Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Επιμένει στην εφαρμογή του εξοντωτικού νόμου για τσίπουρο-τσικουδιά η κυβέρνηση της ΝΔ - Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

1.000 ευρώ πρόστιμο στα καταστήματα μαζικής εστίασης που χρησιμοποιούν τις ονομασίες «τσίπουρο» ή «τσικουδιά» για τη διάθεση του χύμα προϊόντος των διήμερων αποσταγματοποιών...

Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, με την οποία ζητούσε να αποσυρθεί άμεσα η εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, με βάση την οποία θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ στα καταστήματα μαζικής εστίασης που χρησιμοποιούν τις ονομασίες «τσίπουρο» ή «τσικουδιά» για τη διάθεση του χύμα προϊόντος των διήμερων αποσταγματοποιών.

Ο Γιώργος Λαμπρούλης επισήμανε πως η εγκύκλιος αυτή χτυπάει αποκλειστικά τους μικρούς αμπελοπαραγωγούς, αφαιρώντας τους μια ακόμη πηγή εισοδήματος, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις και τα συμφέροντα των ποτοβιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων αλκοολούχων ποτών, που έχουν καταφέρει, με ευθύνη και των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), να κατοχυρώσουν ρητά τις ονομασίες τσίπουρο και τσικουδιά αποκλειστικά για τα προϊόντα τους (εμφιαλωμένα) και θέλουν να «τελειώνουν» με το καθεστώς των διήμερων.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ν. Παπαθανάσης, απαντώντας στον βουλευτή του ΚΚΕ, με γενικότητες και λόγια δήθεν συμπάθειας προς τους παραδοσιακούς αποσταγματοποιούς, αναμασώντας την καραμέλα της «ανάπτυξης» και της «δημιουργίας θέσεων εργασίας», έκανε λόγο για μια εγκύκλιο που στοχεύει στη «ρύθμιση της αγοράς». Επισήμανε ότι οι εγκύκλιοι και οι νόμοι βασίζονται στους κανονισμούς της ΕΕ, ενώ ισχυρίστηκε ότι και αυτή η εγκύκλιος στοχεύει στην προστασία του καταναλωτή.

Δεν δεσμεύτηκε ότι θα αποσυρθεί η εγκύκλιος, λέγοντας ότι «σύμφωνα με το νόμο και σύμφωνα με τον τεχνικό φάκελο και σύμφωνα με τα δικαιώματα που απορρέουν από την ΕΕ για τη χρήση του ονόματος αυτού, πρέπει το χύμα προϊόν να αναγράφεται με συγκεκριμένο τρόπο και το συσκευασμένο προϊόν, το οποίο παράγεται με κανόνες, οι οποίοι είναι γραμμένοι και αναφέρονται μέσα στο τεχνικό φάκελο, μπορούν να ονομάζονται τσίπουρο και τσικουδιά».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ στη δευτερολογία, ζήτησε ξανά την απόσυρση της εγκυκλίου, σημειώνοντας πως αυτή προφανώς δεν είναι ξεκομμένη από τις όποιες αποφάσεις έχουν παρθεί είτε σε επίπεδο ΕΕ, είτε σε επίπεδο νομοθετικών ρυθμίσεων στη χώρα μας. Και ακριβώς επειδή βασίζεται στους κανονισμούς της ΕΕ, χτυπά παραπάνω τους μικρομεσαίους αμπελοκαλλιεργητές και τους μικρούς αποσταγματοποιούς.

Σημείωσε πως η δυνατότητα της απόσταξης του τσίπουρου και της τσικουδιάς από τους αμπελουργούς δίνει τη δυνατότητα σε περίπου 300.000 μέλη των οικογενειών των αμπελοκαλλιεργητών να αποκτούν ένα συμπληρωματικό εισόδημα, παρέχοντάς τους έτσι μια μικρή ανάσα επιβίωσης απέναντι στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, εξαιτίας της γενικότερης πολιτικής, αλλά και της αντιαγροτικής πολιτικής των κυβερνήσεων διαχρονικά, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που οδηγεί τους μικρομεσαίους αγρότες, και εν προκειμένω αμπελοκαλλιεργητές, στο ξεκλήρισμα.

Σε σχέση με το ζήτημα της υγείας και της προστασίας του καταναλωτή, σημείωσε πως το ίδιο το Γενικό Χημείο του Κράτους με ελέγχους που γίνονται διαχρονικά, επιβεβαιώνει ή πιστοποιεί ότι το χύμα τσίπουρο - τσικουδιά είναι εφάμιλλο ή και καλύτερο από τα εμφιαλωμένα.