Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017

ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Με την προβολή της Αργεντίνικης ταινίας “Πραγματικές Αλήθειες. Η ζωή της Εστέλα’’ συνεχίζεται την Παρασκευή 28 Ιουλίου στο Δημοτικό Θέατρο Πάρκου Κατερίνης, το αφιέρωμα στον Ισπανόφωνο Κινηματογράφο, στο πλαίσιο των θερινών προβολών από την Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης.

Η προβολή της ταινίας γίνεται σε συν-διοργάνωση με τον Οργανισμό Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης, το Ινστιτούτο Θερβάντες και την πρεσβεία της Αργεντινής και είναι με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ. Ώρα Έναρξης 21.30.

«Verdades Verdaderas. La vida de Estela /Πραγματικές Αλήθειες. Η ζωή της Εστέλα» (2011), Σκηνοθεσία: Nicolás Gil Lavedra, Αργεντινή

Η ταινία είναι αφιερωμένη στους αγνοούμενους της εκεί δικτατορίας και των παιδιών τους με την Εστέλα ντε Καρλότο, πρόεδρο των «Γιαγιάδων της Πλατείας Μαΐου», στο επίκεντρο. Η Εστέλα ήταν μια κυρία της μεσαίας τάξης που μοίραζε το χρόνο της ανάμεσα στην οικογένειά της και τη δουλειά της ως διευθύντριας σχολείου και ζούσε εντελώς απομακρυσμένη από κάθε πολιτική δραστηριότητα. Ωστόσο, μετά την απαγωγή και τη δολοφονία της κόρης της, Λάουρα, μεταξύ 1977 και το 1978, και την εξαφάνιση του εγγονού της Γκίντο που τον κρατούσαν οι απαγωγείς του, η ζωή της άλλαξε εντελώς. Βοηθάει στο ξεκίνημα της οργάνωσης «Γιαγιάδες της πλατείας του Μαΐου», ένα παράδειγμα θαρραλέας παθητικής αντίστασης, που στην συνέχεια, με την επιμονή και την ανιδιοτελή προσφορά των γυναικών που συμμετείχαν, κατόρθωσε να αναδείξει τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων και να συμβάλλει στην τιμωρία των ενόχων.