Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Επίσημη απάντηση GEA σε δημοσίευμα 19ης Απριλίου στο pierikialithia.blogspot.gr



Με αφορμή το δημοσίευμα της 18ης Απριλίου 2015 στην ιστοσελίδα http://dete.gr/, υπό τον τίτλο: «ΠΑΤΡΑ: Η GEO – MUSIC ΚΑΝΕΙ ΝΤΟΥ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ… ΚΑΦΕΝΕΔΑΚΙΑ ! «Ξηλώνουν» τηλεοράσεις από καφενεία για να μην πληρώνουν πνευματικά δικαιώματα!», το οποίο υπογράφει ο δημοσιογράφος, κ. Αχιλλέας Ροδίτης, και με το οποίο αμφισβητούνται η νομιμότητα και δράση του Οργανισμού GEA, GRAMMO-ΕΡΑΤΩ-ΑΠΟΛΛΩΝ, ο Οργανισμός μας γνωστοποιεί δημοσίως τα εξής, θεωρώντας δεδομένο ότι θα αναρτηθούν στην ίδια θέση που αναρτήθηκε και το ανωτέρω άρθρο:



Λίγα λόγια για τον GEA και όχι «GEO-MUSIC..»
Ο Οργανισμός GEA, GRAMMO-ΕΡΑΤΩ-ΑΠΟΛΛΩΝ και όχι GEO – MUSIC, όπως επανειλημμένως αναφέρεται στο άρθρο σας, είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα αστικός μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης και Είσπραξης του κοινού Συγγενικού Δικαιώματος Παραγωγών, Τραγουδιστών και Μουσικών.
Σύμφωνα με την ελληνική, κοινοτική και παγκόσμια νομοθεσία: Επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ηχογραφημένη μουσική οφείλουν εκ του νόμου να καταβάλλουν μία εύλογη και ενιαία αμοιβή στους δικαιούχους συγγενικών δικαιωμάτων (τραγουδιστές, μουσικούς και παραγωγούς δίσκων. Η καταβολή της Αυτό σημαίνει ότι κάθε επιχείρηση που χρησιμοποιεί ηχογραφημένη μουσική, χρειάζεται σύμβαση με τον GEA.


Γιατί πρέπει να πληρώνω και για την τηλεόραση;
H εύλογη αμοιβή καταβάλλεται στον GEA ανεξαρτήτως του τρόπου που μία επιχείρηση χρησιμοποιεί την ηχογραφημένη μουσική, (π.χ. εκτέλεση από CD, ραδιόφωνο, τηλεόραση, ηλεκτρονικό υπολογιστή, διαδίκτυο κλπ) και ανεξαρτήτως του ρεπερτορίου που χρησιμοποιεί, καθώς ο GEA εκπροσωπεί το σύνολο των Ελλήνων και ξένων ερμηνευτών και παραγωγών. Αυτό άλλωστε προκύπτει και από σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας το οποίο αναφέρει τα εξής: «Τονίζουμε ιδιαίτερα ότι η ύπαρξη ραδιοφώνου και τηλεόρασης στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος γεννά την υποχρέωση καταβολής αμοιβής στους δικαιούχους για τη δημόσια εκτέλεση των έργων τους σε κάθε περίπτωση»
(βλ. http://www.opi.gr/images/memos/memo_dilosi_el.pdf)


Αφού πληρώνω τέλος για τη δημόσια τηλεόραση, για ποιο λόγο δεν μπορώ να την βλέπω στο κατάστημά μου;
Όταν καταβάλλετε το τέλος για τη δημόσια τηλεόραση ή όταν πληρώνετε για συνδρομητική τηλεόραση, ουσιαστικά σας δίνεται η άδεια να χρησιμοποιήσετε το κανάλι για προσωπική χρήση. Πληρώνετε δηλαδή για να το παρακολουθείτε εσείς και όχι για τη δημόσια εκτέλεση των μουσικών έργων που αναπαράγονται μέσα από αυτό.


Γιατί πρέπει να πληρώσω αναδρομικά έτη;
Το συγγενικό δικαίωμα έχει θεσμοθετηθεί από το 1993. Σύμφωνα με το νόμο 2121/1993 οι επιχειρήσεις οφείλουν να καταβάλουν την εύλογη αμοιβή από τη στιγμή που άρχισαν να χρησιμοποιούν τη μουσική και όχι από τη στιγμή που ενημερώθηκαν για την υποχρέωσή τους αυτή. Ο GEA ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψιν τις υφιστάμενες σήμερα οικονομικές συνθήκες, και εφόσον δεν υπάρχει δικαστική εμπλοκή, δεν ζητάει από τους καταστηματάρχες να πληρώσουν για όλα αυτά τα έτη αλλά μόλις για τα έτη ύπαρξής του, με σημαντικές μάλιστα εκπτώσεις όταν υπάρχει διάθεση συνεργασίας.


Διαδικασία ενημέρωσης των επιχειρήσεων στην Πάτρα
Η διαδικασία ενημέρωσης των επιχειρήσεων και είσπραξης της εύλογης αμοιβής που τηρείται σε όλη την Ελλάδα και τηρήθηκε και στην πόλη της Πάτρας, έχει ως εξής:
1.         Συνεργάτες του Οργανισμού επισκέπτονται τις επιχειρήσεις για ενημέρωση και ορθή κατηγοριοποίηση της χρήσης μουσικής στην οποία προβαίνουν.       
2.         Ακολουθεί επανειλημμένη τηλεφωνική ενημέρωση από το τηλεφωνικό κέντρο του Οργανισμού.
3.         Στη συνέχεια, το Νομικό Τμήμα μας προβαίνει σε περαιτέρω τηλεφωνική ενημέρωση.
Σημειώνεται ότι κατά τα τρία πρώτα στάδια χιλιάδες επιχειρήσεις συμβάλλονται με τον GEA, καταβάλλοντας την αμοιβή.
4.         Σε περίπτωση αδυναμίας εύρεσης κοινού τόπου συζήτησης, σχετικά με την αμοιβή, είναι ο ίδιος ο νόμος 2121/1993 που προβλέπει προσφυγή στο αρμόδιο Μονομελές Πρωτοδικείο, ώστε να προσδιορισθεί και επιδικασθεί η αμοιβή.

Καθιστούμε απολύτως σαφές, παρά την αντίθετη και διαστρεβλωμένη εικόνα που επιχειρείται να δημιουργήσει το άρθρο σας για τον Οργανισμό μας, το εξής: Ο GEA αντιλαμβανόμενος πλήρως την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη Χώρα μας, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να έρθει σε επαφή με τα συλλογικά όργανα κάθε περιοχής με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση των μελών τους, αλλά και τη σύναψη συλλογικών συμφωνιών, με ευνοϊκότατους όρους. Η ίδια προσπάθεια καταβάλλεται και με τα συλλογικά όργανα της Πάτρας. Για το λόγο αυτό άλλωστε πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον γραμματέα του συλλόγου στα κεντρικά γραφεία του GEA με σκοπό την επίτευξη συλλογικής συμφωνίας. Σημειώνεται μάλιστα πως στην περιοχή της Πάτρας, το συγγενικό δικαίωμα εισπράττεται επί σειρά ετών.

Τέλος, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι φιλοσοφία και πολιτική του Οργανισμού είναι να δημιουργεί λογικές βάσεις συνεργασίας µε τις επιχειρήσεις. Επομένως, για την επίλυση τυχόν διαφωνιών, για οποιαδήποτε απορία έχετε και για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία χρειάζεστε, σας προσκαλούμε σε επικοινωνία με τον Οργανισμό GEA:


Τηλ.: 210 6752820-8 | Φαξ: 210 6752829
mail: info@geamusic.gr
www.geamusic.gr
Μεσογείων 231, T.K. 154 51, N. Ψυχικό