Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ - ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ - ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ κου ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΖΤΑΡΙΔΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΙΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ, ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Την Τρίτη 2 Μαΐου και ώρα 12:00, μετά από πρόσκληση του Δ/ντή της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Πιερίας κ. Ιωάννη Καζταρίδη και εν όψει της λήξης της σχολικής χρονιάς πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη συνάντηση των Δ/ντών και Υπ/ντών των σχολικών μονάδων Πιερίας στο αμφιθέατρο του 2ου ΕΠΑΛ Κατερίνης.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Σχολικός Σύμβουλος κ. Νικολαΐδης Αλέξανδρος, ο υπεύθυνος ΣΣΝ κος Χαρίσης Αθανάσιος, ο υπεύθυνος Κε.Πλη.Νε.Τ. κος Βασίλειος Ζήσκος, η υπεύθυνη του Γραφείου Καινοτόμων Δράσεων, κ. Μυράντα Παππά, ο υπεύθυνος ΕΚΦΕ κ. Ιωάννου Νίκος, και όλοι οι Δ/ντές και Υπ/ντές των Σχολικών Μονάδων της Πιερίας.

Ο κος Καζταρίδης, αφού καλοσώρισε όλους τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία των υπηρεσιών της Δ/νσης με τους Δ/ντές και τους συλλόγους καθηγητών των σχολείων, ενώ υπενθύμισε τη σημασία του «My School» και προέτρεψε τους Δ/ντές σε ορθή και αδιάλειπτη ενημέρωση του συστήματος.

Εν συνεχεία ο κος Δ/ντής επεσήμανε την ευθύνη που βαρύνει τη Διεύθυνση Δ/θμιας Εκπ/σης αλλά και τους Δ/ντές των σχολείων για τη διατήρηση της φερεγγυότητας των Πανελλαδικών αλλά και των Προαγωγικών και Απολυτηρίων εξετάσεων που καλούνται να διεκπεραιώσουν οι σχολικές μονάδες με τη συνεργασία της Διεύθυνσης.

Ο κος Καζταρίδης κάλεσε τους Δ/ντές να είναι σε εγρήγορση εν όψει των εξετάσεων καθώς η ενδελεχής γνώση των εγκυκλίων και των διαταγών που αφορούν στις εξετάσεις από μέρους τους, αλλά και η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση όλων των εκπαιδευτικών είναι αναγκαία ώστε να διαφυλαχτεί το κύρος, η αξιοπιστία και το αδιάβλητο αυτών.

Στη συνέχεια, έγινε εκτενής αναφορά στο φετινό πρόγραμμα των απολυτηρίων και προαγωγικών εξετάσεων των Γυμνασίων αλλά και των Λυκείων.

Ειδικότερα:

Στις 9 Μαΐου, ημέρα Τρίτη, λήγουν τα μαθήματα στα Λύκεια ενώ οι γραπτές απολυτήριες και προαγωγικές εξετάσεις αρχίζουν για τα Γυμνάσια την 1η Ιουνίου και στα Λύκεια (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ), στις 11 Μαΐου.

Γυμνάσιο

Στο Γυμνάσιο τα μαθήματα λήγουν στις 26 Μαΐου και ακολουθούν επαναλήψεις διδακτέας ύλης και εκδηλώσεις το διήμερο 29 και 30 Μαΐου.

Στις 31 Μαΐου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα φοίτησης.

Την 1η Ιουνίου ξεκινούν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.

Στις 12 Ιουνίου θα εκδοθούν τα αποτελέσματα για τους μαθητές Γυμνασίου.

Στις 13 Ιουνίου θα ξεκινήσουν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για τους μετεξεταστέους μαθητές τα οποία προβλέπεται να διαρκέσουν μέχρι και 23 Ιουνίου.

Στις 26 Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις για τους μετεξεταστέους μαθητές.

Στις 29 Ιουνίου θα εκδοθούν τα αποτελέσματα .

Στα Γενικά Λύκεια

Οι απολυτήριες εξετάσεις της Γ Λυκείου και παράλληλα οι προαγωγικές της Α και Β Λυκείου θα ξεκινήσουν στις 11 Μαΐου.

Για τη Γ Λυκείου οι απολυτήριες εξετάσεις θα ολοκληρωθούν μέχρι στις 26 Μαΐου και τα αποτελέσματα θα εκδοθούν στις 31 Μαΐου.

Οι προαγωγικές εξετάσεις στην Α και Β Λυκείου θα συνεχιστούν και μετά τις 26 Μαίου και τα αποτελέσματα θα εκδοθούν στις 6 Ιουνίου.

Εξετάσεις μετεξεταστέων μαθητών Α, Β και Γ Λυκείου θα ξεκινήσουν στις 23 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 28 Ιουνίου.

Στις 29 Μαίου θα εκδοθούν τα αποτελέσματα της Γ τάξης και 6 Ιουνίου της Α και Β .

ΕΠΑΛ

Για τους μαθητές των ΕΠΑΛ οι απολυτήριες εξετάσεις της Γ τάξης και παράλληλα οι προαγωγικές της Α και Β ΕΠΑΛ θα ξεκινήσουν στις 11 Μαΐου.

Την 1η Ιουνίου θα εκδοθούν τα αποτελέσματα για την Γ τάξη.

Οι προαγωγικές εξετάσεις στην Α και Β τάξη ΕΠΑΛ θα συνεχιστούν και μετά τις 26 Μαΐου και τα αποτελέσματα θα εκδοθούν στις 7 Ιουνίου.

Οι εξετάσεις μετεξεταστέων μαθητών Α, Β και Γ Λυκείου θα ξεκινήσουν στις 23 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 28 Ιουνίου.

Στις 29 Ιουνίου θα εκδοθούν τα αποτελέσματα.

Πανελλαδικές

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 6 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ και 7 Ιουνίου για τα ΓΕΛ.



Ειδικά μαθήματα

Οι εξετάσεις στα Ειδικά Μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 24 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 30 του ίδιου μήνα.

ΤΕΦΑΑ

Οι Πρακτικές δοκιμασίες (ΤΕΦΑΑ κ.α.) θα ξεκινήσουν 20 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 30 του ίδιου μήνα.



Επιπροσθέτως, ο κ. Διευθυντής ανέλυσε τις διαφορές του νέου συστήματος σε σχέση με το παλιό των Επαναληπτικών Πανελλαδικών Εξετάσεων για υποψηφίους/ες που ασθενήσουν σοβαρά και δεν μπορέσουν να προσέλθουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του Ιουνίου σε κάποιο ή κάποια από τα εξεταζόμενα μαθήματα.

Ειδικότερα:

α) Οι νέες επαναληπτικές προσφέρονται όχι μόνο για τους/τις υποψήφιους/ες των ΓΕΛ αλλά και των ΕΠΑΛ.

β) Προσφέρονται και στα ειδικά μαθήματα και στις πρακτικές δοκιμασίες των ΤΕΦΑΑ, τα οποία μέχρι σήμερα αποκλείονταν, αφού οι επαναληπτικές αφορούσαν μόνο στα μαθήματα που συνδέονταν με το απολυτήριο Λυκείου.

γ) Οι νέες επαναληπτικές μπορούν να λύσουν το πρόβλημα ασθένειας που απαιτεί πολλές μέρες για την ανάρρωση, γιατί πραγματοποιούνται τον Σεπτέμβριο και όχι λίγες μέρες μετά τις κανονικές πανελλαδικές.

δ) Οι υποψήφιοι των επαναληπτικών θα εξετασθούν αφού ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των υποψηφίων των εξετάσεων του Ιουνίου. Πρόκειται για μια διαδικασία εντελώς διακριτή, δηλαδή οι υποψήφιοι/ες διαγωνίζονται για ξεχωριστό αριθμό θέσεων. Έτσι οι υποψήφιοι/ες που έχουν δικαίωμα βάσει των δικαιολογητικών τους να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές Πανελλαδικές, εφόσον το ζητήσουν, διαγωνίζονται σε όλα τα μαθήματα που έχουν δηλώσει στην αίτηση-δήλωση του Φεβρουαρίου και όχι μόνο σε όσα απουσίασαν. Ο/η υποψήφιος/α που τυχόν απουσιάσει σε ένα ή περισσότερα μαθήματα οφείλει να δηλώσει εντός ορισμένης προθεσμίας αν προτίθεται να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση θέσης από τη γενική κατηγορία των υποψηφίων και να διεκδικήσει θέση από το ειδικό ποσοστό των ασθενών.

ε) Προϋπόθεση για την εισαγωγή των υποψηφίων των επαναληπτικών σε κάποιο τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση είναι να λάβουν σε αυτές τις εξετάσεις βαθμολογία τουλάχιστον ίση με αυτήν του τελευταίου επιτυχόντα των πανελλαδικών εξετάσεων του Ιουνίου στο συγκεκριμένο τμήμα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας η νομοθετική ρύθμιση επιδιώκει:

• να διασφαλίσει την ισονομία και την ποιότητα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,

• να προσφέρει δεύτερη ευκαιρία σε όσους/ες το έχουν πραγματική διαπιστωμένη ανάγκη,

• να διαφυλάξει το κύρος του θεσμού των πανελλαδικών εξετάσεων, εξασφαλίζοντας τη νομική εγκυρότητα των αποτελεσμάτων και θέτοντας αυστηρές προϋποθέσεις, τόσο για την υπαγωγή στην ευνοϊκή αυτή διάταξη, όσο και για την είσοδό τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση,

• να μη θίξει το συμφέρον των υποψηφίων των πανελλαδικών της αρχικής εξεταστικής περιόδου.


Κλείνοντας τη συνάντηση ο κ. Δ/ντής ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους αλλά και το Δ/ντή του 2ου ΕΠΑΛ, κ. Τσερμπάκ Κύριλλο για την άψογη φιλοξενία που παρείχε για τη συνάντηση αυτή.