Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Προς τη δημοτική αρχή Κατερίνης. ΤΩΡΑ είναι η ευκαιρία! Ποδηλατόδρομοι και διαπλάτυνση πεζοδρομίων για μία άλλη Κατερίνη!

Την ώρα που προσπαθούμε όλοι σιγά σιγά να συνέλθουμε από τις αρνητικές αλλαγές που έφερε στη ζωή μας ο κορωνοϊός, είναι ανάγκη να δούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή των συνδημοτών μας και προς τη θετική κατεύθυνση.

Πέρσι πριν τις εκλογές ήμασταν ο μόνος συνδυασμός με συγκεκριμένη και αναλυτική πρόταση για το πώς προτείνουμε να δημιουργηθούν άμεσα πεζόδρομοι στην Κατερίνη σε συνδυασμό με διαπλάτυνση των πεζοδρομίων τουλάχιστον στα 2,05 μέτρα, για να χωράνε τα καρότσια και όσοι συνάνθρωποί μας έχουν ανάγκη περισσότερου χώρου για την κίνησή τους με ασφάλεια.

Σήμερα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή τροπολογία που θα επιτρέπει την προσωρινή δημιουργία ποδηλατόδρομων και πεζόδρομων με γρήγορες διαδικασίες! Αξίζει να επωφεληθούμε!


Τι ετοιμάζει η Κυβέρνηση και μας ενδιαφέρει

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, «σε τροπολογία που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή περιλαμβάνεται και διάταξη που έχει εισηγηθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία θεσπίζονται γρήγορες διαδικασίες για την προσωρινή δημιουργία ποδηλατοδρόμων και πεζόδρομων. Δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους με απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής:

(α) να δημιουργούνται προσωρινοί διάδρομοι κίνησης πεζών,
(β) να δημιουργούνται προσωρινοί ποδηλατόδρομοι,
(γ) να γίνεται προσωρινός χαρακτηρισμός ως πεζόδρομων, τοπικών οδών με αυξημένη κίνηση πεζών και συγκεντρωμένες χρήσεις εστίασης, προκειμένου να εξασφαλίζεται ο απαραίτητος χώρος για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και για την ασφαλή κίνηση των πεζών, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία και των εμποδιζομένων ατόμων, και
(δ) να δημιουργούνται «περιοχές ήπιας κυκλοφορίας» σε τοπικές οδούς ή σε περιοχές κατοικίας.


Τι προτείνουμε: Τώρα είναι η ευκαιρία!


Όπως είχαμε παρουσιάσει αναλυτικά και πέρσι, προτείνουμε δύο πλέγματα δράσεων:


Α. Τη μονοδρόμηση των οδών στις συνοικίες μας. Με αυτόν τον τρόπο θα κερδίσουμε μία λωρίδα, που θα την προσφέρουμε στη διαπλάτυνση του πεζοδρομίου από τη μία πλευρά ως τα 2,05 μέτρα και παράλληλα θα έχουμε χώρο και για μία λωρίδα ποδηλατόδρομου, χωρίς να χαθεί ούτε μία θέση στάθμευσης!

Β. Με βάση και τη μελέτη που πέρσι παρουσίασε ο πρώην Δήμαρχος κ. Σάββας Χιονίδης, να ενώσουμε τις συνοικίες αυτές με το κέντρο της πόλης αρχικά και στη συνέχεια με τα δημοτικά διαμερίσματα και πρωτίστως με το παραλιακό μέτωπο.

Με βάση τη νομοθεσία που αναφέραμε παραπάνω, κάτι τέτοιο θα είναι και εύκολο και εφικτό και θα μπορεί στην πορεία να διορθωθεί, με βάση τα αποτελέσματα που θα φέρει στη ζωή των δημοτών!

Υπενθυμίζουμε ότι η πρότασή μας περιελάμβανε και θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων, θέσεις στάθμευσης ηλεκτρικών οχημάτων καθώς και πολλά άλλα στοιχεία, για μία ολοκληρωμένη προσέγγιση του θέματος.


Τα οφέλη


Χιλιάδες συνδημότισσες και συνδημότες θα ωφεληθούν από αυτή τη δράση (που θα κοστίσει ελάχιστα στον Δήμο μας):
  • ΑμεΑ
  • Γονείς με καρότσια
  • Όσοι αγαπούν το ποδήλατο και το περπάτημα, επιθυμώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο διαβίωσης

Ταυτόχρονα θα μειωθεί η ρύπανση στο κέντρο, το μποτιλιάρισμα και η πίεση για θέσεις πάρκινγκ, με τα οφέλη να απλώνονται περαιτέρω, σχεδόν σε κάθε πληθυσμιακή και κοινωνική ομάδα!


Σας στηρίζουμε! Κάντε το ΤΩΡΑ! Δώστε στους δημότες ποδηλατόδρομους και σωστά πεζοδρόμια!

Με τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται είναι ευκαιρία για τον Δήμο της Κατερίνης να προχωρήσει σε γρήγορη εφαρμογή της νέας νομοθεσίας και να δώσει στους δημότες ποδηλατόδρομους και σωστά πεζοδρόμια! Αν το πράξει, θα είμαστε στο πλευρό της δημοτικής αρχής και θα στηρίξουμε αυτή την πρωτοβουλία!

Επίσης θα στηρίξουμε προτάσεις για προσωρινές πεζοδρομήσεις κλπ, όπως προβλέπεται από την ίδια τροπολογία, εφόσον πρώτα τις συζητήσουμε με τους κατοίκους κάθε περιοχής.

Είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε για το κοινό καλό, για να προλάβουμε καταστάσεις και να διορθώσουμε κακώς κείμενα.


Υπενθυμίζουμε ότι σας ζητήσαμε:

  • Την υλοποίηση ενός άμεσου πακέτου έξι μέτρων για τη στήριξη του Τουρισμού μας (και δυστυχώς συνεχίζουμε να βλέπουμε το παραλιακό μέτωπο παρατημένο σε πολλά σημεία του)
  • Την υλοποίηση πέντε ξεκάθαρων μέτρων για τη στήριξη των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος
  • Την άμεση συνεργασία με τα σχολεία για να φτάσει σε κάθε παιδί οικογένειας με οικονομική στενότητα ένα λάπτοπ ή μία ταμπλέτα, κάτι που ορθά υλοποιήσατε
  • Τη συνολική αναδιαμόρφωση του δημοτικού προϋπολογισμού, λαμβάνοντας υπόψη τα μειωμένα έσοδα και τις αυξημένες ανάγκες που θα έχει φέτος.


Είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε και να προστατέψουμε τα συμφέροντα των δημοτών.



Θανάσης Γ. Λιακόπουλος
Επικεφαλής Δημοτικού Συνδυασμού «Όλοι Μαζί Μπορούμε Καλύτερα»
Δημοτικός Σύμβουλος Κατερίνης