Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

«Αναγνώρισε – Αναζήτησε – Συζήτησε | ανοιχτοί κύκλοι διαλόγου»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η δεύτερη εκδήλωση-συζήτηση της δράσης «Αναγνώρισε – Αναζήτησε – Συζήτησε | ανοιχτοί κύκλοι διαλόγου» με το κρίσιμο και επίκαιρο θέμα «ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ποσότητα Vs ποιότητα» το Σάββατο 24 Μαρτίου στον φιλόξενο χώρο του “GIORGIO kitchen bar” στην Κατερίνη.

Δεκάδες μελη και φίλοι της Οργάνωσης είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν πάνω απο δύο ώρες με τους εκλεκτούς καλεσμένους-ομιλιτές. Η κ. Έφη Μπάσδρα, Καθηγήτρια Βιοχημείας-Εμβιομηχανικής, Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και πρώην Πρόεδρος του ΙΚΥ, ο κ. Βαγγέλης Γερολιόλιος, Καθηγητής Μαθηματικός στο ΓΕΛ Κονταριότισσας, και ο κ. Δημήτριος Χλεμές, Εκπαιδευτικός, Διευθυντής 2ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού με το συντονισμό του Ιστορικού κ. Αντώνη Βελώνη ανέπτυξαν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και απάντησαν σε πλήθος ερωτήσεων.

Τη συζήτηση ξεκίνησε ο κ. Δημήτριος Χλεμές παρουσιάζοντας τις πέντε θεμελιώδεις διαστάσεις που καθορίζουν την ποιοτική εκπαίδευση: το υπόβαθρο των μαθητών (κουλτούρα, εμπειρίες, υγεία), το περιβάλλον (υποδομές, προστασία, ισότητα), το περιεχόμενο (διδακτέα ύλη, βοηθητικό υλικό), τις διαδικασίες (επίπεδο δασκάλων, επιμόρφωση, μέθοδοι διδασκαλίας) και τα αποτελέσματα (οφέλη για τα παιδιά, εξέλιξη, στόχοι). Αναφέρθηκε σε διαρθρωτικές δυσκολίες και εμπόδια, αλλά και στην αξιοποίηση ευκαιριών, όπως τα ευρωπαϊκά προγράμματα, τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και οι καινοτόμες δράσεις όπου το σχολείο ανοίγεται στην κοινωνία, γνωρίζει άλλα εκπαιδευτικά συστήματα και υιοθετεί τεχνογνωσία, οφείλοντας να διατηρήσει παράλληλα τις αξίες της ελληνικής παιδείας.

Έπειτα το λόγο πήρε ο κ. Βαγγέλης Γερολιόλιος αναφερόμενος στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τη βαθμίδα που προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στην υποχρεωτική γενική εκπαίδευση και την ανώτερη-εξειδικευμένη, αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη αστάθεια και κριτική. Δηλώνοντας ότι θα ήταν καλό το Λύκειο να αποβάλει το μανδύα του εξεταστικού κέντρου και να αποδεσμευτεί από την προετοιμασία των μαθητών για τις πανελλαδικες εξετάσεις ώστε να απελευθερωθούν πόροι για την αναβάθμιση της ποιότητας της Εκπαίδευσης, τόνισε παράλληλα την κρισιμότητα της ύπαρξης ενός αξιόπιστου συστήματος εισαγωγής στην ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση.

Τη συζήτηση συνέχισε η καθ. Έφη Μπάσδρα επικεντρώνοντας στην κατάσταση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα, τη διαρροή του ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικο -φαινόμενο “brain drain”- και την επίδραση του δημογραφικού στην Εκπαίδευση. Τόνισε τα επιστημονικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη από την αξιοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και την ανάγκη άμεσης σύνδεσής τους με την πραγματική οικονομία και την αγορά εργασίας, αναφέροντας συγκεκριμένες εξαιρετικά επιτυχημένες δράσεις που υλοποιήθηκαν στη διάρκεια της θητείας της ως Πρόεδρος του ΙΚΥ.

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση και αρκετές τοποθετήσεις, ιδέες και προτάσεις από τους παρευρισκόμενους, που εμπλούτισαν τις γνώσεις του κοινού σχετικά με την κατάσταση στην Εκπαίδευση και τις δυνατότητες για ανάπτυξη και πρόοδο. Οι απόψεις συνέκλιναν στο γεγονός ότι οι πολιτικές για την Παιδεία πρέπει να διαμορφώνονται με ουσιαστική διαβούλευση και να έχουν διαχρονική ισχύ για ένα σταθερό εκπαιδευτικό περιβάλλον που θα επιτρέπει στους σχετιζόμενους φορείς να λειτουργούν απερίσπαστα προς τον κύριο σκοπό τους, την ποιοτική εκπαίδευση. Το θέμα της λειτουργίας μιας ορθολογικής αξιολόγησης στην εκπαίδευση τέθηκε με μεγάλη έμφαση και χαρακτηρίστηκε ως ζωτικής σημασίας. Τέλος αναφέρθηκαν παραδείγματα «καλών πρακτικών» και παραδειγμάτων εντός Πιερίας, όπου, παρά τις δυσκολίες, σχολεία, εκπαιδευτικοί και μαθητές πρωτοπορούν και διακρίνονται σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο!

Με ενθουσιασμό ανανεώθηκε η συνάντηση από όλους τους παρευρισκόμενους για την επόμενη συζήτησή μας. Ως ΟΝΝΕΔ Πιερίας είμαστε ανοιχτοί στην ενεργή συμμετοχή σας ζητώντας αρχικά τις δικές σας προτάσεις για τη θεματολογία των εκδηλώσεων και έπειτα τη σημαντική παρουσία σας. Κόντρα στο εχθρικό κλίμα απογοήτευσης και παραίτησης που ενισχύει η σημερινή κυβένρηση, οι ανοιχτές συζητήσεις μας με το ιδιαίτερο ύφος τους, τις έγκυρες πληροφορίες, τις αξιόπιστες απόψεις, τις πρωτοποριακές και καινοτόμες ιδέες, σκοπεύουν να βάλουν ένα λιθαράκι στην ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών, την ενεργοποίηση της ορθολογικής σκέψης και τη διατήρηση της ρεαλιστικής ελπίδας. Οι εκδηλώσεις με τίτλο «Αναγνώρισε – Αναζήτησε – Συζήτησε | ανοιχτοί κύκλοι διαλόγου» με νέα επίκαιρα θέματα θα συνεχιστούν στο προσεχές διάστημα. Σας περιμένουμε!



Με εκτίμηση, 
ΟΝΝΕΔ Πιερίας