Τρίτη, 14 Μαΐου 2019

«ΥΨΗΛΑΝΤΕΙΑ 2019» - ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ (ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ)

Την Κυριακή 12 Μαΐου 2019 πραγματοποιήθηκε στη Νέα Τραπεζούντα Πιερίας με απόλυτη επιτυχία ανοιχτό τουρνουά γρήγορου σκακιού (rapid) στα πλαίσια των εκδηλώσεων «ΥΨΗΛΑΝΤΕΙΑ 2019».Το τουρνουά διεξάγεται κάθε χρόνο από το 1983. Πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Υψηλάντεια», με τη συνεργασία του Μορφωτικού Ποντιακού Συλλόγου «Αλέξανδρος Υψηλάντης» της Νέας Τραπεζούντας, των Σκακιστικών Συλλόγων της πόλης μας (Σ.Ο. Κατερίνης, Σ.Ο. Π.Κ.Δ. Κατερίνης) και της Ε.Σ.Σ.ΚΕ.ΔΥ.Μ. και θα ληφθεί υπόψη από την Παγκόσμια Σκακιστική Ομοσπονδία για διεθνή αξιολόγηση ELO (FIDE Rapid Ratings).


Χαρακτηριστικό και της φετινής διοργάνωσης στην κατάμεστη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μ.Π.Σ. «Αλέξανδρος Υψηλάντης» της Νέας Τραπεζούντας ήταν η μαζική συμμετοχή από δεκάδες σκακιστές όλων των ηλικιών (86 συνολικά άτομα) από διάφορες περιοχές όπως Γιαννιτσά, Βέροια, Πτολεμαΐδα, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη και Κατερίνη, που μέσα σε μια εξαιρετική ατμόσφαιρα αγωνίστηκαν για τη χαρά της συμμετοχής και τη διάκριση.


Πραγματοποιήθηκαν δύο διαφορετικά τουρνουά με βάση την ηλικία των σκακιστών (για μεγάλους και για μικρούς). Στο πρώτο τουρνουά πήραν μέρος οι σκακιστές ηλικίας από δεκατρία (13) ετών και άνω και στο δεύτερο τουρνουά πήραν μέρος οι σκακιστές ηλικίας από δώδεκα (12) ετών και κάτω, ούτως ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο διάκρισης για όλους και υψηλότερο επίπεδο στις παρτίδες που πραγματοποιήθηκαν. Η μάχη για την κορυφή και στα δύο τουρνουά ήταν σκληρή με αρκετό πάθος αλλά πάντα στα πλαίσια του «ευ αγωνίζεσθαι», αρχή που διέπει το σκάκι ως άθλημα και το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα αθλήματα.


Τα δύο τουρνουά πραγματοποιήθηκαν με Ελβετικό σύστημα επτά (7) γύρων, με χρόνο σκέψης για κάθε σκακιστή, δέκα λεπτά για ολόκληρη την παρτίδα και για κάθε κίνηση που ολοκλήρωσε ο παίκτης (από την πρώτη κίνηση), πήρε ακόμη πέντε δευτερόλεπτα (5΄΄) χρόνου σκέψης.


Στο πρώτο τουρνουά (ηλικίας από δεκατρία ετών και άνω) νικητής αναδείχθηκε ο σκακιστής του Σκακιστικού Ομίλου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κατερίνης Μπλέτσιος Διονύσιος, δεύτερος τερμάτισε ο σκακιστής του Σκακιστικού Ομίλου Βέροιας Καραγιάννης Θωμάς - Αριστοτέλης, ενώ στην τρίτη θέση τερμάτισε ο σκακιστής του Σκακιστικού Ομίλου Κατερίνης Παπαγιάννης Αστέριος.


Στο δεύτερο τουρνουά (ηλικίας από δώδεκα ετών και κάτω) νικητής αναδείχθηκε ο σκακιστής Γεωργιάδης Αθανάσιος (με 7 βαθμούς σε 7 αγώνες), στην δεύτερη θέση τερμάτισε η σκακίστρια Βαρδάκα Στυλιανή, ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε η σκακίστρια Βαρδάκα Σοφία (και οι τρεις είναι σκακιστές του Σκακιστικού Ομίλου Κατερίνης).


Κύπελλα απονεμήθηκαν στους τρεις (3) πρώτους νικητές του πρώτου τουρνουά και στον πρώτο νικητή του δευτέρου τουρνουά καθώς επίσης και στις τρεις (3) καλύτερες ομάδες (σκακιστικούς συλλόγους) που προέκυψαν από το άθροισμα των πόντων που συγκέντρωσαν οι δύο καλύτεροι σκακιστές κάθε ομάδας από το κάθε ένα από τα δύο τουρνουά.


Νικήτρια ομάδα του τουρνουά αναδείχθηκε ο Σκακιστικός Όμιλος Κατερίνης, στην δεύτερη θέση τερμάτισε ο Όμιλος Σκακιστών Γιαννιτσών ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε ο Σκακιστικός Όμιλος Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κατερίνης.


Στους σκακιστές-σκακίστριες κάτω των δεκαέξι ετών απονεμήθηκαν 24 μετάλλια:

1ο) Στην κατηγορία σκακιστών ηλικίας 15 και 16 ετών το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο σκακιστής του Σκακιστικού Ομίλου Κατερίνης Βαρδάκας Γρηγόριος.

2ο) Στην κατηγορία σκακιστών ηλικίας 15 και 16 ετών το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε ο σκακιστής της Σκακιστικής Ακαδημίας Πτολεμαΐδας «ο Σκακιστάκος» Τριανταφύλλου Ιωάννης.

3ο) Στην κατηγορία σκακιστριών ηλικίας 15 και 16 ετών το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η σκακίστρια του Σκακιστικού Ομίλου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κατερίνης Κοντσέ Λυδία.

4ο) Στην κατηγορία σκακιστριών ηλικίας 15 και 16 ετών το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε η σκακίστρια του Ομίλου Σκακιστών Γιαννιτσών Ζουμπουρδικούδη Δέσποινα.

5ο) Στην κατηγορία σκακιστών ηλικίας 13 και 14 ετών το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο σκακιστής του Σκακιστικού Ομίλου Κατερίνης Παπαγιάννης Αστέριος.

6ο) Στην κατηγορία σκακιστών ηλικίας 13 και 14 ετών το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε ο σκακιστής του Σκακιστικού Ομίλου Βέροιας Τσιλίδης Χρήστος.

7ο) Στην κατηγορία σκακιστών ηλικίας 13 και 14 ετών το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο σκακιστής του Σκακιστικού Ομίλου Πτολεμαΐδας «Δούρειος Ίππος» Χασάπης Δημήτριος.

8ο) Στην κατηγορία σκακιστριών ηλικίας 13 και 14 ετών το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η σκακίστρια του Σκακιστικού Ομίλου Κατερίνης Φλουρή Βασιλεία.

9o) Στην κατηγορία σκακιστριών ηλικίας 13 και 14 ετών το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε η σκακίστρια του Σκακιστικού Ομίλου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κατερίνης Κοντσέ Ραφαέλα.

10ο) Στην κατηγορία σκακιστών ηλικίας 11 και 12 ετών το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο σκακιστής του Σκακιστικού Ομίλου Κατερίνης Γεωργιάδης Αθανάσιος.

11ο) Στην κατηγορία σκακιστών ηλικίας 11 και 12 ετών το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε ο σκακιστής του Σκακιστικού Ομίλου Κατερίνης Δελησαββίδης Διονύσιος.

12ο) Στην κατηγορία σκακιστών ηλικίας 11 και 12 ετών το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο σκακιστής του Σκακιστικού Ομίλου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κατερίνης Παπαβασιλείου Αλέξανδρος.

13ο) Στην κατηγορία σκακιστριών ηλικίας 11 και 12 ετών το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η σκακίστρια του Σκακιστικού Ομίλου Κατερίνης Βαρδάκα Σοφία.

14ο) Στην κατηγορία σκακιστριών ηλικίας 11 και 12 ετών το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε η σκακίστρια του Σκακιστικού Ομίλου Βέροιας Πελαλίδου Μαριάννα.

15ο) Στην κατηγορία σκακιστριών ηλικίας 11 και 12 ετών το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η σκακίστρια του Ομίλου Σκακιστών Γιαννιτσών Πετρίδου Θεοδώρα.

16ο) Στην κατηγορία σκακιστών ηλικίας 9 και 10 ετών το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο σκακιστής του Ομίλου Σκακιστών Γιαννιτσών Ράπτης Κωνσταντίνος.

17ο) Στην κατηγορία σκακιστών ηλικίας 9 και 10 ετών το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε ο σκακιστής του Σκακιστικού Ομίλου Βέροιας Δάσιος Ελευθέριος.

18ο) Στην κατηγορία σκακιστών ηλικίας 9 και 10 ετών το χάλκινο μετάλλιο

κατέκτησε ο σκακιστής του Ομίλου Σκακιστών Γιαννιτσών Ράπτης Στέργιος.

19ο) Στην κατηγορία σκακιστριών ηλικίας 9 και 10 ετών το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η σκακίστρια του Σκακιστικού Ομίλου Κατερίνης Βαρδάκα Στυλιανή.

20ο) Στην κατηγορία σκακιστριών ηλικίας 9 και 10 ετών το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε η σκακίστρια του Ομίλου Σκακιστών Γιαννιτσών Κοροξενού Σοφία – Παρθένα.

21ο) Στην κατηγορία σκακιστριών ηλικίας 9 και 10 ετών το χάλκινο μετάλλιο

κατέκτησε η σκακίστρια του Σκακιστικού Ομίλου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κατερίνης Παντελίδου Δέσποινα.

22ο) Στην κατηγορία σκακιστών ηλικίας 8 ετών και κάτω το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο σκακιστής του Ομίλου Σκακιστών Γιαννιτσών Πετρίδης Σωκράτης.

23ο) Στην κατηγορία σκακιστών ηλικίας 8 ετών και κάτω το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε ο σκακιστής από την Κατερίνη Κακουλίδης Ελευθέριος.

24ο) Στην κατηγορία σκακιστών ηλικίας 8 ετών και κάτω το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο σκακιστής από την Βέροια Δάσιος Γεώργιος.Η μεγάλη συμμετοχή σκακιστών ΚΑΙ της φετινής διοργάνωσης αποτελεί προϊόν του αυξημένου κύρους που απέκτησε με πολύ κόπο στη διάρκεια του χρόνου το σκακιστικό τουρνουά «Υψηλάντεια», χάρη στην αγάπη των ανθρώπων του τοπικού συλλόγου και των σκακιστικών συλλόγων της Πιερίας.


Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλους όσους συμμετείχαν (σκακιστές, συνοδούς, προπονητές, διαιτητές κλπ.), τους ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία τους και ευελπιστούμε να βρεθούμε του χρόνου τέτοιες μέρες ξανά όλοι μαζί στη Νέα Τραπεζούντα.


Το σκακιστικό τουρνουά που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων «ΥΨΗΛΑΝΤΕΙΑ 2019» αφιερώνεται στην μνήμη του αξέχαστου πρωτεργάτη του Συλλόγου Αριστείδη Τερζίδη.

Ο Αριστείδης Τερζίδης διακρίθηκε για το ήθος και την αγάπη του για τον Σύλλογο της Νέας Τραπεζούντας. Ήταν πολύτιμος συνεργάτης, σεμνός και ακούραστος με τεράστια προσφορά στον Σύλλογο. Αγαπούσε πολύ το σκάκι αφού χάρη στις ενέργειές του η Νέα Τραπεζούντα το 1980 απέκτησε υπαίθρια σκακιέρα μέσα στην πολύ ωραία πλατεία του χωριού ενώ χάρη στις προσπάθειές του και τον αγώνα που έκανε πάντα με μεράκι, κατασκευάστηκαν μεγάλα ξύλινα κομμάτια για την υπαίθρια σκακιέρα. Το έργο ολοκληρώθηκε το 1981 όπου και στήθηκε η μοναδική τότε υπαίθρια σκακιέρα, η οποία ήταν και η πρώτη στην Ελλάδα. Χάρη σε ΑΥΤΟΝ από το 1983 μέχρι σήμερα, διεξάγεται ανελλιπώς κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες σκακιστικό τουρνουά, στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων «ΥΨΗΛΑΝΤΕΙΑ».Με εκτίμηση 
Το Διοικητικό Συμβούλιο