Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

Τμήμα Υγείας Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ: Ναι στη συστράτευση για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας

Χαιρετίζουμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Κατερίνης να καλέσει σε συστράτευση όλους του θεσμούς και όλους τους πολίτες της περιοχής μας για την εξομάλυνση της λειτουργίας της παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Κατερίνης και τη συνεχή αναβάθμιση του Νοσοκομείου μας.

Η βέλτιστη λειτουργία των δημόσιων δομών υγείας επιβάλλεται να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, τόσο της κεντρικής κυβέρνησης, όσο και των εμπλεκόμενων γιατρών και νοσηλευτών, των θεσμών της κοινωνίας και των απλών χρηστών των δημόσιων υπηρεσιών υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, επιβάλλεται να υπενθυμίσουμε και να διευκρινίσουμε ορισμένα στοιχεία:

-όταν ανέλαβε το 2015 η σημερινή κυβέρνηση, ξεκαθάρισε ευθύς εξαρχής ότι πρόκειται να μεροληπτήσει υπέρ της δημόσιας υγείας και ότι βασική της προτεραιότητα ήταν η στελέχωση των δομών της, οι οποίες είχαν οδηγηθεί στα όρια της κατάρρευσης από το πάγωμα των προσλήψεων που είχε επιβληθεί το 2010.

-το 2016 ξεκίνησαν οι διορισμοί μόνιμων γιατρών ΕΣΥ. Για το Νοσοκομείο Κατερίνης προκηρύχθηκαν 7 θέσεις. Η 1 θέση παθολόγου προκηρύχτηκε δύο φορές, χωρίς δυστυχώς να εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την κάλυψή της.

-σήμερα η Παθολογική κλινική λειτουργεί με 4 ειδικούς παθολόγους και 1 γιατρό από το ΚΥ Κατερίνης, ο οποίος κάνει εφημερίες βοηθώντας την Παθολογική, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς ειδικευόμενων για την έναρξη της ειδικότητάς τους στη συγκεκριμένη κλινική. Η λειτουργία της, μπορεί για την ώρα να μην είναι η βέλτιστη, δεν παύει ωστόσο να είναι ασφαλής.

- έχουν ήδη εγκριθεί, από την 3η Υγειονομική Περιφέρεια, 3 θέσεις μόνιμων γιατρών παθολόγων ΕΣΥ, μαζί με άλλες 7 θέσεις άλλων ειδικοτήτων. Θα ακολουθήσουν κι άλλοι μόνιμοι διορισμοί, καθώς έχουν εξασφαλιστεί 2500 θέσεις για το Δημόσιο σύστημα, εκ των οποίων οι 1000 είναι θέσεις γιατρών.

Μπορεί οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας να μη βρίσκονται ακόμη στο επίπεδο που όλοι θα θέλαμε, οι προσπάθειες που καταβάλλονται ωστόσο από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας είναι καθημερινές, συστηματικές και στοχοπροσανατολισμένες στην εξασφάλιση συνθηκών βέλτιστης και αποτελεσματικής λειτουργίας τους, προς όφελος όλων των πολιτών και δη των πιο ευάλωτων.

Και στην κατεύθυνση αυτή, της στήριξης των δημόσιων δομών υγείας, η συμβολή όλων μας –και με την κριτική μας και με τις διεκδικήσεις μας- είναι απαραίτητη.