Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΒΑΚ ΤΖΟΚΟΒΙΤΣ

Ο κορυφαίος στον κόσμο τενίστας ΝΟΒΑΚ ΤΖΟΚΟΒΙΤΣ μίλησε για το θέμα της συμμετοχής του στο Αυστραλιανό Όπεν.

Ο Σέρβος αθλητής που λυσσαλέα πολεμήθηκε από το σύστημα τόσο στο εξωτερικό όσο και στην πατρίδα μας για την επιλογή του να μην εμβολιαστεί και κυρίως να υπερασπιστεί δημόσια αυτή του την επιλογή, μιλάει μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στα κοινωνικά δίκτυα:

«Θέλω να αντιμετωπίσω τη συνεχιζόμενη παραπληροφόρηση σχετικά με τις δραστηριότητές μου και την παρουσία μου σε εκδηλώσεις τον Δεκέμβριο στο θετικό αποτέλεσμα PCR COVID τεστ.

Πρόκειται για παραπληροφόρηση που πρέπει να διορθωθεί, ιδίως για να ανακουφιστεί η ευρύτερη ανησυχία στην κοινότητα σχετικά με την παρουσία μου στην Αυστραλία, και για να αντιμετωπίσω θέματα που είναι πολύ επιζήμια και αφορούν την οικογένειά μου.

Θέλω να τονίσω ότι προσπάθησα πολύ σκληρά για να διασφαλίσω την ασφάλεια όλων και τη συμμόρφωσή μου με τις υποχρεώσεις δοκιμών.

Παρακολούθησα έναν αγώνα μπάσκετ στο Βελιγράδι στις 14 Δεκεμβρίου μετά τον οποίο αναφέρθηκε ότι ένας αριθμός ανθρώπων βρέθηκαν θετικοί με COVID 19. Παρά το γεγονός ότι δεν είχα συμπτώματα COVID, έκανα ένα γρήγορο τεστ αντιγόνου στις 16 Δεκεμβρίου το οποίο ήταν αρνητικό, και από μεγάλη προσοχή, έκανα επίσης ένα επίσημο και εγκεκριμένο τεστ PCR την ίδια ημέρα. Την επόμενη μέρα παρακολούθησα μια εκδήλωση τένις στο Βελιγράδι για να παρουσιάσω βραβεία στα παιδιά και έκανα rapid test αντιγόνου πριν πάω στην εκδήλωση, και ήταν αρνητικό. Ήμουν ασυμπτωματικός και ένιωθα καλά, και δεν είχα λάβει την κοινοποίηση θετικού αποτελέσματος PCR τεστ παρά μόνο μετά από αυτό το συμβάν.

Την επόμενη μέρα, στις 18 Δεκεμβρίου βρέθηκα στο κέντρο τένις μου στο Βελιγράδι για να εκπληρώσω μια μακροχρόνια δέσμευση για συνέντευξη και φωτογράφιση της L’Equipe. Ακύρωσα όλες τις άλλες εκδηλώσεις εκτός από τη συνέντευξη της L'Equipe.
Αισθάνθηκα υποχρεωμένος να προχωρήσω και να διεξάγω τη συνέντευξη της L’Equipe καθώς δεν ήθελα να απογοητεύσω τον δημοσιογράφο, αλλά εξασφάλισα ότι είμαι κοινωνικά αποστασιοποιημένος και φορούσα μάσκα εκτός από όταν τραβήχτηκε η φωτογραφία μου.
Ενώ πήγα σπίτι μετά τη συνέντευξη για να απομονωθώ για το απαιτούμενο χρονικό διάστημα, μετά από προβληματισμό, αυτό ήταν ένα λάθος κρίσης και δέχομαι ότι θα έπρεπε να έχω αναπρογραμματίσει αυτή τη δέσμευση.

Σχετικά με το ζήτημα της ταξιδιωτικής μου δήλωσης, αυτό υποβλήθηκε από την ομάδα υποστήριξης εκ μέρους μου -όπως είπα στους υπαλλήλους μετανάστευσης κατά την άφιξή μου- και ο πράκτοράς μου ζητά ειλικρινά συγγνώμη για το διοικητικό λάθος που χτύπησε το λανθασμένο κουτί σχετικά με το προηγούμενο μου ταξίδι πριν έρθω στην Αυστραλία. Αυτό ήταν ανθρώπινο λάθος και σίγουρα όχι σκόπιμο. Ζούμε σε περιόδους προκλήσεων σε μια παγκόσμια πανδημία και μερικές φορές μπορούν να συμβούν αυτά τα λάθη. Σήμερα, η ομάδα μου έδωσε επιπλέον πληροφορίες στην αυστραλιανή κυβέρνηση για να διευκρινίσει αυτό το θέμα.

Παρόλο που θεώρησα ότι ήταν σημαντικό να αντιμετωπίσω και να διευκρινίσω την παραπληροφόρηση, δεν θα κάνω κανένα άλλο σχόλιο από απόλυτο σεβασμό προς την αυστραλιανή κυβέρνηση και τις αρχές τους και την τρέχουσα διαδικασία.

Είναι πάντα τιμή και προνόμιο να παίζεις στο Αυστραλιανό Όπεν. Το Australian Open αγαπιέται πολύ από παίκτες, οπαδούς και την κοινότητα, όχι μόνο στη Βικτόρια και την Αυστραλία, αλλά σε όλο τον κόσμο, και απλά θέλω να έχω την ευκαιρία να ανταγωνιστώ τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο και να αποδώσω πριν από έναν από τους τα καλύτερα πλήθη στον κόσμο.