Σάββατο 27 Ιουνίου 2020

Αν θέλεις ειρήνη, ετοίμαζε πόλεμο!

του Στέλιου Παπαθεμελή*

Η Τουρκία μάς ετοιμάζει πόλεμο. Εμείς θέλουμε ειρήνη. Αλλά πρέπει να γνωρίζουμε αυτό που έλεγαν οι Ρωμαίοι: «Si vis pacem, para bellum», αν θέλεις ειρήνη, ετοίμαζε πόλεμο!

Αυτή η αλήθεια θα μας σώσει από την αφέλεια. Ο εξ ανατολών πολεμοχαρής και αδίστακτος γείτων από φυλακής πρωίας και διαρκούσης της νυχτός παραμένει άυπνος ψάχνοντας πώς να μας χτυπήσει. Οι ελλαδικές και κυπριακές ελίτ αντίθετα μεριμνούν και «τυρβάζουν» (το ορθό είναι τυρβάζονται) περί πολλά, ενώ ενός εστί χρεία. Οι ελίτ της Ελλάδος και της Κύπρου αντί να προετοιμάζουν την αντεπίθεση στρατιωτική, πολιτική και διπλωματική καλλιεργούν κλίμα υποχώρησης και συμβιβασμού. Ο νεοοθωμανός όμως μεθοδεύει «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο ή στον Έβρο (τα προκαταρκτικά του συνέβησαν ήδη). Πολιτικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι, διεπόμενοι από εθνομηδενιστικές ιδέες, παρασύροντας στην κατεύθυνσή τους και τις πολιτικές ελίτ, φαντάζονται «να τα βρούμε»! Αλλά τι να «βρούμε» επιτέλους; Εμείς δεν ζητούμε από αυτούς τίποτε, αυτοί ζητούν από εμάς τα πάντα! Προσβάλλουν πρωτίστως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Το λαθρομεταναστευτικό είναι μια βρώμικη ιστορία την οποία κινεί ο συνήθης δράστης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιχειρεί την στρατηγική μας περικύκλωση.

Οι Αμερικανοί μάς «πουλάνε». Οι Ρώσσοι είναι άκρως επιφυλακτικοί απέναντί μας, καθώς μας βλέπουν υποτελείς στην Ουάσιγκτον. Δεν καταφέραμε τα τελευταία χρόνια να οικοδομήσουμε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

Χρόνια τώρα παραβιαζόμεθα κατά ξηράν, θάλασσαν και αέρα και υφιστάμεθα αυτήν την ντροπή σχεδόν αδιαμαρτύρητα. Οι πολιτικές ελίτ έχουν εγκληματήσει κατά συρροήν σε βαθμό εθνικού κακουργήματος. Αφού τον κύριο κρατικό τομέα, αυτόν της άμυνας, τον εγκατέλειψαν στην τύχη…

Έχει επισημανθεί επί του πρακτέου εύστοχα από ειδικούς, π.χ. Β. Καρακωστάνογλου (Ελληνικό Παρατηρητήριο, τ.94, σ. 12) το χρέος της χώρας να σπεύσει άνευ υπαιτίου βραδύτητος (α) να εκσυγχρονίσει, αναβαθμίσει την οπλική της ικανότητα. (β) να θωρακίσει την θαλάσσια και εναέρια νομική δικαιοδοσία της. (γ) να καταπολεμήσει την παραπειστική τουρκική προπαγάνδα διεθνώς, την εξαγορά εκ μέρους της συνειδήσεων και διεθνών στηριγμάτων. (δ) να αξιώσει από την διεθνή κοινότητα επιτέλους να δράσει αποτελεσματικά για να τεθεί τέλος στην τουρκική κατοχή μείζονος τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, πήγε αυτή την εβδομάδα στον Έβρο. Όπως δήλωσε, «ήθελε να πάει στον Έβρο για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και επιβεβαίωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δεσμευμένη στην προστασία της κυριαρχίας της χώρας μας, ό,τι και αν σημαίνει αυτό».

«Καλά λόγια» βεβαίως, αλλά στερούμενα περιεχομένου. Τούρκοι και Αμερικανοί συμφωνούν στην μη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ., «διότι τα στενά Μεσογείου- Δαρδανελίων θα εξαφανίζονταν». Όμως παραδέχονται ότι η Ελλάδα βάσει της συνθήκης για το δίκαιο της θάλασσας έχει αυτό το δικαίωμα, αλλά δεν της επιτρέπεται να κλείσει τους θαλάσσιους διαδρόμους. Η Ελληνική θέση είναι ότι οι κανόνες της αβλαβούς διέλευσης δεν δημιουργούν προβλήματα ούτε στα τουρκικά πλοία ούτε και σε καμία άλλη χώρα.

Η τουρκική επιθετικότητα όμως δεν αφήνει κανένα περιθώριο συνεννόησης! Κατά τα λοιπά:

«Τρία πράγματα εχάλασαν την Ρωμανίαν όλην:
ο φθόνος, η φιλαργυρία και η κενή ελπίδα
και τούτο εν (είναι) αληθινόν, κανείς μη το απιστήση»!


* Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης