Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

2η Διακρατική Δραστηριότητα Σχεδίου Σχολικών Ανταλλαγών ERASMUS+

Στα πλαίσια του σχεδίου Σχολικών Ανταλλαγών Erasmus+ με τίτλο: «Be the change…you want to be!» που συντονίζει για τα σχολικά έτη 2018-19 και 2019-20, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κολινδρού και συμμετέχουν σχολεία από την Ιταλία, την Ισπανία, την Κροατία, τη Λιθουανία και την Ρουμανία...

πραγματοποιήθηκε από 30 Μαρτίου μέχρι 3 Απριλίου 2019 στην πόλη Sassari της Σαρδηνίας – Ιταλίας η 2η Διακρατική Δραστηριότητα.

Το Σάσσαρι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σαρδηνίας, με συνολικό αστικό πληθυσμό περίπου 220.000 κατοίκους. Είναι πρωτεύουσα της Ιταλικής επαρχίας του Σάσσαρι και μία από τις παλαιότερες πόλεις του νησιού.

Στη δραστηριότητα συμμετείχαν 19 εκπαιδευτικοί από όλες τις χώρες, οι οποίοι μαζί με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου “Istituto Comprensivo Monte Rosello Alto” υλοποίησαν τις δραστηριότητες που προέβλεπε το πρόγραμμα. Από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κολινδρού συμμετείχε ο Διευθυντής Δημήτριος Χλεμές και οι εκπαιδευτικοί Σοφία Σκαρλάτου, Χριστίνα Ντίνα καθώς και η υπεύθυνη του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Π.Ε. Πιερίας Μαργαρίτα Αμανατίδου.

Οι δράσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019, με περιβαλλοντικές διαδρομές και ξενάγηση στο Εθνικό Πάρκο Porto Conte καθώς και περιήγηση στην ιστορική μεσαιωνική πόλη Alghero. Την Κυριακή 31 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στον προϊστορικό αρχαιολογικό χώρο Villanova Monteleone και σε άλλες περιοχές φυσικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.

Τις υπόλοιπες ημέρες οι δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν κυρίως στις εγκαταστάσεις της εταιρικής σχολικής μονάδας με την ενεργητική συμμετοχή των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Οι δραστηριότητες περιλάμβαναν: συναυλία από χορωδία μαθητών της πόλης, παραδοσιακό γεύμα και τραγούδια από την χορωδία του χωριού Villanova Monteleone, εργαστήριο ανακύκλωσης χαρτιού από τους μαθητές, συνέδριο με θέμα τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη μεθοδολογία διδασκαλίας της αειφορίας με την καθοδήγηση του καθηγητή Andrea Mutroni, ξενάγηση από τους μαθητές του σχολείου σε ιστορικά μνημεία του Σάσσαρι, εργαστήριο παρασκευής παραδοσιακών ζυμαρικών – malloreddus, θεατρικά και μουσικοχορευτικά δρώμενα και άλλες εκδηλώσεις που οργάνωσαν η συντονίστρια του ιταλικού σχολείου Graziella Piras και η διευθύντρια της σχολικής μονάδας Rita Paola Spanedda.

Η 2η Διακρατική συνάντηση - δραστηριότητα ήταν για όλους τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς μια ακόμη σπουδαία εμπειρία. Η θερμή φιλοξενία, η φιλική ατμόσφαιρα και οι επιτυχημένες δραστηριότητες του προγράμματος έθεσαν τις βάσεις για μια εποικοδομητική και πετυχημένη πορεία του σχεδίου μας και ανέδειξαν για μια ακόμη φορά την αξία των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων Σχολικών Ανταλλαγών.








Κολινδρός, 5 Απριλίου 2019
2o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ