και διασκεύασαν οι υπεύθυνες καθηγήτριες των δύο σχολείων. Ο χορός, ο Τεύκρος, οι πρόσφυγες της Μ. Ασίας και του Πόντου, Ιρακινοί και Σύριοι μετανάστες, όλοι τους θύματα πολέμων, ξεδίπλωσαν τις ελπίδες, τους καημούς, τα βάσανα και τις πικρές διαψεύσεις τους αποδεικνύοντας πως ο πόνος της προσφυγιάς δεν έχει χρώμα, φυλή και θρησκεία, αλλά είναι κοινός και αδυσώπητος! 

Μία παράσταση, που εστιάζοντας στο ρυθμό, τη μουσικότητα του λόγου, τη δραματουργία του ήχου και τη ζωντανή υποβλητική μουσική του ντράμερ, κατάφερε να συνθέσει ένα αμείλικτο κατηγορώ για τις φρικαλεότητες του πολέμου και ένα σπαρακτικό αίτημα για αλληλεγγύη και ανθρωπισμό στους πρόσφυγες! Μία προσεγμένη παράσταση σκηνογραφικά και σκηνοθετικά που δικαίωσε τους συντελεστές της, τους θεατές, τις προσπάθειες των ταλαντούχων μαθητών και το ρόλο του Δημόσιου σχολείου! 

Θερμές ευχαριστίες στην κ. Μυράντα Παπά, Υπεύθυνη του Γραφείου Καινοτόμων Δράσεων της ΔΙΔΕ Πιερίας για την ευκαιρία συμμετοχής που έδωσε στους μαθητές μας, στην οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ "Ολύμπια εν Δίω" και στον καλλιτεχνικό του διευθυντή κ. Γ. Φουρνιάδη. Πολλές ευχαριστίες, επίσης, στους Συλλόγους Διδασκόντων των δύο σχολείων για τη στήριξη και συμπαράσταση που προσέφεραν, στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου και του 1ου ΓΕΛ Κατερίνης για την οικονομική και υλική στήριξη που παρείχαν. 

Ιδιαίτερες ευχαριστίες, για άλλη μια φορά, στους γονείς των παιδιών και σε όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους και το θερμό τους χειροκρότημα την παράσταση! Θερμά συγχαρητήρια στις υπεύθυνες καθηγήτριες κ. Βατζόλα Βάλια, κ. Ντουλαπτσή Μαρία, κ. Κοτσαφτίκη Κατερίνα και κ. Χατζηιωαννίδου Σοφία για την εξαίρετη παράσταση! Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές που, μαζί με τις καθηγήτριές τους, αξιοποιούν τις δυνατότητες δημιουργίας που τους παρέχει το σχολείο, υλοποιούν με όρεξη και μεράκι αξιόλογες πολιτιστικές πρωτοβουλίες και παράγουν πολιτισμό! Ήταν μια υπέροχη βραδιά! 

Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές!

Η Διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Κατερίνης
Ελένη Σαμαρά