Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Δελτίο Τύπου : ΕΠΟΧΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΥΠΗΚΟΩΝ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – η απάντηση του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Δελτίο Τύπου : ΕΠΟΧΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΥΠΗΚΟΩΝ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – η απάντηση του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Ερώτηση για τους αλλοδαπούς εργάτες γης και την αναγνώρισή τους κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και η βουλεύτρια Πιερίας, Σκούφα Μπέττυ.

Στην ερώτησή τους μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι απασχολούνται ακόμα πολίτες τρίτων χωρών σε αγροτικές εργασίες. οι οποίοι όμως δεν καλύπτονται από το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Πολλές αγροτικές εργασίες, λόγω της φύσης τους, χρειάζονται μια ιδιαίτερη εξοικείωση και εξειδίκευση με το αντικείμενο. Για παράδειγμα, στην ελαιοκομία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τον καπνό, απαιτείται να εκτελούνται συγκεκριμένοι χειρισμοί οι οποίοι χρειάζονται εξοικείωση και εμπειρία. Δεν είναι εύκολο λοιπόν να εκτελεστούν από ανειδίκευτους εργάτες, και μάλιστα από εργάτες χωρίς πρότερη επαφή με το είδος.

Στην κατηγορία αυτή, των εργατών δηλαδή οι οποίοι διαθέτουν στοιχειώδη εξοικείωση και εμπειρία, περιλαμβάνονται οι πολίτες της Αλβανίας.

Καθώς, όπως υπογραμμίζουν οι βουλευτές, το νομοθετικό πλαίσιο δεν είναι αρκετά ευέλικτο όσον αφορά στους χρόνους και τις διαδικασίες απασχόλησης, οι πολίτες Αλβανίας εισέρχονται στη χώρα μας με τουριστική βίζα και απασχολούνται παράτυπα στην αγροτική οικονομία.

Τα αποτελέσματα της ισχύουσας κατάστασης

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές αποτέλεσμα της κατάστασης που υπάρχει, είναι οι αγρότες να απασχολούν παράτυπα εργαζόμενους στις καλλιέργειές τους. Επίσης, τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν απώλεια πόρων, ιδιαίτερα πολύτιμων αυτές τις εποχές. Οι αγρότες δεν μπορούν να εμφανίσουν το ορθό κόστος παραγωγής τους για την αγροτική δραστηριότητα, αλλά και οι εργάτες γης εργάζονται κάτω από ένα καθεστώς εκτός πλαισίων νομιμότητας.

Δείτε εδώ την απάντηση του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (συνημμένο αρχείο).