Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

Αυτά δεν ήταν τα Χριστούγεννα που περιμέναμε…

Τώρα που τελείωσαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα και την έλευση του νέου έτους στην πόλη μας, μπορούμε να κάνουμε τον απολογισμό, τι μας άρεσε και τι όχι.


Ελπίζουμε απολογισμό να κάνει και η νέα δημοτική διοίκηση, ώστε να μάθουμε εμείς που θα πληρώσουμε φέτος 20% αυξημένα τα δημοτικά τέλη, πόσο μας κόστισαν οι εορταστικές εκδηλώσεις, αν υπήρχαν έσοδα, αν είχαμε επισκέψεις από άλλους νομούς κ.α.

Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε να δούμε – από την στιγμή που καταργήθηκε στην ουσία το πάρκο των χρωμάτων – κάτι νέο, κάτι διαφορετικό που θα είχε την σφραγίδα των νέων διοικούντων στον Δήμο Κατερίνης. Αυτό δεν το είδαμε…

Μία επανάληψη αυτών που έκαναν οι προηγούμενοι, απλά σε διαφορετικά μέρη. Καμία φαντασία, καμία πρωτότυπη ιδέα, κάτι που να αφήνει ένα στίγμα ότι κάποιοι έκαναν κάτι διαφορετικό και παράλληλα ωραίο που θα μείνει στην μνήμη μας.

Γιατί δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει κάτι που θα μας μείνει και θα θυμόμαστε από τα φετινά Χριστούγεννα στην Κατερίνη.

Οι ίδιες παιχνιδομηχανές σχεδόν, οι ίδιες κατασκευές σχεδόν και όλα στο πλαίσιο να ξοδεύουμε και να ξοδεύουμε και αυτό το ένιωσαν πιο πολύ οι οικογένειες με μικρά αλλά και μεγαλύτερα παιδιά.

Πολλά τα "λάθη" της νέας διοίκησης του Δήμου Κατερίνης, μάλλον από απειρία.

Πρώτο και μεγαλύτερο "λάθος" ήταν η υποβάθμιση του πάρκου της πόλης μας, το οποίο είχε καταφέρει να γίνει σημείο αναφοράς για τις εορταστικές εκδηλώσεις. Όπως είχαμε γράψει, αν κάτι πιστεύεις ότι δεν λειτουργεί καλά, κοιτάς πρώτα να το διορθώσεις και να το κάνεις καλύτερο, δεν το «γκρεμίζεις»…

Και το πάρκο είχε τις δυνατότητες να γίνει καλύτερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια (όπου και εμείς είχαμε εκφράσει τις ενστάσεις μας σε αρκετά θέματα).

Υποβαθμίστηκε η σημασία του και απλά ήταν ένας χώρος με κάτι παιχνίδια του 1980-90 που συναντάς στα… πανηγύρια!

Πέρσι, υπήρχε και η δυνατότητα επισκέψεων από σχολεία, φέτος πόσα σχολεία πήγαν στο πάρκο;

Δεν βρήκαμε επίσης επαγγελματία που να δήλωνε ικανοποιημένος από την κίνηση του κόσμου και πώς να πάει ο κόσμος στο πάρκο, αφού όλες οι εκδηλώσεις έγιναν σε άλλα σημεία…

Δεύτερο "λάθος", η «διασπορά» των όποιων εκδηλώσεων ανάμεσα στις δυο πλατείες, Δημαρχείου και Μακεδονίας.

Φανταστείτε να είστε κάποιος επισκέπτης και να ρωτάτε αριστερά και δεξιά που γίνονται εκδηλώσεις και πώς θα πάτε εκεί;

Ή να ξεκινάτε με το μικρό σας παιδί να περπατάτε από το πάρκο, μετά να πάτε στην πλατεία Δημαρχείου, μετά στην πλατεία Ελευθερίας και μετά στην πλατεία Μακεδονίας, ψάχνοντας για εκδηλώσεις. Μόνο που τα γράφουμε αυτά, κουραστήκαμε…

Όσες φορές και αν επισκεφτήκαμε τις «γωνιές» του Δήμου Κατερίνης – εκτός από την πρώτη ημέρα – ο κόσμος ελάχιστος.

Μικρός ο χώρος στη πλατεία Δημαρχείου, ανήλιο το μέρος, τίποτε το ιδιαίτερο να δεις.

Και στην πλατεία Μακεδονίας – το κέντρο των εκδηλώσεων – στριμώχτηκαν όλα μεταξύ τους, το ένα πάνω στο άλλο και παρά το γεγονός ότι μπορεί οπτικά (από μακριά) να έδειχνε ωραία, σου έδινε τελικά την αίσθηση ενός χώρου με πράγματα που μπήκαν απλά για να μπουν…

«Μνημείο» κακογουστιάς η πλατεία Ελευθερίας με το παγοδρόμιο!


Αν το πάρκο της πόλης υποβαθμίστηκε, η κεντρική πλατεία με το παγοδρόμιο που τοποθετήθηκε εκεί, «εξαφανίστηκε»!!!

Τέντες και πλαστικό, λες και ήσουν σε ένα παζάρι. Το άγαλμα της Ελευθερίας έγινε… αόρατο, χώρος για τα παιδάκια που έτρεχαν πουθενά, οι παππούδες στα παγκάκια έβλεπαν… πάγο και πλαστικά!

Ωραίο να υπάρχει ένα παγοδρόμιο, αλλά όχι στην κεντρική πλατεία της πόλης. Γιατί δεν μπήκε στο πάρκο που είχε άπλετο χώρο;


Αφήσαμε στο τέλος το σημαντικότερο.


Όπως και η προηγούμενη δημοτική διοίκηση, έτσι και η σημερινή αδιαφόρησε για το πραγματικό νόημα των εορτών των Χριστουγέννων. Πήγε σε μια λογική, πανηγυριού και ενός μεγάλου παζαριού…


Χριστούγεννα σημαίνει, η Γέννηση του Ιησού Χριστού μας.


Εκτός από μία φάτνη στην πλατεία Δημαρχείου, είδατε πουθενά οποιαδήποτε αναφορά στο πραγματικό μήνυμα αυτών των ημερών;

Όχι…

Τουλάχιστον εμείς δεν είδαμε πουθενά, οτιδήποτε που να αναφέρεται στην Γέννηση του Ιησού Χριστού…

Και είναι λυπηρό...

Ούτε θεατρικές παραστάσεις, ούτε εκδηλώσεις, ούτε ομιλίες, τίποτα, κάτι που να συνδέεται με την πραγματική ουσία των Χριστουγέννων.


Τι πρέπει να γίνει του χρόνου;


Πρώτα πρέπει ο Δήμος να δει τα λάθη που έγιναν (για αυτό γράφουμε και εμείς), να τα αναγνωρίσει και να συζητήσει με την κοινωνία, το πώς θέλει ο κόσμος τα Χριστούγεννα και όχι πως τα φαντάζεται ο κάθε Δήμαρχος, Αντιδήμαρχος, δημοτικός σύμβουλος κ.α.

Ας γίνει ένας απολογισμός, ας μιλήσουν με τον κόσμο (όπως μιλήσαμε και εμείς και πολλά από αυτά που γράφουμε μας τα έχουν μεταφέρει συμπολίτες μας), να ακούσουν τι λέει…

Οι εκδηλώσεις πρέπει να είναι συγκεντρωμένες σε ένα χώρο και καταλληλότερος του πάρκου δεν υπάρχει.

Πρέπει το πάρκο της πόλης μας να γίνει το θέλγητρο που θα προσελκύει κόσμο όχι μόνο από την Πιερία, αλλά και από τους γειτονικούς νομούς τουλάχιστον. Αυτό δεν το είχε καταφέρει η προηγούμενη δημοτική διοίκηση. Αυτό έπρεπε να προσπαθήσει να πετύχει η σημερινή διοίκηση και όχι να διασκορπίσει στους πέντε ανέμους τις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων. Γιατί έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα πάρκα της Ελλάδος! Και όχι ξανά 200.000+ ευρώ για ξόδεμα και στην ουσία να μην έχουμε τίποτα! Μπορούν να γίνουν γιορτές και εκδηλώσεις χωρίς να ξοδεύονται τέτοια τεράστια ποσά, ιδιαίτερα όταν ο κόσμος δεν έχει χρήματα ούτε για τα απαραίτητα. Ας μην καταφεύγουμε πάντα στην εύκολη λύση να ξοδεύουμε και να ξοδεύουμε… Και μετά να λέμε ότι είμαστε χρεωμένοι και να αυξάνουμε δημοτικά τέλη και να παίρνουμε μετά δάνειο.


Ευχόμαστε η νέα διοίκηση να διορθώσει τα κακώς κείμενα αυτών των εκδηλώσεων και του χρόνου να είμαστε εδώ και να τους δίνουμε συγχαρητήρια.

-----------------

*Αυτή είναι η άποψη μας για τα φετινά Χριστούγεννα στην Κατερίνη. Δεν περιμένουμε να συμφωνήσετε όλοι και όλες με την δικιά μας άποψη. Μπορεί σε κάποιους από εσάς ή και σε περισσότερους να σας άρεσε ο τρόπος που γιορτάστηκαν φέτος τα Χριστούγεννα στην πόλη μας. Με χαρά θα αναρτήσουμε τις απόψεις σας στην "ΑΛΗΘΕΙΑ" αν το επιθυμείτε. Η κριτική μας γίνεται πάντα καλόπιστα (χωρίς να προέρχεται από "παροτρύνσεις" τρίτων...) με σκοπό την βελτίωση όσων δεν μας αρέσουν και δεν σας αρέσουν και πιστεύουμε ότι αποτελεί χρήσιμο εργαλείο στα χέρια της εκάστοτε τοπικής εξουσίας.

----------------

➤ Δείτε πως ήταν το πάρκο Κατερίνης φέτος τα Χριστούγεννα:


Ακόμα και το μνημείο της πολύτεκνης μητέρας "εξαφανίστηκε"... Ολόκληρο πάρκο, εκεί έπρεπε να τοποθετηθούν παιχνίδια;






Αυτοκίνητα παντού...




 Και το ξύλινο "τρενάκι", ένα τραγικό απομεινάρι του παρελθόντος...




Ακόμα και το πρόσφατα "ανακαινισμένο" συντριβάνι του πάρκου, ήταν αστόλιστο, ένα μόνο αστέρι στην κορυφή του θύμιζε ότι έχουμε Χριστούγεννα..