Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

«Κλασσική μόρφωση και πολιτικοί μας»

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΝΑ – ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ

Ο γνωστός συγγραφέας και δημοσιογράφος Τάκης Θεοδωρόπουλος σε άρθρο του με τον τίτλο «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Θουκυδίδης» στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»[9-6-19], κάνει λόγια για την γενική μόρφωση και ιδιαίτερα την κλασσική παιδεία που διέκρινε παλιότερα τους πολιτικούς μας.

Φέρνει δε ως παράδειγμα τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος καίτοι δεν ήταν ούτε φιλόλογος ούτε ιστορικός είχε μελετήσει και μετέφρασε το ογκώδες έργο του αρχαίου ιστορικού Θουκυδίδη. Τον Θουκυδίδη, αλλά και άλλους κλασσικούς συγγραφείς, τραγικούς ποιητές, νεοέλληνες λογοτέχνες και σύγχρονους ντόπιους και ξένους ιστορικούς μελετούσαν και είχαν στις βιβλιοθήκες τους οι σοβαροί και διακεκριμένοι πολιτικοί μας που κοσμούσαν τους θώκους του Κοινοβουλίου.


Σήμερα δεν γνωρίζω πόσοι από τους εκπροσώπους μας στη Βουλή είναι καταρτισμένοι με γενικότερη παιδεία και αν ανοίγουν ποτέ σχετικά βιβλία για επιμόρφωση τους. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ,η ποιότητα των οποίων διακρίνεται όταν εκφέρουν λόγο σε τηλεοπτικές συζητήσεις ή καταγράφουν τις απόψεις τους σε άρθρα ή συγγράμματα, η πλειονότητα που ενδεχομένως έχει πανεπιστημιακό τίτλο εμφανίζει οικτρή εικόνα στις συνεδριάσεις της ολομέλειας, που καταντά ενίοτε «πεζοδρομιακή».


Θα αναφερθώ επ’ευκαιρία σε προσωπικό παράδειγμα για την ποιότητα κάποιων εκπροσώπων μας στη Βουλή. Πριν αρκετά χρόνια επισκεπτόταν κάθε χρόνο το δικηγορικό μου γραφείο ένας πλανόδιος έμπορος γραβατών. Είχε μετά δυσκολίας τελειώσει το τότε 6τάξιο Γυμνάσιο και έψαχνε πάντα για μια καλύτερη δουλειά. Την τελευταία φορά που μου επισκέφθηκε μου εκμυστηρεύτηκε ότι αποφάσισε να γίνει Βουλευτής. Έμεινα άναυδος. Τον ρώτησα από περιέργεια πως θα τα καταφέρει. Μου απάντησε ότι είχε πωλήσει ένα μικρό μαγαζί κοντά στη Ομόνοια, που κληρονόμησε από τον παππού του. Μετά χρήματα που πήρε πλήρωσε αδρά ειδικό γραφείο που ανέλαβε την προβολή του σε όλα τα ΜΜΕ, την προετοιμασία λόγων και διαλόγων «στημένων» σε ιδιωτικά κανάλια, την «διακόσμηση» του πολιτικού γραφείου με τρία πανέμορφα μανεκέν, το ντύσιμο, το μακιγιάζ του μέχρι και μαθήματα ορθοφωνίας και χειρονομιών του έκαναν. Είκοσι καλοπληρωμένοι νεαροί ανέλαβαν τις αφισοκολλήσεις και τα κλάξον στις συγκεντρώσεις του και άλλοι τόσοι της νομαρχιακής επιτροπής ανέλαβαν με το αζημίωτο να μπει στο ψηφοδέλτιο του κόμματος. Ο «Νίκος ο γραβατάς» εξελέγη δύο τετραετίες Βουλευτής, αγόρασε με τα «τυχερά» δύο γκαρσονιέρες και σήμερα ζει βίον ανέμελον.