Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους στην ημερίδα επιμόρφωσης στελεχών επικοινωνίας Ι. Μητροπόλεων της Κεντρικής Μακεδονίας

Στις εργασίες της Ε' Ημερίδας της Εκκλησίας της Ελλάδος για υπευθύνους Γραφείων Τύπου των Ιερών Μητροπόλεως της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχε η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος.

Αυτή η άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22 Ιανουαρίου, στην αίθουσα τελετών της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και είχε ως σκοπό την επιμόρφωση υπευθύνων γραφείων τύπου καθώς και άλλων προσώπων που ασχολούνται με την επικοινωνία των Ιερών Μητροπόλεων.

Η Ημερίδα έγινε προεδρεύοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος, ο οποίος είναι Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής της Εκκλησίας της Ελλάδος επί θεμάτων Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφωτίσεως.

Η έναρξη έγινε με προσευχή ενώ ακολούθησε χαιρετισμός τού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, ο οποίος ως οικοδεσπότης ευλόγησε τις εργασίες της Ημερίδας ενώ παρείχε και κάθε διευκόλυνση προκειμένου η επιμορφωτική διοργάνωση να διεξαχθεί απρόσκοπτα.

Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από τον Μητροπολίτη Ξάνθης, ο οποίος, αμέσως μετά, κάλεσε τον πρώτο Εισηγητή, κ. Χαράλαμπο Κονιδάρη, να ανέλθει στο βήμα.

Ο κ. Κονιδάρης, Διευθυντής του Γραφείου Τύπου Ενημέρωσης και Επικοινωνίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών αλλά και Μέλος της Συνοδικής Επιτροπής επί του Τύπου, των Δημοσίων Σχέσεων και της Διαφωτίσεως, αναφέρθηκε στη σχέση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με την Εκκλησία. Ένα από τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο ήταν και η επικοινωνία αλλά και ποιμαντική δια των σύγχρονων διαύλων, όπως για παράδειγμα είναι τα λεγόμενα κοινωνικά δίκτυα, Facebook, Twitter, Instagram, κ.ά.

Δεύτερος Εισηγητής ήταν ο κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, Ειδικός Επιστημονικός Σύμβουλος Επικοινωνίας, Ενημερώσεως και Παιδείας τής Ιεράς Συνόδου, Διευθυντής τού Ραδιοφωνικού Σταθμού τής Εκκλησίας τής Ελλάδος και Μέλος της Συνοδικής Επιτροπής επί του Τύπου, των Δημοσίων Σχέσεων και της Διαφωτίσεως.

Πριν από την Εισήγησή του ο κ. Κατσιάρας πραγματοποίησε και ένα «εργαστήριο» με σκοπό, αφενός μεν να γνωριστούν μεταξύ τους τα διάφορα στελέχη των Ιερών Μητροπόλεων, αφετέρου δε γίνει περισσότερο κατανοητή η Εισήγηση που θα ακολουθούσε.

Μετά από τις δύο Εισηγήσεις ακολούθησε διάλογος, όπου κάποιοι παρακολουθούντες την Ημερίδα εξέφρασαν ερωτήματα ή και απόψεις τους γύρω από τα θέματα που έθεσαν οι κύριοι Κονιδάρης και Κατσιάρας.

Το θέμα που κυριάρχησε στις συζητήσεις επί των Εισηγήσεων ήταν η συμμετοχή φορέων και στελεχών τής Εκκλησίας στα Κοινωνικά Δίκτυα, ιδίως δε στο πλέον διαδεδομένο Κοινωνικό Δίκτυο, στο Facebook.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων διευκρίνισε αλλά και επανέλαβε κάμποσες φορές ότι τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αποτελούν μεν σύγχρονες δυνατότητες, ωστόσο η χρησιμότητά τους βρίσκεται στην ορθή χρήση τους.