Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Δήμος Κατερίνης: Κατέθεσε αίτημα για να κηρυχθούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι περιοχές Παραλίας, Κορινού & Ολυμπιακής Ακτή

Αίτημα, προκειμένου να κηρυχθούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι περιοχές Παραλίας, Κορινού & Ολυμπιακής Ακτής...

λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων που πλήττουν από χθες το απόγευμα το Παραλιακό μέτωπο, απέστειλε στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κατερίνης, με στόχο να αντιμετωπιστούν έκτακτες ανάγκες που έχουν προκύψει και να γίνει άμεση διαχείριση των συνεπειών της κακοκαιρίας.

Παράλληλα, με βάση την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων εξετάζεται το ενδεχόμενο αντίστοιχο συμπληρωματικό αίτημα εφόσον παραστεί ανάγκη, να διατυπωθεί στη διάρκεια της ημέρας και για άλλες περιοχές του Δήμου.

Εν τω μεταξύ, σε επιφυλακή και επιχειρησιακή ετοιμότητα λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, που επικρατούν από χθες το απόγευμα και στην περιοχή μας, τέθηκε το αρμόδιο Γραφείο Πολιτικής Προστασίας και όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δήμου Κατερίνης και της ΔΕΥΑΚ, προκειμένου να παρέμβουν σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, όπου είναι απαραίτητο.

Όπως είναι γνωστό, κλειστές σήμερα Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, λόγω των συνεχιζόμενων έντονων καιρικών φαινομένων, παρέμειναν με απόφαση του Δημάρχου Κατερίνης, οι σχολικές μονάδες και των δύο βαθμίδων σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες.

Με αφορμή την εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων, που αναμένεται σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΜΥ, να συνεχιστούν στην περιοχή μας, συνιστάται στους πολίτες, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας.

Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται στους οδηγούς, οι οποίοι θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις οδηγίες της Τροχαίας για την ασφαλή μετακίνησή τους καθ’ όλη τη διάρκεια των ακραίων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα και με τις προγνώσεις της ΕΜΥ.

---------------

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ
Προς : Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας
κα. Μαυρίδου Σοφία
Κοιν.: Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης

ΘΕΜΑ : Αίτημα για κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω έντονων καιρικών φαινομένων (έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες, κατολισθήσεις κλπ)» του Δήμου Κατερίνης.

Έχοντας υπόψη:

1. Την με αριθ. πρωτ. οικ. 35277/2-9-2019 Απόφαση Δημάρχου (ΑΔΑ: 6H4XΩΕΤ-7YΔ) Απόφαση Δημάρχου Κατερίνης με θέμα «Ορισμός αντιδημάρχων με θητεία από 3.9.2019 έως 31.12.2020 και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων».

2. Την με αριθ. πρωτ. 7767/30-10-2019 (ΑΔΑ:ΩΧΦΧ46ΜΚ6Π-ΩΛΨ) Εγκύκλιο της Γ.Γ.Π.Π. του Υπουργείου Εσωτερικών «Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων».

3. Το με αριθ. πρωτ. 2300/29-3-2016 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με θέμα, «Θεσμικό πλαίσιο και κατευθυντήριες οδηγίες για την κήρυξη περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας».

4. Τα έντονα και έκτακτα καιρικά φαινόμενα, με την κωδική ονομασία «ΓΗΡΥΟΝΗΣ», που έπληξαν την περιοχή του Δήμου Κατερίνης, στις 24 & 25 Νοεμβρίου 2019, με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες βροχοπτώσεις και τους ισχυρούς ανέμους.

5. Το γεγονός ότι το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη.

6. Τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στο παράκτιο μέτωπο του Δήμου Κατερίνης.

7. Το γεγονός ότι προκλήθηκαν εκτεταμένες και έντονες ζημιές σε δημοτικές υποδομές (αστικό οδικό δίκτυο, σύνολο αγροτικού οδικού δικτυού, δίκτυα ύδρευσης-αποχέτευσης-άρδευσης, αντλιοστάσια κ.λ.π. ) στο παράκτιο μέτωπο του Δήμου Κατερίνης καθώς και σε ιδιωτικές περιουσίες, έπειτα από τις αυτοψίες που διενεργήθηκαν από μηχανικούς της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κατερίνης.

8. Το γεγονός ότι κατά την εκδήλωση του καταστροφικού φαινομένου έχει διατεθεί όλο το ανθρώπινο δυναμικό και τα μέσα του Δήμου Κατερίνης και επιπλέον ιδιωτικά μέσα για την άμεση αποκατάσταση των βλαβών σε δημοτικές υποδομές, καθώς το έργο της άμεσης διαχείρισης των συνεπειών των καταστροφών έχει χαρακτήρα κατεπείγουσας ανάγκης ειδικά όταν συνδέεται με την προστασία της ζωής και την περιουσίας των πολιτών.

Αιτούμαστε

Την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω έντονων καιρικών φαινομένων (έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες, κατολισθήσεις κ.λ.π.) των παρακάτω περιοχών του Δήμου Κατερίνης:

1. Δημοτική Ενότητα Παραλίας – Κοινότητα Παραλίας
2. Δημοτική Ενότητα Κατερίνης – Οικισμός Ολυμπιακή Ακτή
3. Δημοτική Ενότητα Κορινού – Κοινότητα Κορινού.


Να τονίσουμε ότι το αίτημα κήρυξης αφορά προς το παρόν τις παραπάνω Κοινότητες αλλά καθώς το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη ενδέχεται να συμπληρωθεί με πρόσθετο αίτημα.


Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ