Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Ο όψιμος πόνος για τα ΑμεΑ...


Της Παπαδοπούλου Χαρίκλειας (Χαρά)*

Το τελευταίο διάστημα με αφορμή τη διενέργεια των τοπικών εκλογών παρατηρείται ένα μπαράζ ανακοινώσεων, τοποθετήσεων και διακηρύξεων για τα ΑμεΑ και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Λόγια μεγάλα περί δημιουργίας φιλικής πόλης και άλλα τέτοια.


Όλοι αυτοί όμως που κόπτονται δήθεν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ και οι οικογένειές τους δε λένε κουβέντα για την ταμπακιέρα. Ποια είναι τα αίτια που γεννάνε τα προβλήματα;

Βασικό αίτιο είναι η υποχρηματοδότηση η οποία όμως δεν είναι τυχαία, ούτε αδυναμία. Είναι πολιτική επιλογή που υπηρετούν και οι κεντρικές κυβερνήσεις και οι κατά τόπους δήμοι. Είναι πολιτική επιλογή που εντάσσεται στις κατευθύνσεις της ΕΕ και που με συνέπεια προωθούσαν και προσυπέγραφαν τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όσο και η σημερινή του ΣΥΡΙΖΑ, για αποφασιστική συρρίκνωση και υποβάθμιση των δημόσιων κοινωνικών δαπανών και υπηρεσιών. Πρόκειται για μια βαθιά αντιλαϊκή πολιτική που προκειμένου να εξασφαλιστούν τα ματωμένα πλεονάσματα επεκτείνονται τα ματωμένα ελλείμματα ακόμα και για τις ανάγκες των ΑμεΑ.

Οι προτάσεις περί δημιουργίας μεγάλων ιδιωτικών μονάδων σε δημοτική γη δεν υπηρετούν τις ανάγκες των ΑμεΑ και των οικογενειών τους, αλλά τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων που έχουν μυριστεί κέρδος και έχουν πέσει σαν τα κοράκια.

Η δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων που θα εξειδικεύονται δήθεν στη φιλοξενία ΑμεΑ γίνεται με αποκλειστικό σκοπό την εκμετάλλευση των αναγκών και των ιδιαιτεροτήτων των ΑμεΑ. Δε μπορείς να το παίζεις ότι κόπτεσαι για τα προβλήματα των ΑμεΑ και των οικογενειών τους, και ταυτόχρονα να στηρίζεις όλες τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στην τοπική διοίκηση και αναγάγουν όλα τα ζητήματα και τις ανάγκες στη λογική της ανταποδοτικότητας.

Δε μπορεί αυτά τα ζητήματα να τα αφήνεις στη καλή θέληση εθελοντικών ομάδων και δομών οι οποίες καμία σιγουριά δεν προσφέρουν σε αυτούς τους ανθρώπους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Γολγοθάς που καλούνται να περάσουν 30 άνθρωποι και οι οικογένειες τους οι οποίοι φιλοξενούνται στη Στέγη Αυτόνομης Διαβίωσης και Εκπαίδευσης Υπερηλίκων και Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες «ΕΛΠΙΣ», στο Λουτράκι, οι οποίοι τώρα ενημερωθήκανε ότι «η Μονάδα αλλάζει διεύθυνση και αντικείμενο δραστηριοτήτων» και ότι πλέον «δεν θα δύναται να φιλοξενήσει τους συγγενείς σας», οι οποίοι θα πρέπει να αποχωρήσουν από τους χώρους της Μονάδας μέχρι τις 15/5/2019. Τους καλεί μάλιστα να γνωστοποιήσουν την ακριβή ημερομηνία που θα φύγουν, ώστε «να εξοφλήσουν τις οικονομικές εκκρεμότητες», μιας και η «φιλοξενία»... κόστιζε 35 ευρώ τη μέρα.

Μιλάνε για δομές συνδεδεμένες με την αγορά εργασίας. Αλήθεια ποιον κοροϊδεύουν; Σε ένα σύστημα που όλα λειτουργούν με γνώμονα και σκοπό το κέρδος ποια επιχείρηση θα προσλάβει ΑμεΑ;

Καλούμε τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από την αντιμετώπιση που βιώνουν όλα αυτά τα χρόνια και να γυρίσουν την πλάτη σε αυτούς που τους αντιλαμβάνονται ως ένα ακόμα πεδίο κερδοφορίας, ως ένα δημοσιονομικό πρόβλημα. Άλλωστε με τις κατευθύνσεις της ΕΕ για μείωση κατά 50% των δαπανών για την Πρόνοια (μέσω κλεισίματος ιδρυμάτων, συρρίκνωσης υπηρεσιών κ.ά.) αποτυπώνεται η εγκληματική πολιτική της υποχρηματοδότησης και της υποβάθμισης δομών, φορτώνοντας το κόστος στην ίδια την οικογένεια, διευρύνοντας την επιχειρηματική δράση στον ευαίσθητο αυτόν τομέα.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα ΑμεΑ και οι οικογένειές τους.

Απαιτούμε

• Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε ειδικές δομές

• Να υπάρξει γενναία χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να καλυφθούν 100% δωρεάν όλες οι αναγκαίες θεραπείες των παιδιών με αναπηρία και μαθησιακές δυσκολίες και συνολικότερα να αναλάβει 100% το κράτος το κόστος, για τις ανάγκες εκπαίδευσης και αποκατάστασης αυτών των παιδιών.

• Να λειτουργήσουν όλες οι δομές Ειδικής Αγωγής, τα Ειδικά Σχολεία, τα Τμήματα Ένταξης, η παράλληλη στήριξη πλήρως στελεχωμένες. Ταυτόχρονα να εξασφαλιστεί η μεταφορά όλων ανεξαιρέτως των παιδιών, με δημόσιο σύστημα μεταφοράς.

• Να μονιμοποιηθούν όλοι οι αναπληρωτές και συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής, το ειδικό επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό.

• Να καλυφτούν όλες οι ανάγκες σε επιστημονικό, παιδαγωγικό προσωπικό για να εξασφαλιστεί αυτό που είναι προαπαιτούμενο της ειδικής παρέμβασης, η γνωμάτευση και παραπέρα η διεπιστημονική υποστήριξη στο κατάλληλο σχολικό πλαίσιο για κάθε παιδί με βάση τις προσδιορισμένες ειδικές ανάγκες του.

• Να δημιουργηθούν ειδικά σχολεία που να καλύπτουν τις ανάγκες της περιφερειακής ενότητας Πιερίας

• Να ιδρυθούν σε όλη την Πιερία ΚΔΑΠ-ΜΕΑ και να αναβαθμιστούν τα ήδη υπάρχοντα για να μπορούν τα παιδιά ΑΜΕΑ να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους.

• Να δημιουργηθούν με κρατική ευθύνη κατασκηνώσεις-δομές όπου θα μπορούν να παραθερίσουν τα ΑμεΑ με τις οικογένειές τους.


Παλεύουμε για δυνάμωμα της Λαϊκής Συσπείρωσης, των ψηφοδελτίων που στηρίζει το ΚΚΕ. Παλεύουμε για ισχυρό ΚΚΕ παντού!


*Παπαδοπούλου Χαρίκλεια (Χαρά)
Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος
με τη Λαϊκή Συσπείρωση – μητέρα παιδιου ΑμεΑ