Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Αστέριος Καστόρης κατά Σοφίας Μαυρίδου για τις αποζημιώσεις στους καπνοπαραγωγούς. Απάντηση της Αντιπεριφερειάρχη στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

"Διαμάχη" προέκυψε μεταξύ του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας και της Αντιπεριφεριάρχη Πιερίας Σοφίας Μαυρίδου για τις αποζημιώσεις των καπνοπαραγωγών. "Επιεικώς αδικαιολόγητη!" χαρακτήρισε την Αντιπεριφεριάρχη ο κ. Καστόρης, "Κύριο μέλημα μας είναι η ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ διεκδίκηση του δικαίου" απάντησε η κ. Μαυρίδου.


Ο κ. Καστόρης απάντησε στην επιστολή της κ. Μαυρίδου στον ΕΛΓΑ για την αποκατάσταση ζημιών στις καπνοκαλλιέργειες της Πιερίας και η κ. Μαυρίδου απάντησε στον κ. Καστόρη με επιστολή της: "σε ΚΑΝΕΝΑΝ δεν δίνουμε το δικαίωμα να αμφισβητήσει την ιδιαίτερη -διαχρονικά αποδεδειγμένη- ευαισθησία μας, το άμεσο και έμπρακτο ενδιαφέρον μας για οποιαδήποτε αδικία που καλείται να αντιμετωπίσει κάθε κοινωνική ομάδα."


Στην διαμάχη παρενέβη ο Αγροτικός Σύλλογος Κατερίνης που με επιστολή του τονίζει ότι :" ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΊΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΠΡΑΚΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΙΕΡΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΜΑΥΡΙΔΟΥ".



Η επιστολή του κ. Καστόρη:



Επιεικώς αδικαιολόγητη! 

Του Στέργιου Καστόρη 

βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ 


Σε μια πρόσφατη ολιγόλογη, αλλά αυστηρή επιστολή της προς τον ΕΛΓΑ -την οποία κοινοποίησε και στους βουλευτές- η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας διαμαρτύρεται και μάλιστα εντόνως για μια αδικία απέναντι στους καπνοπαραγωγούς της περιοχής μας. Η οποία, σύμφωνα με την κ. αντιπεριφερειάρχη, συνίσταται στις «μηδενικές αποζημιώσεις» που αποφάσισαν να καταθέσουν τα συνεργεία του ΕΛΓΑ κατά τις αυτοψίες που διενήργησαν μετά τις βροχοπτώσεις των τελών (24, 25 και 26) του Αυγούστου του 2018. Προς τεκμηρίωση δε, επισυνάπτει απλά δυο έκτακτα δελτία της ΕΜΥ, που πιστοποιούν πρόβλεψη επιδείνωσης του καιρού τις συγκεκριμένες μέρες.

Σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ, ωστόσο, οι μόνες αναγγελίες για ζημιές καπνών στην Πιερία το καλοκαίρι του 2018, ήταν οι ζημιές από βροχοπτώσεις στις 26 και 27 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου! Τέλη Αυγούστου, έγινε πράγματι μια αναγγελία για ζημιές από βροχοπτώσεις, όχι όμως στα καπνά, (τέτοια εποχή άλλωστε λίγα απομένουν στα χωράφια), αλλά σε τριφύλλια, οι οποίες και ελέγχθηκαν.

Να μπέρδεψε, άραγε, τις μέρες η κ. αντιπεριφερειάρχης; Να έστειλε εκ παραδρομής δελτία πρόβλεψης καιρού άλλης περιόδου;

Να την παραπληροφόρησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της; Να ήταν τόσο αγανακτισμένη από την «αδικία» προς τους καπνοπαραγωγούς, που δεν μπήκε καν στον κόπο να ελέγξει τα στοιχεία των υπηρεσιών της;

Να έψαχνε αφορμή για να καταγράψει τη συμπαράστασή της προς την χειμαζόμενη αγροτιά και άρπαξε ό,τι πρόχειρο (καταγγελία σε μπλογκ ενός κοινοτάρχη περί ζημιών στα καπνά «από τρεις βροχοπτώσεις και δυο ανεμοθύελλες») βρήκε μπροστά της;

Όπως και να ‘χει, με ένα τηλεφώνημα στον ΕΛΓΑ θα μπορούσε να ενημερωθεί αρμοδίως και να αποφύγει την αδικαιολόγητη έκθεση απέναντι στην αλήθεια.

Γιατί τα στοιχεία του ΕΛΓΑ λένε πως δηλώθηκαν το καλοκαίρι του 2018 ζημιές από βροχοπτώσεις σε 19.000 στρέμματα καλλιεργειών καπνού. Τα συνεργεία των εκτιμητών διενήργησαν ελέγχους στο σύνολο των εκτάσεων και διαπίστωσαν καταστροφές, από 25 έως 50%, στο 60% εξ αυτών, οι οποίες και θα αποζημιωθούν.

Για το υπόλοιπο 40% των καλλιεργητικών εκτάσεων, όπου δεν διαπιστώθηκαν ζημιές εξ αιτίας των βροχοπτώσεων, έχει προβλεφθεί κι έχει εγκριθεί αποζημίωση μέσω των κρατικών ενισχύσεων de mimimis, καθώς η παραγωγή καπνού ποικιλίας Κατερίνης ήταν πράγματι μειωμένη φέτος εξαιτίας άλλων κλιματικών παραγόντων.

Συνεπώς, ο ισχυρισμός της κ. αντιπεριφερειάρχη για «ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ» (με κεφαλαία, όπως αναγράφονται στην επιστολή της) αποζημιώσεις των καλλιεργητών καπνού στην Πιερία, απέχει από την αλήθεια, όσο φάντης από το ρετσινόλαδο.

Και να σκεφθεί κανείς ότι στην ίδια επιστολή διαβεβαιώνει τον ΕΛΓΑ πως είναι στη διάθεσή του για κάθε «πρόσθετη πληροφορία και παροχή βοήθειας»! Αλήθεια με τέτοιες αστοιχείωτες πληροφορίες, τι σόι βοήθεια μπορεί να παράσχει στον πολύπαθο αγροτικό τομέα, που πασχίζει να ορθοποδήσει μετά από δεκαετίες πολιτικών επιλογών απαξίωσης και εγκατάλειψης;

Υ.Σ: Προς αποφυγή και άλλων παρόμοιων παρεξηγήσεων και για να μην εκτίθεται ανεπανόρθωτα η αντιπεριφέρεια, την ενημερώνουμε πως το Υπουργείο αγροτικής Ανάπτυξης έχει καλύψει και ζημιές στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, αποζημιώνοντας από κρατικές ενισχύσεις (de minimis) ροδακινοπαραγωγούς και αιγοπροβατοτρόφους της Πιερίας. 



➤ Η απάντηση της κ. Μαυρίδου:



➤ Η επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου Κατερίνης: