Κυριακή, 24 Μαΐου 2020

14η διημερίδα Βιολογίας Ραλλείου Λυκείου - ΠΕΒ «Η κοινωνία συναντά την σύγχρονη Βιολογία»

ΤΟ ΡΑΛΛΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΘΗΛΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ και Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ συνδιοργανώνουν την 14η Διημερίδα Βιολογίας με τίτλο: «Η κοινωνία συναντά τη σύγχρονη Βιολογία».

Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί Την Πέμπτη 28 και την Παρασκευή 29 Μαΐου 2020 στην αίθουσα «Γαλάτεια Σαράντη» του Υπουργείου Παιδείας και θα μεταδοθεί ζωντανά από το Πρόγραμμα ζωντανών μεταδόσεων της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ.

Ο σύνδεσμος της εκδήλωσης είναι: https://diavlos.grnet.gr/event/e1663
Οι ώρες διεξαγωγής της θα είναι 10.00 - 13.00 την Πέμπτη 28 / 5 / 2020 και 10.00 – 13.00 την Παρασκευή 29 / 5 / 2020.

Η θεματολογία της διημερίδας περιλαμβάνει σύγχρονα ζητήματα της Βιολογίας όπως, η διάγνωση και αντιμετώπιση των γενετικών ασθενειών, ο προγεννητικός έλεγχος, η εξέλιξη στη ζωή μας, η ρύθμιση της έκφραση των γονιδίων και η σχέση του περιβάλλοντος στην επιδημία COVID 19.

Ομιλητές θα είναι διακεκριμένοι Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ερευνητές με σημαντικό έργο στην επιστήμη της Βιολογίας.

Το πρόγραμμα της διημερίδας θα ανακοινωθεί από τον «Δίαυλο» καθώς και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις http://lyk-ralleion.att.sch.gr/index.php/gr/ και www.pev.gr καθώς και στο facebook της ΠΕΒ, όπου και θα αναρτηθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διημερίδα.

Η παρακολούθηση της διημερίδας είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΤΗΛΕΦΩΝΟ 210 4117027, FAX 210 4117028,
e-mail: biodays@gmail.com


-------------------------

14η διημερίδας Βιολογίας Ραλλείου Λυκείου - ΠΕΒ «Η κοινωνία συναντά την σύγχρονη Βιολογία»


Πρόγραμμα 

Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

10.00. Έναρξη 14ης διημερίδας Βιολογίας «Η κοινωνία συναντά την σύγχρονη Βιολογία»
10.05. Εξέλιξη: Αφηρημένη επιστημονική θεωρία ή καθημερινή υπόθεση; Παναγιώτης Παφίλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ζωικής Ποικιλότητας, Τμήμα Βιολογίας, ΕΚΠΑ.
11.00. Κρίσιμα θέματα μετάδοσης του κοροναϊού μέσω του περιβάλλοντος. Αθηνά Μαυρίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ).
12.00. Πέρα από το DNΑ….. Η ρύθμιση των γονιδίων και ο συναρπαστικός ρόλος του RNA. Δρ. Έμα Αναστασιάδου, Ερευνήτρια Γ΄, Εργαστήριο Γενετικής, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημία Αθηνών.Παρασκευή 29 Μαΐου 2020


10.00. Σύγχρονες προσεγγίσεις στη διάγνωση των χρωμοσωματικών ανωμαλιών κατά τον προγεννητικό και μεταγεννητικό έλεγχο. Βούλα Βελισσαρίου, PhD, Κλινική Κυτταρογενετίστρια, Επιστημονική Διευθύντρια τμήματος Γενετικής και Μοριακής Βιολογίας Ομίλου Βιοϊατρικής.

Μεταβολικά νοσήματα: από τον γονότυπο στον φαινότυπο και από τη διάγνωση στη θεραπεία. Αλεξάνδρα Ηλιάδη, PhD, MSc, Κλινική Βιοχημικός, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού στο Εθνικό Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών.

Μοριακή διαγνωστική των συχνότερων μονογονιδιακών νοσημάτων - Αιμοσφαιρινοπάθειες και Κυστική ίνωση. Παναγούλα Κόλλια, Καθηγήτρια Μοριακής Γενετικής Ανθρώπου, Τμήμα Βιολογίας ΕΚΠΑ.

Συντονίστρια της συζήτησης η κ. Παναγούλα Κόλλια.

Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Γαλάτεια Σαράντη» του Υπουργείου Παιδείας και θα μεταδοθεί θα μεταδοθεί ζωντανά από το Πρόγραμμα ζωντανών μεταδόσεων της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ.

Ο σύνδεσμος της εκδήλωσης είναι ο: https://diavlos.grnet.gr/event/e1663

Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ