Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

«Μένουμε Θεσσαλονίκη 2014-2019». Μια αντιστασιακή πολιτική για την Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη του 21ου αιώνα

H Δημοτική παράταξη Μένουμε Θεσσαλονίκη, ούτε φυγή – ούτε υποταγή ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2014.

Είναι μια ομάδα ως επί το πλείστον νέων ανθρώπων της πόλης, που ενώθηκαν με σκοπό να παρέμβουν στα κοινά καταγγέλλοντας την φαλκίδευση της δημοκρατίας από το παγκοσμιοκρατικό εθνομηδενιστικό κατεστημένο και την κομματοκρατία του, που ασκεί ασφυκτικό έλεγχο στα πολιτικά πράγματα της χώρας και της πόλης. Εμπνέεται από τις αρχές του δημοκρατικού πατριωτισμού και αγωνίζεται για την εθνική ανεξαρτησία, την κοινωνική δικαιοσύνη, το δημοκρατικό ιδεώδες, την οικολογία, την πολιτιστική και παραγωγική αναγέννηση. Συμμετείχε στις δημοτικές εκλογές τον Μάιο του ίδιου χρόνου, με υποψήφιο δήμαρχο τον Γιώργο Ρακκά, απέσπασε 2.759 ψήφους (2.17% και μια έδρα στο δημοτικό συμβούλιο. Η συμμετοχή σε αυτό οργανώθηκε βάσει της αρχής της εναλλαγής των εκπροσώπων, έτσι την διετία 2014-2016, ο Γιώργος Ρακκάς, παρέδωσε την θέση του στον Κωνσταντή Σεβρή.



Τι κάναμε: 


Κατά τα πέντε χρόνια παρουσίας μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, αποτελέσαμε την πιο συνεπή αντιπολιτευόμενη φωνή στην παγκοσμιοκρατική πολιτική της διοίκησης Μπουτάρη: Αμφισβητήσαμε τον εθνομηδενισμό του δημάρχου, που τόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε στην σύναψη της συμφωνίας των Πρεσπών, στην διεύρυνση της νέο-οθωμανικής επιρροής μέσα στην πόλη, στην απαξίωση της ελληνικής, αλλά και της χριστιανικής πολιτιστικής της κληρονομιάς. Αντιταχθήκαμε στην παρασιτική μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, και προτάξαμε στην θέση της μια πολιτική υπέρ της παραγωγικής Θεσσαλονίκης. Μιλήσαμε για την δημογραφική της κατάρρευση, την φυγή των νέων, την διάλυση του κοινωνικού ιστού και την ανάδυση νέων μορφών φτώχειας και αποκλεισμού που περιθωριοποιούν την μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της. Αναδείξαμε την ακραία υποβάθμιση των δημόσιων υποδομών της πόλης, την τραγική έλλειψη πρασίνου, την παρακμή των δημόσιων χώρων καθώς και την μεταβολή ολόκληρων γειτονιών του ιστορικού κέντρου σε γκέτο ανομίας και ανασφάλειας. Επεξεργαστήκαμε εναλλακτικές πολιτικές στην διαχείριση των απορριμμάτων, την αειφορική διαχείριση των υδάτινων πόρων, την ανάγκη να υπάρξουν πράσινες επενδύσεις. Τέλος, απομονώσαμε αποτελεσματικά τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, εκθέτοντας την πατριδοκαπηλία της, και αποκαλύπτοντας την πραγματική, εμφυλιακή της φυσιογνωμία.


Διοργανώσαμε πάνω από 26 εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στην Θεσσαλονίκη, πάνω σε όλη την βεντάλια τοπικών και πανεθνικών ζητημάτων. Εκδώσαμε πάνω από 195 ανακοινώσεις και δελτία τύπου, άρθρα και αναλύσεις μας, για κάθε μείζον ζήτημα που απασχόλησε την πόλη.


Πραγματοποιήσαμε ανοιχτό συμμετοχικό έλεγχο στο έργο «Βιοκλιματική Ανάπτυξη πλατείας Χρηματιστηρίου». Πάνω από 20 άτομα, επιστήμονες και εμπειρογνώμονες, διενήργησαν επί έναν μήνα επιτόπιο έλεγχο του έργου, αναδεικνύοντας τις μείζονες σχεδιαστικές και κατασκευαστικές του αστοχίες, τις οποίες αργότερα παρουσιάσαμε και καταγγείλαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο.


Καθιερώσαμε σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μανιταρόφιλων Θεσσαλονίκης, την Μανιταρογιορτή στο Λιβάδι Θεσσαλονίκης, μια ετήσια γιορτή γνωριμίας και επαφής με τον κόσμο του μανιταριού, την αστική και την περιαστική φύση της Θεσσαλονίκης, στην οποία συμμετέχουν κάθε χρόνο εκατοντάδες συμπολίτες μας. Συμμετείχαμε, επίσης, στην διοργάνωση της «συναυλίας του Φθινοπώρου», τον Σεπτέμβριο του 2017, θέλοντας να συμβάλουμε στην ανάδειξη των νέων μουσικών σχημάτων της πόλης μας.


Συμμετείχαμε σε όλες τις μεγάλες κινητοποιήσεις του ελληνικού λαού, υπέρ της εθνικής ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, με τελευταίο το παλλαϊκό κίνημα ενάντια στην υπογραφή της Συνθήκης των Πρεσπών, υπερασπιζόμενοι την ελληνικότητα της Μακεδονίας, την ταυτότητα και την πολιτιστική της κληρονομιά.



Τι προτείναμε: 



Η πολιτική παρουσία του Μένουμε Θεσσαλονίκη, δεν περιορίστηκε στην αντιπολίτευση, αλλά προχωρήσαμε στην διατύπωση στοιχείων μιας εναλλακτικής πολιτικής για την πόλη. Παραθέτουμε ενδεικτικά δέκα από αυτές:



«Θεσσαλονίκη μητρόπολη της Ιστορίας» 

Πολιτιστική επένδυση στην ελληνική διαχρονία της πόλης. Ανάδειξη της μακεδονικής, ελληνορρωμαϊκής, και βυζαντινής της κληρονομιάς, των πολιτισμών εκείνων που είχαν καταστήσει την πόλη μητρόπολη μεσογειακής εμβέλειας. Επικέντρωση σε μορφές ιστορικού και εκπαιδευτικού τουρισμού. Αξιοποίηση των πανεπιστημιακών υποδομών της, ώστε να καταστεί διεθνές κέντρο ανθρωπιστικών επιστημών και ιστορίας. Ειδικότερα για την υπεράσπιση της ελληνικότητας της Μακεδονίας: Ανάληψη πρωτοβουλίας υπέρ μιας διεθνούς καμπάνιας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης.



Μουσείο Γενοκτονιών και Ολοκαυτωμάτων 

Ένα μοναδικό στον κόσμο μουσείο, που συνθέτει τις μαρτυρικές Ελλήνων, Αρμενίων και Εβραίων, με αναφορά στην μικρασιατική γενοκτονία του 1915-1922, στην γενοκτονία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, και τις ναζιστικές θηριωδίες στην Ελλάδα. Ένα ίδρυμα που να καταστήσει την πόλη διεθνές κέντρο μελέτης και έρευνας των γενοκτονιών.



Ίδρυση τοπικού ταμείου δημογραφικής ανασυγκρότησης 

Με την υποστήριξη όλων των κοινωνικών φορέων της πόλης και σκοπό την επιστροφή των νέων σε αυτήν, την στήριξη των νέων οικογενειών, την προώθηση των οικογενειακών αξιών και την προάσπιση της μητρότητας.


Σύσταση Συμβουλίου για την τοπική παραγωγή με την συμμετοχή του πανεπιστημίου και εκπροσώπων των παραγωγικών επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής 

Με σκοπό την κατάρτιση πολιτικών για την αναβάθμιση της παραγωγικής δραστηριότητας της πόλης, της επιχειρηματικότητας των νέων, καθώς και την προώθηση των συνεταιριστικών της μορφών, των συνεργειών κ.ο.κ. Επίσης, διασύνδεση της πανεπιστημιακής έρευνας και της ειδίκευσης με τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας/αγοράς εργασίας.



Συγκρότηση κοινού οργάνου τοπικής κοινωνικής πολιτικής 

Συντονισμός όλων των τοπικών φορέων, συγχώνευση των κοινωνικών προγραμμάτων και πόρων με σκοπό την δημιουργία ενός ενιαίου τοπικού συστήματος πρόνοιας και υγειονομικής περίθαλψης



Έρευνα για την αστική καινοτομία 

Σύμπραξη του Δήμου με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης, για την εύρεση, απορρόφηση και αξιοποίηση πόρων με σκοπό την παραγωγή και εφαρμογή αστικών καινοτομιών («έξυπνες πόλεις», διοικητικός εκσυγχρονισμός, διαχείριση απορριμμάτων, αρχιτεκτονική και κατασκευές, σχεδιασμός του δημόσιου χώρου, πράσινο, διαχείριση υδάτων κ.ο.κ.).



Κέντρο Σύγχρονης Πολιτιστικής Ιστορίας 

Ένας χώρος, στην Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, αφιερωμένος στην πνευματική και πολιτιστική της παραγωγή του 20ού αιώνα.



Διαχείριση απορριμμάτων 

Κάρτα ανακύκλωσης του πολίτη, συνδεδεμένη με κίνητρα υπέρ της ορθής διαχείρισης των οικιακών απορριμμάτων (π.χ. εκπτώσεις στα δημοτικά τέλη). Επικέντρωση στη μεταποίηση της ανακυκλώσιμης ύλης,



Ο Δήμος, πρέσβης καλών διατροφικών πρακτικών 

Καλλιέργεια και προαγωγή ορθής διατροφικής, καταναλωτικής συνείδησης (υποστήριξη της μεσογειακής διατροφής, ενίσχυση της στροφής στο ντόπιο, ποιοτικό προϊόν κ.ο.κ.) μέσω προγραμμάτων ενημέρωσης στα σχολεία, με την συνεργασία των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων.



«Πράσινες ταράτσες» – «Πράσινοι ακάλυπτοι» – «σπογγώδεις πόλεις». 

Συστηματοποίηση των πράσινων επενδύσεων. Προγράμματα επιδότησης κατασκευής αστικών κήπων στις ταράτσες και τους ακάλυπτους των πολυκατοικιών με σκοπό την απορρύπανση, την βελτίωση του μικροκλίματος, και την παραγωγή βιοκλιματικής ωφέλειας. Εισηγηθήκαμε την δυνατότητα αειφορικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων, παρουσιάζοντας πρακτικές εξοικονόμησης του νερού της βροχής (απορροφητικά πεζοδρόμια, πάρκα του νερού κ.ο.κ.).



Συνεχίζοντας… 


Η δημοτική παράταξη Μένουμε Θεσσαλονίκη συνεχίζει τον αγώνα της στην τοπική πολιτική, συμμετέχοντας στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2019 με υποψήφιο δήμαρχο τον Γιώργο Ρακκά. Επιμένουμε στην δημοκρατική επανίδρυση των κοινών, αμφισβητώντας το μονοπώλιο μιας κάστας επαγγελματιών της δημόσιας ζωής, που έχει φιμώσει την έκφραση της κοινωνικής πλειοψηφίας. Υπερβαίνουμε την παλαιοκομματική διαίρεση της αριστεράς με την δεξιά, καθώς βλέπουμε ότι σήμερα αποτελούν δυο όψεις του ίδιου νομίσματος της παγκοσμιοκρατίας, και διχάζουν το λαϊκό σώμα σε παραπλανητική βάση.


Πιστεύουμε ότι ο αγώνας του ελληνισμού για την επιβίωσή του μέσα στον 21ο αιώνα, είναι αγώνας όλου του ελληνικού λαού ενάντια στην παγκοσμιοκρατία, τις εθνομηδενιστικές ελίτ, τις μεγάλες περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις, που επιδιώκουν να αναιρέσουν όλες τις θετικές κατακτήσεις του ελληνικού λαού από το 1821 μέχρι σήμερα, και να μεταβάλουν την Ελλάδα σε οικόπεδο και αποικία.


Πιστεύουμε ότι η Θεσσαλονίκη διαθέτει την ιστορία, τα μεγέθη και τις δυνατότητες να καταστεί και πάλι πόλη εθνικά, κοινωνικά, οικολογικά βιώσιμη και δημιουργική, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο και στην ανασυγκρότηση του τόπου μας. Σε αυτήν την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς, και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της έχει να συνεισφέρει την γνώση και την κοινωνική της εμπειρία, ώστε αυτή να μεταμορφωθεί και πάλι σ’ έναν ζωντανό συλλογικό οργανισμό.