Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Τσουβάλα, για την 28η Οκτωβρίου

Γυναίκες και άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας! Συμπληρώνονται σήμερα εβδομήντα επτά (77) χρόνια από την 28η Οκτωβρίου 1940. Από την ημέρα εκείνη που η πατρίδα μας έμελλε να συναντηθεί ξανά με την Ιστορία, αφήνοντας βαθύ, ευδιάκριτο και ανεξίτηλο το αποτύπωμα της στη συλλογική ιστορική μνήμη...

κι επιβεβαιώνοντας κατά τρόπο ασύγκριτο και πειστικό πως οι έννοιες του θάρρους, της αξιοπρέπειας, της φιλοπατρίας, του φιλότιμου και της αυτοθυσίας δεν έπαψαν ποτέ να αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της ψυχοσύνθεσης του ελληνικού λαού.

Η 28η Οκτωβρίου είναι η ημέρα που ένας μικρός λαός, ο ελληνικός λαός, έδειξε τη μεγαλοσύνη του, μ΄ έναν τρόπο εξόχως μοναδικό, αρνούμενος την ταπείνωση, την υποταγή, την υποτέλεια.

Μ΄ έναν γνήσια δωρικό, κοφτό κι απολύτως ξεκάθαρο τρόπο αυτός, ο μαθημένος στα δύσκολα και στα δύσκολα ενωμένος, λαός όρθωσε το ανάστημα του απέναντι στη βία, στο άδικο, στην αλαζονεία του ισχυρού, στη σχιζοφρενική κοσμοθεωρία της φυλετικής ανωτερότητας, στους μελανοχίτωνες του Μουσολίνι και στις αδίσταχτες μεθόδους επιβολής του ναζισμού.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, τον συνεπή προς τις κληρονομικές του καταβολές, ο ελληνικός λαός έδειξε και απέδειξε πως η χώρα στην οποία γεννήθηκαν οι υψηλές έννοιες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του ορθού λόγου, η Ελλάδα της ζωής, της ελπίδας, της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας, δεν είναι ποτέ δυνατόν να συμβιβαστεί και να υποκύψει στην τυραννία, στο σκοταδισμό, στις νοσηρές αντιλήψεις και στη μισαλλοδοξία του ολοκληρωτισμού.

Η 28η Οκτωβρίου 1940 αποτελεί, αναμφίβολα, μία από τις κορυφαίες στιγμές στην ιστορία του ελληνικού έθνους και μία πολύτιμη παρακαταθήκη όχι μόνον για τους απογόνους εκείνων που διαδέχθηκαν και θα διαδέχονται τη «γενιά του 40»αλλά για ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο.

Το ομόφωνο και ηχηρό «ΟΧΙ» του Ελληνικού λαού στην υποταγή και την υποδούλωση και η αυταπάρνηση και η θυσία των Ελλήνων στο πεδίο της μάχης, ανέδειξαν τη χώρα μας ως σύμβολο αντίστασης απέναντι στη φασιστική λαίλαπα και υπενθύμισαν σε όλους τη συνέχεια, τη συνέπεια και τη διαχρονική της προσφορά στην ανθρωπότητα.

Αυτές τις αξίες, αυτά τα ιδανικά, αυτές τις θυσίες των προγόνων μας καλούμαστε να υπηρετούμε διαρκώς και ιδίως στις κρίσιμες για τη χώρα και το Έθνος μας στιγμές. Αυτές τις στιγμές οφείλουμε ν΄ ανασύρουμε στη μνήμη μας τις προγονικές παρακαταθήκες, ν΄ αναλογιζόμαστε το χρέος και τις ευθύνες μας, ν΄ ανατρέχουμε βαθύτερα στην ιστορία και στα διδάγματά της και να μην περιοριζόμαστε σε επετειακούς πανηγυρισμούς.

Αυτές τις αξίες, αυτά τα ιδανικά υπηρετεί η Ελληνική Αστυνομία. Αυτές τις παρακαταθήκες υπερασπίζεται καθημερινά• αυτόν το δρόμο του χρέους και της προσφοράς προς τη χώρα και την κοινωνία καλείται, πάντοτε, να ακολουθεί.

Και έχει επιβεβαιώσει πως εκπληρώνει με συνέπεια και αποτελεσματικότητα το χρέος της, πως υπηρετεί συνειδητά και με υψηλό αίσθημα ευθύνης τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών, πως παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένη στις αρχές και τα ιδανικά της βαριάς εθνικής μας κληρονομιάς.

Η 28η Οκτωβρίου 1940 απέδειξε πως κανείς πόλεμος δεν είναι χαμένος, καμία δυσκολία ανυπέρβλητη, καμία θυσία χαμένη. Ο Ελληνικός λαός έχει καταφέρει, σε πείσμα των εχθρών του, ενάντια στις πιθανότητες και σε αντίθεση και με αυτήν ακόμη τη λογική, να ξεπερνά τις δυσκολίες, να αντιμετωπίζει τα προβλήματα και να συνεχίζει ανανεωμένος και δυνατός την ιστορική του διαδρομή.

Αρκεί να είναι ενωμένος, αλληλέγγυος, προσηλωμένος στις αρχές και τις αξίες του, ευήκοος δέκτης και υπερασπιστής των διδαχών της ιστορίας του• αξιοποιώντας τα καθοριστικής σημασίας στοιχεία της ψυχοσύνθεσής του, που του επέτρεψαν να καταγράφει πράξεις και στάσεις δόξας και ηρωισμού όπως η 28η Οκτωβρίου 1940 και αποφεύγοντας συμπεριφορές και αντιλήψεις που οδηγούν σε εθνικό διχασμό και σε οδυνηρές περιπέτειες.

Ας κρατήσουμε, λοιπόν, στην ψυχή και στη μνήμη μας τα μηνύματα και τα κελεύσματα της 28ης Οκτωβρίου κι ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί, Πολιτεία-Κοινωνία-Αστυνομία, να αντιστρέψουμε, οργανωμένα και αποφασιστικά, το δυσμενές δημοσιονομικό περιβάλλον και να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για ένα μέλλον αντάξιο της ιστορίας μας.

Ας επιβεβαιώσουμε πως είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε το χρέος μας απέναντι σ΄ εκείνους που με το έντιμο και ηρωικό «ΟΧΙ» μας έδωσαν το δικαίωμα να γιορτάζουμε με υπερηφάνεια τη σημερινή εθνική επέτειο.