Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

ΧΡΟΝΙΚΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ. ΤΟΜΟΣ 16ος

Τα ΧΡΟΝΙΚΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ συμβάλλουν στην προσπάθεια να καταγραφούν, να μελετηθούν και να περισωθούν ακέραια τα στοιχεία που οριοθετούν την πολιτισμική μας ταυτότητα.
Αποτελεί βασική πεποίθηση ότι η τοπική ιστορία είναι αντικείμενο μελέτης τόσο από τοπικούς ερασιτέχνες ιστορικούς και λόγιους όσο και από εξειδικευμένους επιστήμονες στην ιστορική έρευνα.


Στον παρόντα 16ο τόμο με τίτλο «ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ» ανασταίνεται το λαμπρό παρελθόν του Λιτοχώρου κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και ταυτοχρόνως κομίζεται ένα πολύτιμο υλικό το οποίο συνθέτει τη λεβεντιά των προγόνων μας. Το Λιτόχωρο, ως σημαντικό αποθετήριο ιστορίας και πολιτισμού, προσφέρει έναυσμα για προσεγγίσεις στο παρελθόν της κωμόπολης κατά τα χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας.

Από τις 248 σελίδες επιλέγουμε 4 ενδεικτικά θέματα:

α. Το Λιτόχωρο μέσα από δύο χρυσόβουλα (1336, 1730) της μονής Παναγίας Ολυμπιώτισσας Ελασσόνας.

β. Ο Έλληνας διαφωτιστής του 18ου αιώνα Χριστόδουλος Παμπλέκης και το Λιτόχωρο.

γ. Ένα πωλητήριον έγγραφον του 1822.

δ. Το Λιτόχωρο το 1838 μέσα από τη Χωρογραφία του Γρηγορίου Κωνσταντά.

Ο Σωτήριος Δ. Μασταγκάς, ως επιμελητής της έκδοσης, αγωνιά για τον πολιτισμό του τόπου του και θεωρεί ότι βοηθάει τους ενδιαφερόμενους αναγνώστες και ερευνητές να γνωρίσουν πιο συστηματικά ορισμένα από τα βασικά στοιχεία της ταυτότητας, της παράδοσης και συνέχειας του Λιτοχώρου. Το βιβλίο απευθύνεται στους ιστοριόφιλους της Πιερίας.