Τρίτη 19 Μαΐου 2020

21.000 λαθραία πακέτα τσιγάρων κατασχέθηκαν από την ελληνική αστυνομία

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που διακινούσε μεγάλες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων και καπνού.


Συνελήφθησαν 4 άτομα μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό μέλος. Κατασχέθηκαν περισσότερα από 21.000 λαθραία πακέτα τσιγάρων και 47,5 κιλά λαθραίου καπνού. Οι διαφυγόντες φόροι και δασμοί εκτιμάται ότι ανέρχονται στις 100.000 ευρώ.

Εξαρθρώθηκε, μετά από μεθοδική έρευνα των αστυνομικών της Ομάδας Ασφάλειας του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Παιονίας, εγκληματική ομάδα τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην λαθρεμπορία καπνικών προϊόντων.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν χθες (18 Μαΐου 2020) σε περιοχή της Θεσσαλονίκης και στη Θάσο, τρεις ημεδαποί άνδρες και μία ημεδαπή γυναίκα για σύσταση συμμορίας και παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα.

Από την αναλυτική έρευνα των αστυνομικών και μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, διακριβώθηκε ότι τα παραπάνω άτομα είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα με σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος από την πώληση λαθραίων καπνικών προϊόντων και την αποφυγή καταβολής ανάλογου νόμιμου φόρου, τέλους, δασμού ή άλλης επιβάρυνσης.

Για την επίτευξη του στόχου τους χρησιμοποιούσαν αποθηκευτικό χώρο σε περιοχή της Θεσσαλονίκης ιδιοκτησίας μέλους της εγκληματικής ομάδας, ο οποίος μαζί με τους άλλους 2 ημεδαπούς άνδρες φρόντιζαν για την προμήθεια, αποθήκευση και πώληση των λαθραίων καπνικών προϊόντων, ενώ η ημεδαπή γυναίκα κατείχε αρχηγικό ρόλο με την καθοδήγηση και οργάνωση της εγκληματικής ομάδας.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στον παραπάνω αποθηκευτικό χώρο, σε οχήματα που χρησιμοποιούσαν και στις οικίες τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

· 21.230 λαθραία πακέτα τσιγάρων (424.600 τεμάχια τσιγάρων),
· 950 συσκευασίες λαθραίου καπνού, των 50 γραμμαρίων η καθεμία,
· 35,21 γραμμάρια κάνναβης και
· ένα σημειωματάριο παραγγελιών.

Οι διαφυγόντες δασμοί, τέλη και λοιποί φόροι υπολογίζονται ότι ανέρχονται στις 100.00 ευρώ.

Επίσης κατασχέθηκαν 3 οχήματα και 7 κινητά τηλεφώνα που χρησιμοποιούσαν για την παράνομη δραστηριότητά τους.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Για την υπόθεση έχει αναρτηθεί βιντεοληπτικό υλικό στον επίσημο λογαριασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας στο facebook στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.facebook.com/gadpkmakedonias/videos/173191950744485