Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Νέα χωροταξική κατανομή




Η Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας καταγγέλλει ως απαράδεκτη την αναδιάρθρωση των ορίων φοίτησης στα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Κατερίνης, όπως αυτή υπερψηφίστηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας.

Η νέα χωροταξική κατανομή στα Δημοτικά Σχολεία επηρεάζει, όπως είναι φυσικό, και την κατανομή των μαθητών στα Γυμνάσια και τα Λύκεια του Δήμου Κατερίνης, αφού οι μαθητές, που τελειώνουν το Δημοτικό, συνεχίζουν τη φοίτησή τους στο αντίστοιχο Γυμνάσιο, που αποτελεί σχολείο υποδοχής για τους μαθητές αυτούς.

Ωστόσο στην επιτροπή, που πρότεινε το τελικό σχέδιο, δεν κλήθηκε να συμμετάσχει ούτε η Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας, αλλά ούτε και άλλος εκπρόσωπος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η τελική πρόταση, που υποβλήθηκε, είχε ως μοναδικό κριτήριο, την κατανομή ίσου αριθμού μαθητών σε κάθε ένα από τα 19 Δημοτικά Σχολεία του πολεοδομικού συγκροτήματος της Κατερίνης, αδιαφορώντας προκλητικά για τα προβλήματα, που δημιουργούνται.

Πιο συγκεκριμένα:
· Μαθητές, που κατοικούν δίπλα σε κάποιο σχολείο, αναγκάζονται να μετακινηθούν σε κάποιο άλλο, που είναι πολύ πιο μακριά και αντίθετα γίνονται δεκτοί μαθητές στο ίδιο σχολείο, οι οποίοι κατοικούν πολύ μακριά από αυτό.

· Μαθητές, που κατοικούν σε διπλανές ή σε απέναντι οικοδομές, αναγκάζονται να πάνε σε διαφορετικά σχολεία.

· Όλοι οι μαθητές ανεξάρτητα από την τάξη, στην οποία πρόκειται να φοιτήσουν, πρέπει να γραφτούν στα νέα σχολεία στα, οποία υπάγονται. Αυτό σημαίνει ότι μαθητές μεγαλύτερων τάξεων, που ήδη φοιτούν σε κάποιο σχολείο θα αναγκαστούν να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον. Ας μην ξεχνάμε ότι η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος στα Γυμνάσια και τα Λύκεια αποτελεί την έσχατη ποινή, που μπορεί να επιβληθεί σε μαθητή, ο οποίος δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα.

· Πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, εργαζόμενοι, σε πολλές περιπτώσεις, θα υποστούν απίστευτη ταλαιπωρία.

· Αρκετοί μαθητές θα αναγκαστούν να διασχίζουν για τα επόμενα χρόνια δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας και υψηλών ταχυτήτων (όπως η Αγίας Παρασκευής), χωρίς να υπάρχει ούτε σχολικός τροχονόμος.

Η τελική πρόταση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, με αποτέλεσμα να διατυπωθεί μια σειρά από ενστάσεις προφορικά αλλά και γραπτά, οι οποίες, παρά το ήταν τεκμηριωμένες και απολύτως λογικές, απορρίφθηκαν όλες!!

Απορούμε και δεν καταλαβαίνουμε ποια λογική και ποια αναγκαιότητα, εκπαιδευτική ή άλλης μορφής δίνει το δικαίωμα στους αρμόδιους να ταλαιπωρούν άσκοπα και χωρίς λόγο τις ήδη ταλαιπωρημένες οικογένειες της πόλης της Κατερίνης.

Καταγγέλλουμε την προσπάθεια εξαπάτησης των μελών της ΔΕΠ από τον πρόεδρό της, ο οποίος ζήτησε να υπερψηφιστεί η πρόταση, υποσχόμενος ότι όλες οι ενστάσεις θα αντιμετωπιστούν ευνοϊκά.

Απαιτούμε την άμεση κατάργηση της νέας χωροταξικής κατανομής, η οποία από ότι φαίνεται εγκαινιάζει μια νέα περίοδο πελατειακών σχέσεων, αναγκάζοντας τους απελπισμένους γονείς να εκλιπαρούν τον εκάστοτε Διευθυντή, για μια θέση στο Δημοτικό Σχολείο της γειτονιάς τους.

Ζητούμε, οι εγγραφές στα Δημοτικά Σχολεία για τη νέα σχολική χρονιά να γίνουν με τη δέουσα ευαισθησία, χωρίς να δημιουργούνται κοινωνικά προβλήματα.

Σε κάθε περίπτωση τέτοιου είδους αποφάσεις απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις και δεν μπορεί να αποτελούν υπόθεση ενός μόνο ανθρώπου.


Η Γενική Συνέλευση της Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας.