Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

11ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός Ταινιών Μικρού Μήκους - Cinema… διάβασες;;

H Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης...

το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, η ΕΡΤ ΑΕ (Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση), το ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας) και η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα – Μορφωτικό Γραφείο –Σπίτι της Κύπρου συνδιοργανώνουν τον 11ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους Cinema… διάβασες;;

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων (όλων των τάξεων), Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών. Υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου, με τη στήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω».

Σκοπός του διαγωνισμού είναι να δοθεί στους μαθητές η ευκαιρία να εκφραστούν καλλιτεχνικά, να γίνουν δημιουργοί, να εξοικειωθούν με τη «γλώσσα» της κινηματογραφικής αφήγησης και να αποκτήσουν δεξιότητες οπτικοακουστικής αγωγής. Ακόμη να γίνουν κριτές, μελετητές και ερευνητές του περιβάλλοντός τους και να ευαισθητοποιηθούν ως προς την ανάγκη εξασφάλισης όρων αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους κατοίκους του πλανήτη.

Το θέμα της ταινίας μικρού μήκους είναι ελεύθερη επιλογή των δημιουργών, μαθητών και εκπαιδευτικών.

Οι κατηγορίες βράβευσης και τα αντίστοιχα βραβεία είναι:

-ταινία (βραβεία μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, animation, «Νοιάζομαι και δρω»): Υποχρεωτική κατηγορία
-μουσική επένδυση ταινίας (βραβεία πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης ή τραγουδιού): προαιρετικά
-εξώφυλλο/αφίσα ταινίας (βραβεία κινηματογραφικών αφισών): προαιρετικά
-βραβείο Κοινού

Ειδικά για φέτος, προστέθηκε μία κατηγορία ακόμη: «Δημιουργία σποτ για την προβολή στα ΜΜΕ του διεθνούς διαγωνισμού» για την οποία υπάρχουν πληροφορίες στο παράρτημα της προκήρυξης.

Αυτό σημαίνει ότι τα σχολεία μπορούν –εκτός από την υποχρεωτική κατηγορία της δημιουργίας μιας ταινίας μικρού μήκους- να δημιουργήσουν, εφόσον το επιθυμούν, πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις για την ταινία τους ή/και κινηματογραφική αφίσα γι’ αυτές. Τα σχολεία μπορούν να δημιουργήσουν είτε ταινία μικρού μήκους είτε το σποτ για την προβολή του διαγωνισμού είτε και τα δύο.

Τα βραβεία δεν είναι χρηματικά, αλλά έντυποι έπαινοι υπογεγραμμένοι από το Υ.ΠΑΙ.Θ. Ακόμη δίνονται ξεχωριστά βραβεία για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης (υποκατηγορίες: νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια, λύκεια, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, ειδικές σχολικές μονάδες, σχολικές μονάδες Κύπρου). Ο αριθμός των βραβείων σε κάθε κατηγορία εξαρτάται από την κρίση της επιτροπής αξιολόγησης (και πάντως δε θα ξεπερνούν τα 10 ανά υποκατηγορία βράβευσης).

Σημειώνουμε ακόμη ότι τα βραβεία «Νοιάζομαι και Δρω» αφορούν σε ταινίες που προσεγγίζουν τις έννοιες του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης και του ενεργού πολίτη και απεικονίζουν σχετικές δράσεις.


Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν:

Ομάδες μαθητών της πρωτοβάθμιας (νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία) και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (όλων των τάξεων). Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος:

- ένα μεμονωμένο τμήμα μιας σχολικής μονάδας
- μια τάξη μιας σχολικής μονάδας
- μια ομάδα μαθητών από περισσότερα τμήματα ή τάξεις μιας σχολικής μονάδας
- σχολικά τμήματα από διαφορετικές σχολικές μονάδες (σύμπραξη περισσότερων σχολείων)

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει αναλάβει την παιδαγωγική καθοδήγηση της μαθητικής ομάδας ένας ή περισσότεροι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας. Άλλη προϋπόθεση είναι η έγγραφη συγκατάθεση των γονέων των μαθητών η οποία θα αφορά: στη συμμετοχή των μαθητών στη δημιουργική διαδικασία, το δικαίωμα ανάρτησης της ταινίας με ευθύνη του σχολείου στο διαδίκτυο, την προβολή της ταινίας από το κανάλι της Βουλής και τη Δημόσια Τηλεόραση και την αναγραφή ή μη των προσωπικών στοιχείων των μαθητών στους τίτλους τέλους. Η συμμετοχή των μαθητών/τριών είναι προαιρετική καθ’ όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού και δεν έχει καμία οικονομική επιβάρυνση για τους μαθητές/τριες και το σχολείο.


Ποια είναι τα χρονοδιαγράμματα του διαγωνισμού

Ο διαγωνισμός ξεκινάει στις 21 Σεπτεμβρίου 2020 και λήγει στις 2 Μαρτίου του 2021. Έως την καταληκτική του ημερομηνία θα πρέπει να έχουν αποσταλούν με email (στο mtainies@gmail.com)

Α. Βεβαίωση της διεύθυνσης της σχολικής μονάδας –θα σταλεί πρότυπη από τους διοργανωτές- για τη συγκέντρωση των εντύπων της έγγραφης συγκατάθεσης των γονέων (τα ίδια τα έντυπα της έγγραφης συγκατάθεσης –θα σταλούν πρότυπα- παραμένουν στο αρχείο του σχολείου και στους διοργανωτές αποστέλλονται μόνο οι βεβαιώσεις των διευθύνσεων των σχολείων)

Β. Ένα αρχείο (σε word) με τα στοιχεία της ταινίας (διάρκειά της, λινκ ανάρτησης, στοιχεία εκπαιδευτικών και μαθητών, περίληψή της, κατηγορία συμμετοχής, φωτογραφία της ταινίας) το οποίο είναι τυποποιημένο και θα σταλεί στους συμμετέχοντες.

…και προαιρετικά, εφόσον το σχολείο συμμετέχει και στις υπόλοιπες κατηγορίες (αφίσας, μουσικής σύνθεσης)…

Γ. Η κινηματογραφική αφίσα (σε μορφή jpeg ή pdf), εφόσον φυσικά το σχολείο δημιουργήσει κινηματογραφική αφίσα.

Δ. Τα αρχεία της πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης (σε mp3), εφόσον φυσικά το σχολείο δημιουργήσει μουσική για την ταινία του (και σε χωριστά αρχεία οι νότες και οι στίχοι / αν υπάρχουν).


Σημειώνουμε, λοιπόν, ότι τα σχολεία δε θα στέλνουν τίποτε μέσω ταχυδρομείου ούτε θα υποβάλουν αντίτυπα των ταινιών τους, αλλά θα στέλνονται όλα ηλεκτρονικά. Οι ταινίες των σχολείων θα αναρτώνται στο Φωτόδεντρο i-create (το Πανελλήνιο Αποθετήριο Μαθητικών Δημιουργιών της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση): http://photodentro.edu.gr/i-create/ και όπου αλλού επιθυμούν οι δημιουργοί. Οι ταινίες που θα διακρίνονται, θα παίρνουν μετά την ανάρτηση τη σφραγίδα ποιότητας i-create.


Τον Απρίλιο του 2021 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού και οι καλύτερες μαθητικές εργασίες θα βραβευθούν σε ειδική εκδήλωση (που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο του 2021, στο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης).


Πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή όσα σχολεία ενδιαφέρονται;

Τα σχολεία που θέλουν να λάβουν μέρος θα πρέπει να εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής με ένα απλό email στο mtainies@gmail.com ως τις 30 Νοεμβρίου 2020. Θα λάβουν πίσω το λινκ μιας ηλεκτρονικής φόρμας συμμετοχής.


Υπάρχουν περιορισμοί στη διάρκεια της ταινίας;

Χρονική διάρκεια: ως 10 λεπτά (χωρίς τους τίτλους αρχής και τέλους). Ο χρόνος αυτός είναι ενδεικτικός και αποκλίσεις μπορούν να υπάρξουν εφόσον ενημερωθεί η οργανωτική επιτροπή πριν την υποβολή της ταινίας.


Ποιοι θα αξιολογήσουν τα μαθητικά έργα;

Καλλιτεχνικές επιτροπές (ξεχωριστές για κάθε κατηγορία βράβευσης) που θα οριστούν από τους φορείς που συνδιοργανώνουν το διαγωνισμό και θα δημοσιοποιηθούν πριν τη λήξη του διαγωνισμού. Οι επιτροπές αυτές αποτελούνται:

-από σκηνοθέτες της ΕΡΤ
-από σκηνοθέτες του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας
-στελέχη του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ)
-στελέχη της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης (της Προεδρίας της Κυβέρνησης)
-εικαστικούς της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών
-τον μουσικοσυνθέτη Γιώργο Ανδρέου
-στελέχη του Υ.ΠΑΙ.Θ. (της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης για την Αειφορία)
-στελέχη και εκπαιδευτικούς του Ιδρύματος Λαμπράκη και του εκπαιδευτικού προγράμματος «Νοιάζομαι και δρω»

Η ακριβής σύνθεση των επιτροπών αξιολόγησης θα ανακοινωθεί στους συμμετέχοντες τον Μάρτιο του 2021.


Ως προς τα κριτήρια αξιολόγησης, αυτά αφορούν στα ακόλουθα:

-καλλιτεχνικό αποτέλεσμα
-τεχνικά χαρακτηριστικά
-φιλοσοφία και βασικά μηνύματα των δημιουργών
-ουσιαστική συμμετοχή των μαθητών στη διαδικασία δημιουργίας
-αξιοποίηση των κινηματογραφικών εργαλείων, της κινηματογραφικής γλώσσας
-πρωτοτυπία
-επιμέρους θέματα (μουσική επένδυση, φωτογραφία, σκηνοθεσία, υποκριτική δεινότητα των μαθητών "ηθοποιών"
-τήρηση των όρων της παρούσας προκήρυξης


Σε ποιες ώρες του ωρολόγιου προγράμματος μπορούν να υλοποιηθούν σχετικές δράσεις;

Η δημιουργία ταινίας προσφέρεται για διαθεματική αξιοποίηση σε όλα σχεδόν τα γνωστικά αντικείμενα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης: το μάθημα της Ιστορίας (ταινίες τεκμηρίωσης/ντοκιμαντέρ για θέματα τοπικής ιστορίας), στα Γλωσσικά μαθήματα (προετοιμασία σεναρίου, εξοικείωση με κειμενικά είδη όπως οι κινηματογραφικές αφίσες και κινηματογραφικές κριτικές), στα Εικαστικά (δημιουργία σκηνικών, ενδυματολογία, comic για ταινίες animation), στη Μουσική (πρωτότυπη μουσική σύνθεση για την ταινία), στην Πληροφορική (μοντάζ και εφέ ταινιών), στα Θρησκευτικά (συμμετοχή στην κατηγορία Νοιάζομαι και Δρω), στην Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή (καλλιέργεια αποδοχής της διαφορετικότητας, συζήτηση για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.ά. καθώς τα θέματα των περισσότερων ταινιών έχουν σχέση με τα δικαιώματα των παιδιών, τον ρατσισμό, τη βία) κλπ. Η διδασκαλία των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων όχι απλώς δεν επιβαρύνεται αλλά εμπλουτίζεται και διευρύνεται με τρόπο δημιουργικό σύμφωνα με τους στόχους του Προγράμματος Σπουδών ενσωματώνοντας και την αναγκαιότητα καλλιέργειας του οπτικοακουστικού γραμματισμού.

Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση επίσης θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ο χρόνος της Ευέλικτης ζώνης ενώ στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα μπορούσαν να γίνουν και εκπαιδευτικές δράσεις εκτός του ωρολογίου προγράμματος.


Υπάρχουν κάποιοι ειδικοί όροι που πρέπει να προσέξουν οι σχολικές μονάδες;

Όχι δεν υπάρχουν άλλοι ειδικοί όροι ούτε περιορισμοί για τα σχολεία.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα σχολεία που θα δημιουργήσουν ταινίες και θα συμμετάσχουν μ’ αυτές στον διαγωνισμό, μπορούν στη διάρκεια του σχολικού έτους 2020-21 να συμμετέχουν και σε άλλους κινηματογραφικούς διαγωνισμούς. Ακόμη έχουν δικαίωμα να αναρτήσουν τις ταινίες τους στο διαδίκτυο πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησής τους από την καλλιτεχνική επιτροπή. Μπορούν επίσης στον φετινό διαγωνισμό να υποβληθούν όσες ταινίες δημιουργήθηκαν πέρσι και υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα στον περσινό διαγωνισμό ή απλώς ολοκληρώθηκαν μετά τη λήξη του. Αν για κάποια μαθητική ταινία είναι απαραίτητη μια απόκλιση στη χρονική διάρκειά της, πρέπει οι δημιουργοί να την κοινοποιούν στην Οργανωτική Επιτροπή πριν την υποβολή της ταινίας. Τα σχολεία μπορούν να αναζητήσουν και εξωτερικούς συνεργάτες ή όποια άλλη υποστήριξη κρίνουν ότι θα τους διευκολύνει στο καλύτερο τελικό κινηματογραφικό αποτέλεσμα. Αυτή την υποστήριξη μπορούν να την αναφέρουν στους τίτλους τέλους των ταινιών τους.

Διευκρινίζουμε ακόμη ότι η έγγραφη συγκατάθεση των γονέων ΟΛΩΝ των μαθητών είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε οι μαθητές να συμμετάσχουν στη δημιουργία των ταινιών. Τα πρωτότυπα έντυπα της έγγραφης συγκατάθεσης (που θα τα λάβετε με email μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντός σας) δε θα σταλούν στην Οργανωτική Επιτροπή του διαγωνισμού, αλλά θα διατηρηθούν στο αρχείο των σχολείων, ενώ στην οργανωτική επιτροπή θα σταλεί μόνο βεβαίωση της διεύθυνσης του σχολείου (πρότυπη βεβαίωση θα σταλεί από τους διοργανωτές στις σχολικές μονάδες). Τέλος πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν έχετε το δικαίωμα χρήσης μουσικής στις ταινίες σας για την οποία υπάρχει ζήτημα πνευματικών δικαιωμάτων παρά μόνο με δική σας ευθύνη, με την άδεια του δημιουργού ή της ΑΕΠΙ.


Σημειώνουμε τέλος ότι:

-Τα πνευματικά δικαιώματα των ταινιών ανήκουν στις σχολικές μονάδες που τις δημιούργησαν.
-Οι σχολικές μονάδες έχουν την ευθύνη διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων των μαθητών (για την αναγραφή των στοιχείων των μαθητών στους τίτλους τέλους απαιτείται η προαναφερόμενη έγγραφη συγκατάθεση των γονέων).
-Όσον αφορά την υποστήριξη από εξωτερικούς συνεργάτες, αυτή η συνεργασία δεν πρέπει να συνδέεται με εμπορία ή διαφήμιση ή προώθηση εμπορικών προϊόντων είτε δωρεάν διανομή, διακίνηση ή πώληση πάσης φύσεων υλικού (εντύπου ή μη).
-Δε θα υπάρξουν έσοδα για τους φορείς που προκηρύσσουν τον διαγωνισμό (ή για άλλον) από τα υποβληθέντα έργα και η χρήση των έργων θα γίνει μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
-Οι κινηματογραφικές ταινίες αναρτώνται στο διαδίκτυο από τους ίδιους τους δημιουργούς και οι φορείς που συνδιοργανώνουν τον διαγωνισμό προτίθενται να δημοσιοποιήσουν στις δικές τους ιστοσελίδες (και στο κανάλι του διαγωνισμού στο you tube) μόνο τα διακριθέντα κινηματογραφικά έργα.
- Η συμμετοχή των μαθητών/τριών είναι προαιρετική και δεν έχει καμία οικονομική επιβάρυνση για τους/τις μαθητές/-ήτριες ή το σχολείο.
-Οι φορείς διοργάνωσης αναλαμβάνουν όλη τη διαδικασία υλοποίησης του διαγωνισμού και θα διασφαλίσουν τα προσωπικά δεδομένα των δημιουργών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
-Ο προτεινόμενος διαγωνισμός δεν εμπλέκεται με την προώθηση εμπορικών προϊόντων, καθώς και με τη διάθεση, δωρεάν διανομή, διακίνηση ή πώληση πάσης φύσεως υλικού (εντύπου και μη).
-Ο σχεδιασμός του διαγωνισμού προβλέπει διαδικασίες αποτίμησής του από τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς (που θα γίνει μετά τη λήξη του διαγωνισμού)


Ενστάσεις μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μπορούν να υποβληθούν ΜΟΝΟ από τις σχολικές μονάδες (τα όργανα διοίκησής τους) και μπορούν να αναφέρονται ΜΟΝΟ σε παραβίαση όρων της παρούσας προκήρυξης και όχι στα αποτελέσματα της επιτροπής αξιολόγησης των μαθητικών δημιουργιών. Η επιτροπή αξιολόγησης δε θα συντάξει περιγραφικές εκθέσεις αξιολόγησης για τα υποβληθέντα έργα ούτε θα ανακοινώσει αξιολογική κατάταξη όλων των μαθητικών δημιουργιών.


Οργανωτική Επιτροπή Διαγωνισμού:

- Κενεβέζος Κυριάκος, Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, athensembassy@mfa.gov.cy, (0030)210 3734900
- Σακαρίδης Γιάννης, Kαλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, (0030)2103300309, kinfest@dra.forthnet.gr
- Καραβασίλης Ιωάννης, Δ/ντής Π.Ε. Σερρών, mail@dipe.ser.sch.gr, (0030)2321047500
Πούλιος Ιωάννης, εκπαιδευτικός, Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Σερρών, (0030)2321047515, serreschools@gmail.com
Σαμολαδάς Ιωάννης, Προϊστάμενος Τμήματος Πληροφορικής Διεύθυνσης Π.Ε. Σερρών, samoladas@gmail.com, (0030)2321047523
- Στυλιανού Νάντια, Μορφωτική Σύμβουλος της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα, spiticy@otenet.gr, (0030)2103734934
- Παπαδημητρίου Σοφία, Προϊσταμένη Τμήματος Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων, (0030)2103443820, sofipapadi@minedu.gov.gr
- Δελιοτζάκης Μένος, Σκηνοθέτης της ΕΡΤ, Mdeliotzakis@ert.gr, (0030)2106092123
- Θεοδωρίδης Ανδρέας, Επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης (Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου), atheodoridis@schools.ac.cy, (00357)22800910
- Γιαμουρίδης Ιορδάνης, Προϊστάμενος του Τμήματος Οπτικοακουστικών και Ηλεκτρονικών Μέσων της ΓΓΕΕ i.giamouridis@mindigital.gr, (0030)2109098384
- Σφέτσα Μαρία, Προϊσταμένη του Τμήματος Μητρώων και Διαφάνειας της ΓΓΕΕ, maria.sfetsa@mindigital.gr, (0030)2109098369
- Κυμιωνής Στέλιος, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Διαχείρισης Ψηφιακού Περιεχομένου Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας, skymionis@ekome.media, (0030)2144022521



Ο Πρεσβευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα Κυριάκος Κενεβέζος 
Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών Καραβασίλης Ιωάννης
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας Σακαρίδης Γιάννης
Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Παναγής Σαμούρης
Η προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υ.ΠΑΙ.Θ. Σοφία Παπαδημητρίου 
O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας Πάνος Κουάνης


Κατηγορία βράβευσης «Δημιουργία σποτ του διεθνούς μαθητικού διαγωνισμού «Cinema… διάβασες;»

Ποιες σχολικές μονάδες μπορούν να λάβουν μέρος;


Όσες δηλώσουν συμμετοχή στον φετινό 11ο διαγωνισμό

Ποιος είναι ο στόχος;

Η δημιουργία ενός ή περισσότερων σποτ για τον διαγωνισμό

Πότε θα χρησιμοποιηθεί αυτό το σποτ;

Από το τρέχον σχολικό έτος (2020-21) και μετά

Έως σήμερα, ποιο ήταν το επίσημο σποτ του προγράμματος;

Το σποτ που έως τώρα χρησιμοποιούσαμε στις δημόσιες εκδηλώσεις, δημιουργήθηκε από το Κινηματογραφικό Εργαστήριο του 13ου Δημ. Σχολείου Σερρών και μπορείτε να το δείτε στο ακόλουθο λινκ: https://www.youtube.com/watch?v=u5xH9RgxP3I (το σποτ είναι το 1ο λεπτό του βίντεο)

Υπάρχουν προδιαγραφές;

-Διάρκεια ως 25 δευτερόλεπτα
-Όσο γίνεται πιο υψηλής ανάλυσης, 1920 Χ 1080 (ώστε να μπορεί να παίξει σε τηλεοπτικούς σταθμούς
-Φορμάτ (mp4)
-Περιεχόμενο (Καλείστε να φτιάξετε το σποτ ενός μαθητικού διαγωνισμού. Σκοπός του σποτ είναι να παροτρύνουμε μαθητές, εκπαιδευτικούς και σχολεία να συμμετάσχουν)

Υπάρχουν πληροφορίες που πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρονται;

-Καταρχάς αποφύγετε χρονικές αναφορές που δημιουργούν περιορισμούς χρήσης (π.χ. είναι λάθος αναφορά «…σας καλούμε να συμμετάσχετε στον 11ο διαγωνισμό ή το σχολικό έτος 2020-21…» κλπ). Ζητούμενο δηλαδή είναι ένα σποτ που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί περισσότερα σχολικά έτη.

-Καλό θα ήταν να αναφέρεται το email του διαγωνισμού (mtainies@gmail.com) όπως και οι συνδιοργανωτές (Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, ΕΡΤ, Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υ.ΠΑΙ.Θ., Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα/Μορφωτικό Γραφείο/Σπίτι της Κύπρου, Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας). Ως προς τους συνδιοργανωτές, θα απεικονίζονται τα λογότυπά τους.

- Να αναφέρεται το όνομά του: «Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός Ταινιών Μικρού Μήκους: Cinema… διάβασες;

-Επίσης στο τέλος, να φαίνεται ποιο σχολείο δημιούργησε το σποτ (αποφύγετε ονόματα μαθητών ή εκπαιδευτικών, είναι ένα σύντομο σποτ, αρκεί η αναφορά στο σχολείο). Μπορείτε να δημιουργήσετε και μία διαδικτυακή εκδοχή του σποτ στην οποία (στους τίτλους τέλους) θα φαίνονται αναλυτικά οι δημιουργοί.


Μέχρι πότε πρέπει να στείλω το σποτ μου;

Έως τη λήξη του διαγωνισμού, δηλαδή έως τις 2 Μαρτίου 2021

Πώς θα το στείλω;

Μέσω wetransfer (δε θέλουμε δηλαδή να αναρτήσετε το σποτ, αλλά να μας στείλετε το τελικό σας αρχείο) στο mtainies@gmail.com.

Χρειάζεται να ζητήσουμε έγκριση των γονέων ή να κάνουμε κάποια άλλη τυπική διαδικασία;

Ναι, υπάρχει πρότυπη έγγραφη συγκατάθεση που θα σας στείλουμε.

Πρέπει να δηλώσω την πρόθεσή μας να φτιάξουμε σποτ;

Όχι, αρκεί να μας στείλετε τη δημιουργία σας ως τις 2 Μαρτίου

Πρέπει να δημιουργήσουμε και ταινία μικρού μήκους και σποτ;

Όχι, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα από τα δύο ή και τα δύο.


Ακολουθεί το παράρτημα με δύο κείμενα:

-τη συγκατάθεση των γονέων που την κρατάτε στο αρχείο σας

-τη βεβαίωση/συγκατάθεση του σχολείου που τη στέλνετε στο serreschools@gmail.com (και στην οποία δηλώνετε ότι έχετε τις εγκρίσεις στο αρχείο σας και συμφωνείτε με τη χρήση του σποτ για την προβολή του διαγωνισμού). Η βεβαίωση πρέπει να φέρει σφραγίδα του σχολείου και υπογραφές της Διεύθυνσης και των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στη δημιουργία του σποτ (άρα πρέπει να μας σταλεί σκαναρισμένη)


Υπάρχουν άλλοι ειδικοί όροι;

Ναι, ισχύουν γι’ αυτή την κατηγορία βράβευσης, ΟΛΟΙ οι όροι του 11ου διαγωνισμού όπως περιγράφονται αναλυτικά στην προκήρυξη.


« Έγκριση διεξαγωγής του 11ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού Ταινιών Μικρού Μήκους: Cinema…διάβασες;»

Σχετ.: το με αρ. πρωτ. 41532/Δ2/30-03-2020 εισερχόμενο έγγραφο του οικείου Υπουργείου. Απαντώντας στο με αρ. πρωτ.Φ.22.1/2290/09-03-2020 έγγραφό σας, σχετικά με αίτημα έγκρισης διεξαγωγής του 11ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού Ταινιών Μικρού Μήκους :Cinema…διάβασες; για το σχολικό έτος 2020-2021, σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με το Απόσπασμα Πρακτικού 16/27-03- 2020 του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π., εγκρίνουμε την διεξαγωγή του εν λόγω Διαγωνισμού για τους/τις μαθητές/τριες όλων των βαθμίδων και τύπων σχολείων της χώρας. Επισημαίνεται ότι η υλοποίηση του εν λόγω διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί με τις εξής απαραίτητες συνθήκες:

1) Η συμμετοχή των μαθητών/τριών να είναι προαιρετική, δωρεάν και να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των γονέων/κηδεμόνων.

2) Η συμμετοχή των σχολείων να γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή/ντριας και του Συλλόγου Διδασκόντων της σχολικής μονάδας.

3) Οι δράσεις του διαγωνισμού να εμπλουτίζουν το σχολικό πρόγραμμα, χωρίς να παρεμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του και να επιβαρύνουν τους/τις μαθητές/τριες.

4) Να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους/τις εκπαιδευτικούς που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, ανεξαρτήτως ειδικότητας, να εμπλακούν με όποιο στάδιο της δημιουργικής διαδικασίας επιθυμούν.

5) Η όλη διενέργεια του διαγωνισμού να υλοποιηθεί με ευθύνη των Φορέων Διοργάνωσης (τη Διεύθυνση Π.Ε. Σερρών, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης/Προεδρία της Κυβέρνησης, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υ.ΠΑΙ.Θ, την ΕΡΤ ΑΕ, το ΕΚΟΜΕ και την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα-Μορφωτικό Γραφείο - Σπίτι της Κύπρου), σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων.

6) Δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση διαφήμιση εταιριών/προϊόντων/ φορέων/ υπηρεσιών εντός του περιεχομένου του διαγωνισμού.

7) Η μετακίνηση και η συμμετοχή των σχολικών μονάδων στον εν λόγω μαθητικό διαγωνισμό θα γίνει χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο.



Με εντολή Υφυπουργού
Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΚΙΚΑ