Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

Χαιρετισμός της Βουλεύτριας Πιερίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Μπέττυς Σκούφα για τα Ολύμπια εν Δίω 2018

Ως φιλόλογος, εκπαιδευτικός και μητέρα, δεν έχω παρά να εξάρω την τεράστια παιδευτική και παιδαγωγική λειτουργία του θεάτρου και δη της Αρχαίας Ελληνικής Τραγωδίας και Κωμωδίας για τους μαθητές και μαθήτριες όλων των ηλικιών, καθώς επίσης βέβαια, και για τους ενήλικες.

Το αρχαίο ελληνικό θέατρο στις διάφορες μορφές και είδη του, επιτυγχάνει με τον ωραιότερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο αυτό που ο Αριστοτέλης όρισε ως «κάθαρση». Παρακολουθώντας το δράμα, τη δραματοποίηση δηλαδή του κειμένου, φτάνουμε σε αισθήματα κορύφωσης, είτε γέλιου είτε χαράς, και στο τέλος καθαιρόμαστε, εξαγνιζόμαστε.

Διότι πιστεύω ότι αυτός ο λυτρωτικός καθαρμός, δεν επιτυγχάνεται μόνο μέσα από την τραγωδία, αλλά και μέσα από τη φάρσα, τη διακωμώδηση ανθρώπινων χαρακτήρων και ηθών ενός κειμένου του Αριστοτέλη.

Θέλω να συγχαρώ όλη την ομάδα του «Ολύμπια εν Δίω», όπως επίσης και τη Διεύθυνση Καινοτόμων Δράσεων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, τη δημοτική αρχή Δίου – Ολύμπου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων, τους εθελοντές κι εθελόντριες και καθένα – καθεμία, που με πάθος, ζήλο και μεράκι, φροντίζουν ώστε το Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο να φτάσει σε κάθε γωνιά της γης, με αποτέλεσμα να μυήσει τον Ιαπωνέζο, Άραβα, Γερμανό, Άγγλο μαθητή και μαθήτρια στην Ουσία και την Ομορφιά της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας.


ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ ΠΙΕΡΙΑ