Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

«Γη και ύδωρ» από την κυβέρνηση στην "Ελληνικός Χρυσός"

Αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας έφερε προς ψήφιση στην βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ.







Μεταξύ άλλων η σύμβαση με την εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός" περιλαμβάνει:

  • Παραχώρηση των μεταλλείων για 25+25 χρόνια.
  • Σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης με υπαιτιότητα της εταιρίας, το Δημόσιο υποχρεούται να την αποζημιώσει.
  • Νερά, πηγάδια, εγκαταστάσεις, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας τίθενται στη διάθεση της εταιρίας.
  • Παρέχεται το δικαίωμα να προσαρμόζει το χρονοδιάγραμμα της παραγωγής αλλά και το επίπεδο του εργατικού δυναμικού που απασχολεί ανάλογα με τα συμφέροντά της.
  • Η "Ελληνικός Χρυσός" έχει τη δυνατότητα να αναζητήσει χρηματοδότες με τη διασφάλιση, όπως προκύπτει, του Ελληνικού Δημοσίου
  • Το σύνολο των κερδών της εταιρίας λογίζονται ως κεφάλαια εξωτερικού και τυγχάνουν προστασίας. 
  • Θεσπίζεται ειδικό καθεστώς αδειοδοτήσεων για την εταιρία και το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται με εξοντωτικές ρήτρες, αναγνωρίζοντας ευθύνη λόγω παρέλευσης της έκδοσης αδειών.
  • Ορίζεται για θέματα υγείας, ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος ανεξάρτητος ελεγκτής με υπόδειξη της εταιρίας
  • Θεσπίζονται εξοντωτικές αποζημιώσεις που υποχρεούται να καταβάλλει το Δημόσιο στις περιπτώσεις οποιασδήποτε καθυστέρησης, παρεμπόδισης και παρέμβασης στο έργο της εταιρίας, σε οποιαδήποτε τροποποίηση της σύμβασης ή στην περίπτωση της καθυστέρησης αρχαιολογικών ερευνών στην περιοχή.
  • Η εταιρία διατηρεί το δικαίωμα να εκχωρήσει ή να μεταβιβάσει το σύνολο των δικαιωμάτων της σε άλλο πρόσωπο.

(1) Η "Ελληνικός Χρυσός" λειτουργεί από το 2012 ως θυγατρική της Καναδικής Eldorado Gold Corporation, μεταλλευτικής εταιρείας με έδρα στο Βανκούβερ του Καναδά, διαχειρίζεται μεταλλευτικά έργα σε Καναδά, Ελλάδα, Τουρκία, Βραζιλία, Σερβία και Ρουμανία, ενώ είναι εισηγμένη στα Χρηματιστήρια του Τορόντο και της Νέας Υόρκης. (https://www.hellas-gold.com/)


(2) Η απαίτηση για γην και ύδωρ συμβόλιζε ότι αυτοί που παραδίδονταν στους Πέρσες παραιτούνταν από κάθε δικαίωμα πάνω στη γη τους και στα αγαθά της. Δίνοντας γην και ύδωρ αναγνώριζαν την περσική εξουσία πάνω σε όλα, ακόμα και οι ζωές τους άνηκαν στον Βασιλιά των Περσών. Μετά από αυτή την αναγνώριση, ακολουθούσαν διαπραγματεύσεις για τις υποχρεώσεις και τα προνόμια των υποτελών.
Όταν οι Πέρσες αγγελιαφόροι απαίτησαν από την Σπάρτη και την Αθήνα γη και ύδωρ, οι Σπαρτιάτες τους πέταξαν σε ένα βαθύ πηγάδι, και οι Αθηναίοι σε ένα βάραθρο, λέγοντάς τους πως θα τα βρουν εκεί.
Η φράση γη και ύδωρ, ακόμα και στα νέα ελληνικά, συμβολίζει την υποταγή άνευ όρων σε ένα κατακτητή. (https://el.wikipedia.org)