Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους ταξιδεύει στην Κατερίνη

Το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους ταξιδεύει στην Κατερίνη
Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για την περαιτέρω προβολή της ταινίας μικρού μήκους, έχει εντάξει στον ετήσιο προγραμματισμό του τη διοργάνωση προβολών σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. 

Πρόκειται για τη δράση «Το Φεστιβάλ Ταξιδεύει». Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, οι βραβευμένες ταινίες προβάλλονται και στην Κατερίνη, στον 1ο όροφο του Πολιτιστικού Κέντρου Εκάβη, το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, σ’ ένα «μακρύ ταξίδι» επαφής µε το κινηματογραφόφιλο κοινό που κάθε χρόνο αποδεικνύει το ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον του για τις ταινίες Μικρού Μήκους.



ΩΡΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ 7:00 μ.μ, ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


Με ρεκόρ αιτήσεων συμμετοχής αλλά και το πλουσιότερο διαγωνιστικό μικρού μήκους στην ιστορία του, το 39ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας διεξήχθη από τις 19 έως τις 24 Σεπτεμβρίου, δίνοντας το καθιερωμένο του ραντεβού με το πιο ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κινηματογραφίας: τους νέους Έλληνες μικρομηκάδες. Αλλά και αυτούς που επιμένουν στην μικρή φόρμα αντιμετωπίζοντας την μικρού μήκους ταινία όπως της αξίζει: ως ένα αυτόνομο έργο τέχνης. Οι φετινές «μικρές» που διαγωνίστηκαν, ήταν ανεξάρτητες στην συντριπτική πλειονότητά τους παραγωγές. Στα ονόματα των παραγωγών που συμμετέχουν φέτος συναντάμε πολλούς που έχουν συνδέσει το όνομα τους με την διεθνή πλέον απήχηση του ελληνικού σινεμά. Πολλοί, ίσως περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά, είναι οι δημοφιλείς ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στις ταινίες του διαγωνιστικού. Είναι προφανές πως δεν επιθυμούν απλώς να βοηθήσουν τους νέους σκηνοθέτες στα πρώτα τους βήματα, όπως συνέβαινε παλιότερα, αλλά αντιμετωπίζουν πλέον την μικρού μήκους ταινία ως ένα όχημα ανάδειξης της υποκριτικής τους δεινότητας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Γ.Στάνκογλου, Μ.Παπαδημητρίου, Μ.Μαυροματάκη, Β.Ανδρεαδάκη, Σ.Σεϊρλή.

Πληροφορίες για τις ταινίες που θα προβληθούν:
H οικονομική κρίση και η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα συνεχίζουν να απασχολούν σταθερά μια μεγάλη μερίδα των νεαρών δημιουργών -είτε ως κεντρικός πυρήνας των ιστοριών τους, είτε ως φόντο σε μια Ελλάδα που δοκιμάζεται: ανεργία, φτώχια, τοκογλυφία, επαγγελματική κατάρρευση, άστεγοι, τράπεζες. Καλύτερη ελληνική ταινία αναδείχτηκε ο «Κύβος» του Αλέξανδρου Σκούρα που απεικονίζει με αμεσότητα και ρεαλισμό, τη βαλτωμένη πραγματικότητα ενός 35άρη του οποίου το μόνο του ταλέντο είναι η εξωπραγματική ταχύτητα που λύνει τον κύβο του Ρούμπικ. Από τα υπόλοιπα βραβεία ξεχώρισαν εκείνο της «Τώνιας Μαρκετάκη» στην αριστουργηματική «Αλεπού» της Ζακλίν Λέντζου (οι έλληνες κριτικοί την αντάμειψαν με το βραβείο της καλύτερης ταινίας), ένα πορτρέτο μιας αλλιώτικης οικογένειας και μαζί μια θαυμάσια ιστορία ενηλικίωσης, το ειδικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη «Ντίνος Κατσουρίδης» στο συγκινητικό «Ummi» του Νίκου Αυγουστίδη, το βραβείο σεναρίου στην ευρηματική αλληγορία «Αόρατος» του Κώστα Γεραμπίνη.