Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος στην εκδήλωση του Γυμνασίου Μακρυγιάλου για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Το Γυμνάσιο Μακρυγιάλου πραγματοποίησε την Παρασκευή 18 Μαΐου εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.


Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, αποδεχόμενος την ευγενική πρόσκληση των μαθητών και του Συλλόγου Διδασκόντων.

Οι μαθητές του Γυμνασίου Μακρυγιάλου με τη βοήθεια των καθηγητών τους, μέσα από τα δρώμενα που παρουσίασαν, επανέφεραν μνήμες που όπου και να τις ακουμπήσεις πονάνε, καθώς μιλάνε για μια πρωτοφανή ιστορία πόνου και για μια ανθρώπινη τραγωδία που χτύπησε 353.000 αθώες ψυχές.

Η εκδήλωση περιελάμβανε τραγούδια του Πόντου, ομιλία για τον ποντιακό ελληνισμό και διαδραστική εξιστόρηση των βασικών γεγονότων της Γενοκτονίας.

Οι μαθητές πήραν με βιωματικό τρόπο το μήνυμα της Ημέρας αυτής που η αναγνώρισή της από τη Διεθνή κοινότητα αποτελεί ένα σημαντικό διακύβευμα για τον Ελληνισμό και είναι πτυχή της δικαίωσης των χιλιάδων κατατρεγμένων και εκδιωγμένων Ελλήνων Ποντίων που εκπατρίστηκαν από τον τόπο τους και πολλοί από αυτούς εξαναγκάστηκαν να αναζητήσουν νέο τόπο κατοικίας, αφού λεηλατήθηκαν οι περιουσίες τους, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες εξολοθρεύτηκαν βιαίως.

Πριν την εκδήλωση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεώργιος, αφού συνεχάρη τα παιδιά και τους καθηγητές τους για τη διοργάνωση της σημαντικής και ιδιαίτερα συγκινητικής εκδήλωσης μνήμης, τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο ελληνισμός έχει βιώσει μεγάλες τραγωδίες που μέσω αυτών χαλύβδωσαν τον χαρακτήρα του λαού μας, μας γεμίζουν στεναχώρια για τους προγόνους μας που έχασαν τις ζωές τους αλλά και μας κάνουν εθνικά υπερήφανους. Η ιστορική μνήμη, η εθνική και χριστιανική ταυτότητα, οι έννοιες του Έθνους και της Εκκλησίας αποτελούν στοιχεία απαραίτητα για την επιβίωσή μας. Χωρίς γνώση της ιστορίας δεν υπάρχει εθνική συνείδηση και φρόνημα. Η επέτειος της γενοκτονίας των Ποντίων μας βοηθάει να διατηρήσουμε την ιστορική μας μνήμη και ταυτόχρονα να τονώσει την εθνική μας συνείδηση. Στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης υπάρχουν κάποια ιδανικά που παραμένουν ζωντανά, όπως η εθνική υπερηφάνεια και η αίσθηση του εθνικού συμφέροντος. Έχοντας λοιπόν ως οδηγό την ιστορική μνήμη, την Ορθοδοξία και την εθνική συνείδηση, θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ελπίδα και την αισιοδοξία μας».