Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

Εργατικό Κέντρο Κατερίνης - Πώς θα χορηγείται η άδεια ειδικού σκοπού σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας σχολείων λόγω κορωνοϊού

Χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας σχολικών μονάδων ή μονάδων φροντίδας των παιδιών, καθώς και τμημάτων αυτών λόγω κρούσματος κορωνοϊού COVID-19.

Το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης ενημερώνει τους εργαζόμενους του Νομού Πιερίας ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία προβλέπεται η χορήγηση από τον εργοδότη άδειας ειδικού σκοπού για εργαζόμενους γονείς σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας σχολικών μονάδων ή μονάδων φροντίδας των παιδιών, καθώς και τμημάτων αυτών λόγω κρούσματος κορωνοϊού COVID-19 τα οποία παρακολουθούν μαθήματα στοιχειώδους ή μέσης εκπαίδευσης.

Ο εργαζόμενος γονέας υποχρεούται να ενημερώσει τον εργοδότη προσκομίζοντας του τη σχετική βεβαίωση που λαμβάνει από την οικεία σχολική μονάδα ή μονάδα φροντίδας του παιδιού στην οποία αναφέρεται το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αναστολής λειτουργίας της εξαιτίας του οποίου έχει συσταθεί αρμοδίως στα παιδιά ή και στους γονείς αυτών κατ’ οίκον παραμονή. Η βεβαίωση της οικείας σχολικής μονάδας ή μονάδας φροντίδας του παιδιού θα πρέπει να αναφέρει το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αναστολής λειτουργίας της, το όνομα του παιδιού του οποίο αφορά αυτή και τα ονόματα των γονέων του. Η βεβαίωση αυτή τηρείται στο χώρο εργασίας.

α) Σε περίπτωση που εκτός από το παιδί και ο ίδιος ο εργαζόμενος γονέας απαιτείται να τεθεί σε περιορισμό. Ο εργαζόμενος απουσιάζει δικαιολογημένα από την εργασία του σύμφωνα με το άρθρο 15 του ν. 4722/2020 και με απόφαση του εργοδότη δύναται να παρέχει εξ’ αποστάσεως εργασία με χρήση ηλεκτρονικών μέσων για το διάστημα αυτό. Εφόσον δεν είναι εφικτή η παροχή εξ’ αποστάσεως εργασίας τότε, μετά τη λήξη του κατ’ οίκον περιορισμού του, ο εργαζόμενος αναπληρώνει το ήμισυ των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες.

β) Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει σύσταση στους γονείς των παιδιών για κατ’ οίκον παραμονή, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναστολή λειτουργίας της μονάδας, συστήνεται η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας. Εφόσον δεν είναι εφικτή η παροχή εξ’ αποστάσεως εργασίας τότε ως εναλλακτική χορηγείται η άδεια ειδικού σκοπού.

Η άδεια ειδικού σκοπού αφορά τρεις (3) ημέρες παροχής άδειας και ακολουθείται από τη χορήγηση μια (1) ημέρας ετήσιας κανονικής άδειας. Αυτό το σχήμα 3 (ειδικού σκοπού)+1 (κανονική) ημερών άδειας επαναλαμβάνεται κυκλικά σύμφωνα με αίτηση του εργαζόμενου, κατά το διάστημα προσωρινής αναστολής λειτουργίας της εν λόγω σχολικής μονάδας ή μονάδας φροντίδας του παιδιού. Εάν ο εργαζόμενος έχει εξαντλήσει το δικαίωμα ετήσιας κανονικής άδειας για το 2020 επιτρέπεται να δηλωθεί οποιαδήποτε άλλη νόμιμη άδεια είτε αυτή χορηγείται με αποδοχές είτε χωρίς αποδοχές (π.χ. άδεια για σχολική παρακολούθηση, άδεια λόγω ασθενείας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών.

γ) Σε περίπτωση νόσησης των παιδιών από COVID-19, οι εργαζόμενοι γονείς δικαιούνται ειδική άδεια με αποδοχές κατά τα δύο τρίτα (2/3) από τον εργοδότη και το ένα τρίτο (1/3) από τον τακτικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με τα ορισμένα από το άρθρο 16 του ν.4722/2020.

Κατερίνη, 2-10-2020
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ