Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

ΜΗΝ ΑΛΛΑΖΕΙΣ ΜΟΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΛΛΑΞΕ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γράφει ο Γιώργος Βαζάκας* - φιλόλογος

Λίγες, σχεδόν μερικές μέρες απέμειναν μέχρι την Κυριακή, τη μέρα των εκλογών. Σύμφωνα με το πνεύμα και το γράμμα της οπτικής μου, κρίνω απαραίτητο να εκφρασθώ προεκλογικά, μη ακολουθώντας την αποπροσανατολιστική προεκλογική συμπεριφορά των διεκδικούντων την αυριανή κυβέρνηση.
  Θα εκφρασθώ και θα διατυπώσω την άποψη ότι όλοι αυτοί, που αποτελούσαν την προηγούμενη Βουλή και είναι μνηστήρες αυτής που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, δεν κάνουν κουβέντα στην προεκλογική τους ρητορική για τα μνημόνια και τις δεσμεύσεις τους, τα οποία βέβαια οι περισσότεροι τα ψήφισαν, δεν ομιλούν καθόλου, μα καθόλου για την πηγή της καταστροφής που υπέστη και συνεχίζει να βιώνει η πατρίδα μας, μες στην ιδιότυπη οικονομική κατοχή που της επιβλήθηκε απ’ τους δανειστές από το 2010.

Ενώ γενικώς αυτή είναι η κατάσταση οι υπεύθυνοι γι’ αυτήν, τσιμουδιά. Σέρνουν τρελά τον προεκλογικό χορό σα να μη συνέβη τίποτε με υποσχέσεις προς τον ζαλισμένο από τις φανφάρες τους Έλληνα ψηφοφόρο, όπως το έκαναν και σε εκλογές πριν το 2010. Με πρωταγωνιστές τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, που διεκδικούν την αυριανή κυβέρνηση της χώρας. Και θα πούμε νηφάλια μια δεκαετία μετά από το πρώτο μνημόνιο και την υπαγωγή της Ελλάδας σε καθεστώς κατοχής από τους δανειστές της Ευρώπης και σχεδόν 4 χρόνια μετά το 3ο και χειρότερο μνημόνιο, με βάση το οποίο θεσμοθετήθηκε επίσημα η κατοχή της χώρας τουλάχιστον για 99 χρόνια, με την ίδρυση της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων), του Υπερταμείου, κοκ, συνεχίζουν ακόμη να υπάρχουν εκείνοι , που πιστεύουν ότι θα υπάρχει διαφορά ως προς τη διακυβέρνηση της χώρας ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ;…

Δυστυχώς από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή το 1ο μνημόνιο, δεν είναι οι ελληνικές κυβερνήσεις εκείνες, που αποφασίζουν τη χάραξη της πολιτικής στην Ελλάδα. Δε θα εκχυδαΐσουμε, αλλά οι έκαστοτε ένοικοι του Μαξίμου, όλα αυτά τα μνημονιακά χρόνια ζητούν την άδεια των δανειστών, ακόμη κι όταν χρειάζεται να αποσυρθούν για τη φυσική τους ανάγκη. Η κάθε φορά κυβέρνηση και κοινοβούλιο κατάντησε να είναι για το θεαθήναι.

Το να συζητά κανείς ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι καλύτερη ή χειρότερη από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι σα να συζητά κανείς, τηρουμένων των αναλογιών, την εποχή της ναζιστικής κατοχής για το ποια κυβέρνηση δοσιλόγων ήταν καλύτερη ή χειρότερη. Εκείνη του Τσολάκογλου, του Λογοθετόπουλου, ή του Ράλλη; Και για τις μέρες μας σε μια κατάσταση δουλοπαροικίας χρέους, που επέβαλαν οι δανειστές, όποια και να είναι η επόμενη μνημονιακή κυβέρνηση, η Ελλάδα σε ένα εξάμηνο θα φλέγεται όχι μόνο οικονομικά, κοινωνικά αλλά και γεωπολιτικά. Οι αποφάσεις στο εξωτερικό θα έχουν ήδη παρθεί και θα περιμένουν απλά εκείνον, που θα εμφανιστεί ως δήθεν πρωθυπουργός της κατεχόμενης Ελλάδας, ώστε να πάρει την πολιτική ευθύνη της εφαρμογής τους.

Εν συντομία και ενδεικτικά θα αναφέρομε, ότι ο κ Τσακαλώτος εν μέσω διάλυσης της βουλής στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου 2019 υπέγραψε ήσυχος νέες μνημονιακές δεσμεύσεις, που περιλαμβάνουν σταδιακή άνοδο έως το 2022 της συντάξιμης ηλικίας από τα 67 στα 70.

Επί πλέον μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2020 θα πρέπει να έχουν δρομολογηθεί οι ιδιωτικοποιήσεις αρκετών δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και του πάλαι ποτέ ΕΟΠΠΥ. Επίσης προβλέπεται και κλείσιμο σχολικών μονάδων. Είδαμε μήπως κάποιο κόμμα, που με διάφορες φανφάρες διεκδικεί την ψήφο μας να καταγγέλλει τις πρόσφατες υπογραφές Τσακαλώτου; Δυστυχώς κανένα κι όλα τα υπογραφέντα, όπως και άλλα θα τα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση. Είτε είναι του ΣΥΡΙΖΑ, είτε είναι της ΝΔ. Είτε με αυτοδυναμία είτε χωρίς.

Αλλά έχουμε κι άλλα, για τα οποία κανένα κόμμα δεν έκανε «κιχ» και είναι σοβαρές δεσμεύσεις για τη χώρα. Στις 20 – 21 Ιουνίου ο κ. Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέγραψε αποδεχόμενος τα Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων στον προϋπολογισμό της ΕΕ να μη συγκροτούνται αυτά με βάση τις εθνικές ανάγκες, αλλά με βάση τις ευρωπαϊκές ανάγκες, δηλ. τις ανάγκες των ευρωπαϊκών, γερμανικών, γαλλικών, κοκ, πολιεθνικών.

Ακόμη στην ίδια Σύνοδο Κορυφής ο κ. Τσίπρας επικύρωσε με την υπογραφή του και την τροποποιημένη Ιδρυτική Σύμβαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.(ΕΜΣ) Σύμφωνα λοιπόν με την τροποποίηση αυτή το Διοικητικό Συμβούλιο του Μηχανισμού θα μπορεί να συνάπτει δανειακές συμβάσεις με κράτη μέλη, που αιτούνται δανειακή διευκόλυνση, χωρίς να είναι απαραίτητη η κύρωση της σύμβασης αυτής και όλων των προαπαιτούμενων της από όλα τα κοινοβούλια των κρατών μελών, που τυπικά είναι μέτοχοι του (ΕΜΣ).

Επίσης δε γίνεται κουβέντα για τη λαίλαπα, που ετοιμάζεται εναντίον των δανειοληπτών. Έρχονται πάνω από 200 χιλιάδες πλειστηριασμοί, οι συστημικές εγχώριες τράπεζες προχωρούν πολύ γρήγορα στη δημιουργία Εταιρειών – Οχημάτων Ειδικού Σκοπού (Special Purpose Vehicle), ώστε να τιτλοποιηθούν και εκποιηθούν τα δάνεια στις διεθνείς αγορές.

Για τα παραπάνω μήπως μας ενημέρωσαν οι αδέκαστοι πολιτικοί μας της δεξιάς και της αριστερής απάτης περί τίνος πρόκειται; Γιατί άραγε η ΝΔ αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα δεν επεσήμαναν τα αναφερθέντα γεγονότα; Γιατί άραγε δεν το κατήγγειλαν; Γιατί όλοι τους κρατούν τακτική μαφιόζικης ομερτά(νoμιμότητας).

Είναι τραγικό πραγματικά πώς μας αντιμετωπίζουν όλοι αυτοί, που μας εκπροσώπησαν στο ελληνικό κοινοβούλιο και ξαναζητούν την ψήφο μας. Παρόλα αυτά υπάρχουν κι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να είναι τόσο κακός όσο ο κ. Τσίπρας, γιατί οι δεξιοί είναι πατριώτες, ενώ οι αριστεροί απάτριδες. Τέτοιες απόψεις δείχνουν την απόλυτη ηλιθιότητα συνδυασμένη με την πιο άθλια μικροαστική ιδιοτέλεια. Και δυστυχώς επαληθεύουν την παλιά αγγλοσαξονική παροιμία: « Η άγνοια μπορεί να πάει σχολείο. Η τρέλα μπορεί να γιατροπορευτεί. Για την ηλιθιότητα όμως δεν υπάρχει καμιά θεραπεία».

Και για να μη μας θεωρούν ή να μη μας κάνουν ηλιθίους, και ο γράφων ως υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές αλλά και άλλα άτομα συγκροτήσαμε την πολιτική συνεργασία του Ε.ΠΑ.Μ. (Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο) με το ΑΚΚΕΛ (Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας) και κατεβαίνουμε από κοινού στις εκλογές.

Η συνεργασία των πολιτικών κομμάτων: ΕΠΑΜ – ΑΚΚΕΛ αποτελεί την αφετηρία για τη δημιουργία ενός ισχυρού πόλου πατριωτικών δημοκρατικών και αντιμνημονιακών δυνάμεων με στόχο την ανατροπή της μνημονιακής κατοχής της Ελλάδας, την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά και την ευημερία του εργαζόμενου λαού σ’ αυτή τη χώρα.

Η συνεργασία αυτή δε στηρίζεται σε διαχωρισμούς αριστεράς και δεξιάς, αλλά θεμελιώνεται στο κοινό πατριωτικό και δημοκρατικό καθήκον όλων μας μπροστά στο καθεστώς δουλοπαροικίας του χρέους, που για πρώτη φορά με τόσο ξεδιάντροπο και προκλητικό τρόπο εγκαθιδρύθηκε σε μια χώρα της υφηλίου. Οι δυνάμεις που συμμετέχουν ήδη, αλλά κι όσοι θα συμμετάσχουν στο μέλλον διατηρούν πλήρως την οργανωτική και πολιτική τους αυτοτέλεια, αλλά συνεργάζονται από κοινού για τον κοινό σκοπό.

Η προαναφερθείσα συνεργασία ΕΠΑΜ – ΑΚΚΕΛ στοχεύει να μη ξαναϋπάρξει κομματική και πολιτική σύνθεση κοινοβουλίου σαν αυτή που υπήρξε όλα τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως την τετραετία που μας πέρασε. Πρέπει να διεμβολίσουν το κοινοβούλιο οι δυνάμεις της συνεργασίας, έτσι ώστε να αναχαιτιστούν τα πολύ χειρότερα, που έχουν ήδη δρομολογηθεί έξωθεν για τη χώρα και το λαό της. Θα πρέπει εισέλθουν στη βουλή δυνάμεις, που δε θα διστάσουν να θέσουν θεσμικά το ζήτημα της Εσχάτης Προδοσίας, που έχει διαπραχθεί με την επιβολή των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων. Ήδη – αξίζει να γνωστοποιηθεί – το Ε.ΠΑ.Μ. στις 5 Φεβρουαρίου 2018 κατέθεσε μήνυση για εσχάτη προδοσία εναντίον όλων των υπευθύνων για τα μνημόνια στον Άρειο Πάγο. Και αυτές οι δυνάμεις δε θα διστάσουν να φτάσουν στα άκρα, προκειμένου να αναχαιτίσουν στην πράξη κάθε εσχατοπροδοτική επιδίωξη, ώστε να μη εκποιηθεί η χώρα δημοσιονομικά και γεωπολιτικά.

Αν επιτρέψουμε κι αυτή τη φορά να εκλεγεί μια βουλή χωρίς μάχιμες αντιμνημονιακές, δημοκρατικές, πατριωτικές δυνάμεις, τότε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η νέα κοινοβουλευτική περίοδος της μνημονιακής κατοχής θα σημαδευτεί όχι μόνο από ένα σαρωτικό κύμα μέτρων εναντίον του λαού, αλλά και από εθνικό ακρωτηριασμό χάριν των στρατηγικών συμφερόντων εταίρων και συμμάχων. Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της η Ελλάδα δεν αντιμετώπισε τόσους και τέτοιους κινδύνους, όσο σήμερα.

Κι ενώ η Ελλάδα έχει τεθεί σε τροχιά ολοκληρωτικής εκποίησης και ξεπουλιέται η δημόσια και ιδιωτική περιουσία και χάνεται γεωπολιτικά η χώρα μας, οι μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις που ευθύνονται για όλα αυτά, κρατούν το λαό μακριά απ’ όλα αυτά, δεν πρέπει να συζητά για όλα αυτά. Σαν καλός και νομοταγής ραγιάς δεν πρέπει να συζητά ούτε καν για πιθανές εναλλακτικές σ’ αυτή την πρωτοφανή οπισθοδρόμηση.

Στο σημείο αυτό επικαλούμαστε τα λόγια του μεγάλου Έλληνα Ίωνα Δραγούμη. Αναρωτιόταν λοιπόν ο Ίων Δραγούμης Τι θα πει ραγιάς και απαντούσε: « Ραγιάς είναι εκείνος ,που τρέμει τους μπάτσους του Τούρκου, που είναι σκλάβος του φόβου του. Ο ραγιάς είναι μισός άνθρωπος. Τη ραγιαδοσύνη την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα. Τον κυνηγάς και κρύβεται. Τον δέρνεις κι ακόμα σκύβει, τον σκοτώνεις και σωπαίνει». Θα ’ ναι άραγε ψέμα, αν πούμε ότι οι μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις έχουν αναδείξει τη ραγιαδοσύνη σε ύψιστη πολιτική και κοινωνική αρετή; Φοβούμαστε πως όχι.

Και εμείς στο Ε.ΠΑ.Μ. – ΑΚΚΕΛ αυτό, που τόσο από την πατριδοκάπηλη δεξιά, όσο κι από την εθνομηδενιστική αριστερά αποτελεί σήμερα κρατική και κομματική πολιτική, δηλ. το: « του κιοτή η μάνα δεν έκλαψε ποτέ» το αποστρεφόμαστε ως πηγή εθελοδουλίας. Tρέμει το δεξιά και αριστερά χρεοκοπημένο πολιτικό προσωπικό της χώρας στην πιθανότητα να υπάρξει στο κοινοβούλιο μια άλλη φωνή σαν τη δική μας. Μια φωνή χωρίς δεσμεύσεις άλλες εκτός από εκείνες που έχει αναλάβει έναντι των απλών πολιτών. Μια φωνή χωρίς σκελετούς στο ντουλάπι και ύποπτες χρηματοδοτήσεις, για να την εκβιάζει ο κάθε κ. Πιτσιλής, o επί κεφαλής της ΑΑΔΕ και τα αφεντικά του.

Και λέγοντας τις τελευταίες για τώρα λέξεις, συμπολίτη, συμπολίτισσα, σε παρακινούμε να κλείσεις τ’ αυτιά σου σ’ όλες αυτές τις σειρήνες, που προεκλογικά σορηδόν σου τάζουν, αλλά θα πράξουν μετεκλογικά τα ίδια και χειρότερα των τελευταίων 10 χρόνων. Έχεις μια σημαντική ευκαιρία να συμπορευθείς με το Ε.ΠΑ.Μ. – ΑΚΚΕΛ και θα δεις πόσο εντυπωσιακά γρήγορα αλλάζουν τα πράγματα για το καλό μας. Μην αλλάζεις μόνο τους πολιτικούς. Άλλαξε επί τέλους την πολιτική.

Κατερίνη 2 Ιουλίου 2019

*Ο Γιώργος Βαζάκας είναι μέλος του Ε.ΠΑ.Μ. και είναι υποψήφιος βουλευτής με το Ε.ΠΑ.Μ. στις επικείμενες εκλογές της 7 Ιουλίου 2019