Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Γυναίκες σε περιόδους κρίσης

της Νένας Μεϊμάρη

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας θα ήθελα να επικεντρωθώ σε όσα μπορούμε εμείς (οι γυναίκες) να πράξουμε με την ισότητά μας, τη χειραφέτησή μας, τα χαρίσματα και τα δώρα που έχουμε όταν περνάμε περιόδους κρίσεων.

Το θεωρώ δεδομένο ότι είμαστε ικανές, έξυπνες, δυναμικές, έχουμε στη διάθεσή μας πηγές και φαντασία. Είμαστε, μεταξύ άλλων, καινοτόμες, δημιουργικές και θαρραλέες.

Το ερώτημα είναι το εξής: είμαστε ικανές, έτοιμες και πρόθυμες να χρησιμοποιήσουμε τα έμφυτα ταλέντα μας όταν έρθει η στιγμή;

Αναγκάστηκα να διαχειριστώ μία επώδυνη κατάσταση όταν ο λατρεμένος μου σύζυγος, με τον οποίο έζησα 42 χρόνια, έφυγε αιφνίδια από τη ζωή. Με φρόντιζε μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια και με κακομάθαινε με έναν εκπληκτικό τρόπο μέχρι που μία ημέρα, ξαφνικά και δίχως προειδοποίηση, ένα βίαιο χέρι (η ίδια η ζωή) με πέταξε στον Ατλαντικό ωκεανό – έτσι ένιωσα – με μόνες επιλογές είτε να κολυμπήσω και να επιβιώσω είτε να πνιγώ και να περάσω στην ανυπαρξία.

Πώς αντιμετωπίζει κανείς αυτό το σοκ, όταν έρχονται τα πάνω-κάτω σε μία όμορφη κατάσταση, πώς αντιμετωπίζεται η βιαιότητα της καταστροφής, η νέα πραγματικότητα; Από πού ξεκινάς και τι πρέπει να κάνεις πρώτα; Τρεις μήνες αργότερα και εν μέσω του καθημερινού χάους που ακόμη βιώνω, κατάφερα να μάθω λίγα πράγματα, να εκτιμήσω όσα έχω και να βρω λίγο κουράγιο να επιβιώσω. Θα σας μεταφέρω ορισμένα από τα πράγματα που έμαθα, που τα έμαθα φυσικά μέσα από δυσκολίες, με την επιθυμία να βοηθήσω άλλες γυναίκες/άλλους ανθρώπους που βιώνουν παρόμοια κατάσταση.

Μία ημέρα μετά την κηδεία του άντρα μου, μπήκα στο γραφείο του, εντελώς χαμένη και κοίταξα τριγύρω προσπαθώντας να καταλάβω τι είχα μπροστά μου. Βουνά από χαρτιά, σημειώσεις, αριθμούς τηλεφώνων, ονομάτων, ηλεκτρονικών διευθύνσεων και άλλα πράγματα που θα περίμενε κανείς να δει σε ένα γραφείο.

Το Mac λάπτοπ του ήταν κλειδωμένο και δεν γνώριζα τον κωδικό. Είχαμε αποφασίσει να δούμε μαζί όλες αυτές τις λεπτομέρειες στις αρχές του έτους αλλά έφυγε από τη ζωή πριν γίνει αυτό. Έπρεπε να ξεκινήσω από το μηδέν.

Εφόσον δεν είχα τους κωδικούς για να μπορώ να δω τα αρχεία, πήρα ένα τετράδιο και ξεκίνησα την εξερεύνηση. Ξεκίνησα με τους γνωστούς λογαριασμούς του σπιτιού και βρήκα τρόπο πώς θα τους πληρώνω, μετά που μίλησα με όλες τις υπηρεσίες. Σταμάτησα το ebanking και ζήτησα οι λογαριασμοί να έρχονται σε έντυπη μορφή ώστε να έχω τον έλεγχο της κατάστασης.

Έβαλα σε ξεχωριστή θέση τα ελληνικά έγγραφα από τα έγγραφα της Αμερικής και κατέγραψα τι ζητούσε η κάθε χώρα. Τότε αποφάσισα ότι η διπλή υπηκοότητα δεν είναι τόσο φαντασμαγορική όσο ακούγεται. Κάθε χώρα έχεις τους δικούς της κανονισμούς που διαφέρουν πολύ από χώρα σε χώρα.

Η ελληνική γραφειοκρατία μου φάνηκε σκέτος εφιάλτης. Δεν καταλαβαίνω γιατί το σύστημα καταπιέζει με τέτοιο τρόπο τους πολίτες του. Προς έκπληξή μου, ωστόσο, διαπίστωσα και την ανθρώπινη πλευρά του και παρατήρησα ότι ο κόσμος ήταν πρόθυμος να με βοηθήσει τακτοποιώντας διάφορα πράγματα για εμένα με πολύ ευγενικό και ανθρώπινο τρόπο. Πιστεύω ότι όλοι μας είμαστε ευαίσθητοι όταν βλέπουμε τον πόνο του άλλου.

Καθώς προσπαθούσα να βρω τον δρόμο μου μέσα από τις δυσκολίες αυτές, άρχισα να είμαι ευγνώμων και να εκτιμώ όσα ήδη έχω.

Μία εξαιρετική δικηγόρος και μία έμπειρη και πολύ καλή λογίστρια είναι μία πολύ καλή αρχή. Τα είχα και τα δύο.

Οργάνωσαν τις υποθέσεις μου και με βοήθησαν βήμα προς βήμα για να ολοκληρώσω τις γραφειοκρατικές μου υποθέσεις. Ήμουν ευτυχής καθώς ο αγαπημένος μου σύζυγος είχε προνοήσει να υπάρχουν διαθήκες και στις δύο χώρες.

Μία απλή διαθήκη μπορεί να σε σώσει από πολλά προβλήματα, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχουν παιδιά. Ένα από τα άλλα πλεονεκτήματα που είχα ήταν η καλή ιδιωτική ασφάλεια. Συνειδητοποιείς πόσο χρήσιμη είναι όταν βιώσεις ένα έκτακτο ιατρικό περιστατικό. Προέκυψε επίσης το θέμα της σύνταξης και συνειδητοποίησα ότι είναι τρομερά περίπλοκο. Φροντίστε να επιβεβαιώσετε τα δικαιώματα της σύνταξής σας και της σύνταξης του συζύγου σας και τι ανήκει δικαιωματικά σε εσάς. Οι κυβερνήσεις αλλάζουν συνεχώς τους νόμους και προχωρούν σε τροποποιήσεις. Υποθέτω λόγω έλλειψης χρημάτων.

Στη δική μου περίπτωση ο νόμος άλλαξε εις βάρος μου. Δεν έκανα ποτέ αυτό που είπε ο πρόεδρος Ρέγκαν χρόνια πριν “Trust but verify” (εμπιστεύσου αλλά επιβεβαίωσε). Πόσο αληθινά είναι αυτά τα λόγια!

Όταν προκύπτει μία κατάσταση κατά την οποία δεν ξέρεις τι να κάνεις «χρησιμοποίησε την κοινή λογική». Αυτό μου το δίδαξε ο αγαπητός μου σύζυγος και με βοήθησε να βρω λύσεις για το Ινστιτούτο μας. Η κοινή λογική σου θα σε βοηθήσει να πάρεις έξυπνες αποφάσεις. Μην φοβάσαι να δείξεις ότι είσαι τρωτός/τρωτή-ευάλωτη σε περιόδους κρίσης. Γιατί να προσποιηθείς κάτι που δεν είσαι; Ο κόσμος είναι πρόθυμος να ανταποκριθεί στο δίλημμά σου αν δείξεις τον πραγματικό σου εαυτό.

Στο στάδιο αυτό της μετάβασης (το οποίο απεχθάνομαι) είναι καλό να επαναξιολογήσεις τον τρόπο ζωής σου και να προχωρήσεις στις κατάλληλες αλλαγές. Τα πράγματα δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδια για εμένα. Πρέπει να συνηθίσω στη νέα ρουτίνα και όσο πιο νωρίς το κάνω, τόσο καλύτερα για εμένα.

Να ενημερωθείτε και να έχετε τον έλεγχο για όλα τα θέματα του σπιτιού σας. Να κάνετε μία ξεκάθαρη λίστα με κωδικούς, ηλεκτρονικές διευθύνσεις, σημαντικά ονόματα ανθρώπων και δείτε όλες τις λεπτομέρειες που σας επηρεάζουν. Σε στιγμές πένθους και βαθιάς θλίψης βοηθά να έχετε μπροστά σας ξεκάθαρη εικόνα. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι ένα plan B, μία εναλλακτική για τα οικονομικά σας, να έχετε πρόσβαση σε χρήματα λόγω μη αναμενόμενων και νέων εξόδων.

Όσο περισσότερο μπορείτε, προετοιμαστείτε για μία βιώσιμη κατάσταση. Αν δεν το κάνετε, με τρόπο πρακτικό που να είναι κατανοητός από εσάς, κανείς άλλος δεν θα το κάνει για εσάς.

Εύχομαι με όλη μου την καρδιά να είμαι η τελευταία γυναίκα στη γη που θα βιώσει αυτή την τραγική εμπειρία. Εύχομαι, επίσης, αν άλλη γυναίκα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει τον χαμό του πιο πολύτιμου ανθρώπου που έχει, να βρει τον δρόμο της με αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό.