Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Και αν απορριφθεί η αίτηση;

Θα δίνει το Υπουργείο Μετανάστευσης, ΑΦΜ (ψηφιακά) σε όσους ΠΑΡΑΝΟΜΑ ήρθαν στην χώρα μας και αιτούνται άσυλο.

Αν όμως απορριφθεί η αίτηση ασύλου τι θα γίνεται τότε; Θα ανακαλείται το ΑΦΜ του αιτούντος άσυλου ή όχι; Αν μέχρι συζητηθεί η υπόθεση του "μετανάστη" που μπήκε είτε από τον Έβρο είτε από την θάλασσα ΠΑΡΑΝΟΜΑ στην Ελλάδα, θα απολαμβάνει των προνομίων (επιδόματα κ.α.) και των υποχρεώσεων που έχουν οι υπόλοιποι πολίτες με ΑΦΜ; Και αν έχει λάβει επιδόματα ή οποιεσδήποτε άλλες παροχές, αυτές πως θα ζητηθούν πίσω; Και θα είναι με προσαυξήσεις όπως γίνεται για όλους εμάς; Και πώς θα γίνεται ψηφιακά η έκδοση ΑΦΜ; Με τι στοιχεία για το παρελθόν του παράνομου μετανάστη; Μπορεί στην χώρα του να ήταν ένας ευυπόληπτος οικογενειάρχης, μπορεί να ήταν και εγκληματίας, κανείς δεν το γνωρίζει αυτό...

----------------------

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Μετανάστευσης:

Ψηφιακή έκδοση ΑΦΜ σε αιτούντες άσυλο

Στο δεύτερο ουσιαστικό βήμα επίλυσης γραφειοκρατικών εμποδίων, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της διαδικασίας Ασύλου, προχωρά το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Μετά την αυτόματη και αναδρομική έκδοση ΠΑΑΥΠΑ στους αιτούντες άσυλο που διαμένουν στην Ελλάδα, το Υπουργείο προχωρά και στην αυτόματη και αναδρομική έκδοση ΑΦΜ. Ειδικότερα, μέσω της ψηφιακής πύλης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου οι νεοαφιχθέντες αιτούντες άσυλο θα ενημερώνονται κατά την διάρκεια της καταγραφής τους για τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).

Σημειώνεται ότι η ψηφιοποίηση της διαδικασίας θα αφορά και τους αιτούντες άσυλο που έχουν καταθέσει ήδη το αίτημα έκδοσης ΑΦΜ και αναμένουν την παραλαβή του, ενώ σε επόμενο διάστημα μέσω της ψηφιακής πύλης θα μπορούν να ενημερώνονται για τον ΑΦΜ που τους αντιστοιχεί, δηλώνοντας το Αριθμό Υπόθεσης τους.

Η ψηφιακή έκδοση ΑΦΜ σε αιτούντες άσυλο, θα συμβάλει άμεσα στην αποσυμφόρηση των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ) ανά την Ελλάδα. Όπως ήδη έγινε με την έκδοση της ΠΑΑΥΠΑ με τις ανάλογες δημόσιες υπηρεσίες.

Από 01.07.2021, όταν το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα αναλάβει πλήρως την υλοποίηση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ Cash, η ψηφιακή έκδοση ελληνικού τραπεζικού λογαριασμού που είναι ο επόμενος στόχος στο σχεδιασμό ψηφιακού μετασχηματισμού.