Κυριακή 5 Ιουνίου 2022

Το μέλλον δεν ανήκει σε κάποιον συγκεκριμένα, αλλά σε όλους...

Κάτι που δεν καταλαβαίνουν ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν στο γνωστό μας Erasmus+ (πρόγραμμα για την εκπαίδευση, τους νέους και τον αθλητισμό), στο οποίο συμμετέχουν εκατομμύρια νέα παιδιά από όλη την Ευρώπη και φυσικά και από την Ελλάδα.

Το  Erasmus+ μέσω μιας καμπάνιας θέλει να μας πείσει ότι το μέλλον ανήκει σε μια συγκεκριμένη ομάδα σεξουαλικής προτίμησης και με διάφορα σποτάκια το διαφημίζει στους λογαριασμούς του στα κοινωνικά δίκτυα. Αυτό που καταφέρνει είναι να δημιουργεί σύγχυση στους νέους και τις νέες σε ότι έχει να κάνει με τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους. Είναι και ρατσιστικό γιατί προωθεί π.χ. την ομοφυλοφιλία εις βάρος των υπόλοιπων σεξουαλικών προτιμήσεων όπως των ετερόφυλων ζευγαριών, των οικογενειών κ.α. Πόσα σποτάκια, πόσοι μήνες, πόσες διαφημιστικές καμπάνιες έχουν αφιερωθεί στα ετερόφυλα ζευγάρια; Στις οικογένειες με πολλά παιδιά; Δεν υπάρχει εδώ ρατσισμός και διαχωρισμός εναντίον τους;

Το Erasmus+ και αρκετοί άλλοι φορείς προσπαθούν με διάφορους τρόπους να υπερπροβάλλουν τις σεξουαλικές προτιμήσεις μιας ομάδας ανθρώπων, αλλά αυτό που καταφέρνουν στο τέλος είναι ακριβώς το αντίθετο. Να προσβάλλουν τους συγκεκριμένους ανθρώπους για τις επιλογές τους. Όπως γίνεται και με τις γνωστές παρελάσεις των gay ή άλλων κοινοτήτων σεξουαλικών προτιμήσεων. Οι επιλογές του καθενός μας πρέπει να είναι σεβαστές, να παραμένουν προσωπικές και δεν είναι θέμα διαφήμισης.

Το να είναι κάποιος ομοφυλόφιλος, λεσβία, αμφισεξουαλικός, τρανσέξουαλ ή οτιδήποτε άλλο δεν μπορεί να είναι θέμα υπερηφάνειας σε σχέση με άλλες ομάδες ανθρώπων. Όλοι είμαστε υπερήφανοι για αυτό που είμαστε. Τι πρέπει δηλαδή; Να βγαίνουμε συνεχώς και να το διαφημίζουμε; Όλοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι, έχουν τα ίδια δικαιώματα και ο διαχωρισμός τους από τις υπόλοιπες ομάδες ανθρώπων δεν έχει κάποια λογική. Δεν ζούμε στον μεσαίωνα όπου κυνηγούσαν τους ομοφυλόφιλους.

Ο καθένας μας είναι αποτέλεσμα των δικών του αξιών, ονείρων, φιλοδοξιών, ταλέντων και προτιμήσεων. Αλλά είναι και αποτέλεσμα των αξιών που διδαχτήκαμε στις οικογένειες μας και όχι αποτέλεσμα κάποιας διαφήμισης ή προώθησης κάποιας ατζέντας. Και το μέλλον δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σεξουαλική προτίμηση. Το μέλλον το διαμορφώνουμε εμείς οι ίδιοι, όχι άλλοι για εμάς και για τα παιδιά μας.

* Το Erasmus+ είναι το γνωστό πρόγραμμα της Ε.Ε. που γίνεται κάθε χρόνο στα σχολεία μας με τις ανταλλαγές μαθητών-τριων και εκπαιδευτικών διαφόρων χωρών.

➤ Πώς φαντάζεται το μέλλον λοιπόν το Erasmus+: