Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

Πώς πρέπει να κατασκευάζεται μία νέα παιδική χαρά. Ας διαβάσουν το ρεπορτάζ μας στον Δήμο Κατερίνης για μελλοντική χρήση και επιτέλους... έλεος με αυτή την άμμο!

Πρόσφατα επισκεφτήκαμε μία κωμόπολη 3000 κατοίκων περίπου και βλέποντας την παιδική χαρά της... ζηλέψαμε!

Στην κεντρική πλατεία της κωμόπολης Μανιάκοι* του Δήμου Καστοριάς αντικρίσαμε μία πανέμορφη παιδική χαρά που «υπερπληρούσε» τα στάνταρ που απαιτούνται ώστε να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια από τα μικρά παιδιά.

➤ Ειδικό και ασφαλές υπόστρωμα στο έδαφος για να μην τραυματίζονται τα παιδιά, και όχι αυτή η άμμος που μαζεύει την κάθε λογής βρωμιά, γίνεται λάσπη τον χειμώνα και τα παιδιά γίνονται χάλια, και συνηθίζουν να τοποθετούν εδώ στην Κατερίνη:



➤ Ειδική κατασκευή στην είσοδο της παιδικής χαράς για να μην μαζεύονται νερά:



➤ Όμορφα και σύγχρονα παιχνίδια:









➤ Και χρήσιμες πληροφορίες για το ποιοι και με ποιες προϋποθέσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν την παιδική χαρά:



➤ Η αντίστοιχη εικόνα των περισσότερων παιδικών χαρών στον Δήμο Κατερίνης (δεν υστερούν ιδιαίτερα σε ποιότητα παιχνιδιών αν και θα μπορούσαν να τοποθετηθούν περισσότερα και πιο ενδιαφέροντα παιχνίδια, αλλά αυτή η άμμος και το χαλίκι που υπάρχει για υπόστρωμα-πάτωμα), χαλάει την όλη εικόνα...) :






* Οι Μανιάκοι είναι κωμόπολη του Νομού Καστοριάς. Έχουν πληθυσμό 3.055 κατοίκους, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011 και βρίσκονται σε απόσταση 4 χλμ. νοτιοδυτικά της Καστοριάς.

** Η συγκεκριμένη παιδική χαρά έγινε από το διαπεριφερειακό πρόγραμμα του ΤΑΡ «ΕΡΓΑ ΠΝΟΗΣ | Ανάπτυξη Τοπικών Υποδομών», (Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου), και αφορά σε έργα υποδομής που υλοποιούνται και στις τρεις Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός. Από τον Ιούνιο του 2018, Ο ΤΑΡ έχει κατασκευάσει ή ανακατασκευάσει συνολικά 27 παιδικές χαρές στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ 9 ακόμα βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής. Οι πρώτες 6 παιδικές χαρές παραδόθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2018 στο Δήμο Κομοτηνής, και συγκεκριμένα στα δημοτικά διαμερίσματα: Μεσοχώρι, Κόσμιο, Ροδίτης, Θρυλόριο, Φύλακας και Μεγάλο Δουκάτο. Ακολούθησε η κατασκευή 14 παιδικών χαρών στο Δήμο Χαλκηδόνας (Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης), 4 στο Δήμο Σκύδρας και 3 στο Δήμο Πέλλας (Π.Ε. Πέλλας) . Παράλληλα, προχωράει η κατασκευή και ανακατασκευή 2 παιδικών χαρών στο Δήμο Προσοτσάνης (Π.Ε. Δράμας) και άλλων 7 στην Π.Ε. Καστοριάς.

➤ Το γεγονός ότι η παιδική χαρά έγινε μέσω του παραπάνω προγράμματος δεν είναι δικαιολογία ώστε να μην έχουμε αντίστοιχης ποιότητας έργα (τουλάχιστον για τις παιδικές χαρές) στον Δήμο Κατερίνης. Αυτοί (η εταιρεία) μπορούν και εμείς όχι;

Πηγή πληροφοριών για την TRANS ADRIATIC PIPELINE: www.tap-ag.gr