Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Τα γραφεία της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ Ν.ΠΙΕΡΙΑΣ, επισκέφθηκαν σήμερα ύστερα από αίτημα τους κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ.


      Στην  συνάντηση εργασίας παρευρέθηκαν  ο Γ.Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ κ. Ξεκαλάκης Σ. ο Γραμματέας ΠΑΣΚΟ Ν.Πιερίας
     κ. Τσακπουνίδης Π. και ο υποψήφιος βουλευτής κ. Ταβαντζης Β.
                          Την ΟΕΒΕΠ εκπροσώπησαν μέλη του Δ.Σ.
       Προηγήθηκε διαλογική συζήτηση και  το Δ.Σ. της ΟΕΒΕΠ  παρέδωσε το παρακάτω ΥΠΟΜΝΗΜΑ






                                        OΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
           ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ
                                   ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ                         
         
                                                   Κατερίνη 17 Σεπτεμβρίου 2015

                                                                                  Π Ρ Ο Σ:
                                                               Γραμματέα της ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ και
                                                                    Υπ. Βουλευτές Ν.ΠΙΕΡΙΑΣ                           
                                                                   
                                                                                                                        

Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α

Θέμα:  Θέσεις και προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων .

       Όπως γνωρίζετε, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, που αντιπροσωπεύουν την συντριπτική πλειοψηφία του συνόλου των επιχειρήσεων, βρίσκονται αντιμέτωπες με πολλά προβλήματα που δημιουργούνται από τις εκάστοτε εφαρμοζόμενες αρνητικές οικονομικές πολιτικές. Είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης που θα είναι οδηγός για την έξοδο από την κρίση και την ύφεση που κορυφώθηκε με το  carital controls
            
                Με το υπόμνημά μας αυτό θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε μια συνολική εικόνα των προβλημάτων αυτών και να σας εκθέσουμε και τις προτάσεις της Ομοσπονδίας μας για την επίλυσή τους.


1. Θέσεις και προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων:

            Όπως είναι γνωστό, η διαχρονική άσκηση περιοριστικής πολιτικής, η ένταση του ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο και τελευταία η εφαρμοζόμενη πολιτική λιτότητας και η ανθρωπιστική κρίση που διέρχεται η χώρα μας, δημιούργησαν και δημιουργούν τεράστια προβλήματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με αποτέλεσμα χιλιάδες από αυτές να έχουν οδηγηθεί σε αναγκαστική παύση εργασιών και πολλές άλλες να βρίσκονται στον ίδιο ακριβώς δρόμο.
            Σκοπός του υπομνήματος αυτού είναι να παρουσιάσει τα μεγαλύτερα προβλήματα που διαμορφώνουν την δραματική αυτή κατάσταση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να ζητήσει από τους αρμόδιους Υπουργούς και γενικά από την Κυβέρνηση την άρση των κατά καιρούς θεσπισθέντων αντικινήτρων, την βελτίωση της παραγωγικής τους δραστηριότητας και της αναπτυξιακής τους πορείας για να μπορέσουν να μετεξελιχθούν σε ισχυρότερες μονάδες και να συνεισφέρουν και στην ανάπτυξη γενικά της εθνικής οικονομίας.
            Τα σπουδαιότερα προβλήματα είναι:

Α) ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

            Το φορολογικό σύστημα που εφαρμόζεται σήμερα είναι εξοντωτικό για τις επιχειρήσεις αφού στερείται αναπτυξιακής και επενδυτικής πολιτικής και δεν βοηθά τις επιχειρήσεις στην επιβίωση και δραστηριοποίηση και σε άλλους παραγωγικούς τομείς.
            Κύρια χαρακτηριστικά του είναι η επιβολή δυσβάστακτων φόρων, χωρίς να έχει κανένα κοινωνικό χαρακτήρα και καμία συσχέτιση με την φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων, που συνεχώς δέχονται την ανεξέλεγκτη πίεση και νέων φορολογικών βαρών που συνεχώς νομοθετούνται και επιβάλλονται.
            Αποτέλεσμα της φορολογικής αυτής πολιτικής είναι, όπως αναφέρουμε και στην αρχή του υπομνήματος, χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κλείνουν, η αγορά να καταρρέει, ο τζίρος να μειώνεται συνεχώς και οι ληξιπρόθεσμες προς την εφορία και τον Ο.Α.Ε.Ε. οφειλές να διογκώνονται.
            Είναι εντελώς παράλογο σε μια εποχή που η οικονομία της χώρας πλήττεται από μια σοβαρή κρίση που όλοι γνωρίζουμε και η φτωχοποίηση «χτυπά την πόρτα» κάθε οικογένειας και επιχείρησης, να λαμβάνονται συνεχώς και νέα φορολογικά μέτρα.
            Η αδυναμία του φορολογικού συστήματος να συλλαβές την πραγματική φορολογητέα ύλη των επιχειρήσεων οδήγησε σε εφευρήματα εισπρακτικού χαρακτήρα και είχε ως αποτέλεσμα να ακυρώνεται ο κοινωνικός και αναπτυξιακός χαρακτήρας που πρέπει να έχει κάθε φορολογικό σύστημα.
            Η ανυπαρξία φορολογικών κινήτρων σε νέες και παλαιές επιχειρήσεις, που θα μπορούσαν να τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τον συνεχώς αυξανόμενο ανταγωνισμό και πολλά άλλα ισχυρά αντικίνητρα εμποδίζουν την δημιουργία και λειτουργία των επιχειρήσεων και ως εκ τούτου θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθούν.
            Προς την κατεύθυνση αυτή, χρειάζεται να εφαρμοσθούν τα κατωτέρω:
           
            * Η νομοθέτηση ενός απλού και δίκαιου φορολογικού συστήματος, διάρκειας μιας τουλάχιστον 5ετίας, για να μπορούν οι επιχειρήσεις να προγραμματίζουν σε σταθερή βάση τις πρωτοβουλίες τους.

            * Να μην ισχύσει ο νέος φορολογικός συντελεστής 29% από 26% που ήταν.

            * Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος, να επαναφερθεί το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ και να καταργηθεί η προκαταβολή φόρου που σήμερα ισχύει και πλήττει οικονομικά τον προγραμματισμό δράσης των επιχειρήσεων. Η προκαταβολή φόρου που ανέρχεται στο 100% από 55% θα αποτελέσει την ταφόπλακα για τις επιχειρήσεις.

            * Η φορολογία να στηρίζεται στα πραγματικά εισοδήματα και όχι σε διπλό σύστημα φορολόγησης.

            * Τέλος, ο ΕΝΦΙΑ, που καθιερώθηκε από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις – σε αντικατάσταση του «χαρατσιού» της ΔΕΗ – θα πρέπει άμεσα να καταργηθεί, γιατί πρόκειται για έναν κεφαλικό, θα λέγαμε, φόρο, παράλογο και καταστροφικό για τις επιχειρήσεις και την κοινωνία.
            Η υπερβολή των συντακτών του σχετικού νόμου να εισπράξουν χρήματα για την εξόφληση των δανειστών, οδήγησε στην φορολόγηση ακόμη και της πρώτης κατοικίας, που αποτελεί τον ιερό στόχο κάθε οικογένειας  
            Επισημαίνουμε, εδώ, ότι ο ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται ακόμη και από όσους έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο για κατοικία, η κυριότητα, όμως, της οποίας παραμένει στην δανειοδοτούσα τράπεζα μέχρις ότου αποπληρωθεί το δάνειο αυτό. Δηλαδή, ο δανειολήπτης φορολογείται με τον ενιαίο φόρο για ιδιοκτησία την οποία ακόμη δεν έχει και δεν του ανήκει.
Επιπλέον, ο ΕΝΦΙΑ παγώνει την κτηματική αγορά και έχει καταστρέψει όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της οικοδομής.
            Κανείς δεν μπορεί, πλέον, να πουλάει ακίνητα αφού δεν υπάρχουν αγοραστές και η φορολόγηση – για εισπρακτικούς και μόνο λόγους – γίνεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες του 2007 αντί των σημερινών αξιών που είναι μειωμένες τουλάχιστον κατά 50% - 70% ανάλογα με την περιοχή.
            Απαιτείται, ως εκ τούτου, να τροποποιηθεί το υφιστάμενο καθεστώς φορολογίας των ακινήτων και να θεσπισθεί ένα καινούριο καθεστώς, όπου ο φόρος θα υπολογίζεται επί των σημερινών πραγματικών αξιών των ακινήτων.
            .
                                         2.ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ

            Υπάρχει ελλειμματική αναπτυξιακή πολιτική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εμποδίζει σοβαρά την συνένωση των επιχειρήσεων για να γίνουν ισχυρές, ανταγωνιστικές και βιώσιμες μονάδες.
            Από την άλλη πλευρά, η τραγική έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, λόγω της αρνητικής στάσης των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν με προσιτούς όρους τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχει ως αποτέλεσμα την συνεχή μείωση του τζίρου και την αναγκαστική παύση των πληρωμών.
            Επίσης, η υφεσιακή πορεία της χώρας εμποδίζει σοβαρά την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, που δέχεται τις ισχυρές πιέσεις της κρίσης της χώρας μας.
            Χρειάζεται, ως εκ τούτου, να εφαρμοσθούν τα κατωτέρω:

            * Να νομοθετηθεί ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο που θα βοηθά τις επιχειρήσεις να επιστρέψουν στην αναπτυξιακή και επενδυτική τους δραστηριότητα.

            * Να δοθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ισχυρά κίνητρα για να αντιμετωπίσουν την κρίση και να γίνουν εγχώριες επενδύσεις.

            * Να εκσυγχρονισθεί το νομοθετικό καθεστώς που διέπει την δημιουργία σύγχρονων τοπικών αγορών και βιοτεχνικών πάρκων.
           
            * Να παταχθεί οριστικά το παρεμπόριο, το λαθρεμπόριο, ο αθέμιτος ανταγωνισμός και να σταματήσουν οι εισαγωγές από τρίτες χώρες που κατακλύζουν τις αγορές με αμφιβόλου ποιότητας και αξίας προϊόντα.

            * Να γίνει δεσμευτικό σύμφωνο μεταξύ Κυβέρνησης και τραπεζών, που λαμβάνουν κρατικές εγγυήσεις, για την διοχέτευση συγκεκριμένων ποσών προς ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας.

            * Τέλος, να μειωθεί το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων που αποτελεί μεγάλη τροχοπέδη στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξή τους.


Γ) ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ

            Γνωρίζουμε ότι οι επενδύσεις αποτελούν τον μοναδικό ασφαλή τρόπο ανάπτυξης.
            Η προσέλκυση, όμως, επενδύσεων απαιτεί την διαμόρφωση ενός κατάλληλου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την πάταξη της γραφειοκρατίας που ενεργεί αρνητικά στην υλοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων.
            Το φορολογικό σύστημα θα πρέπει να αλλάξει ριζικά, διότι αποτελεί μεγάλη τροχοπέδη τόσο στις επενδύσεις από το εξωτερικό όσο και στις επενδύσεις του εσωτερικού από τις μεγάλες επιχειρήσεις καθώς και από τις μικρές που αποτελούν τον κύριο ιστό της εθνικής οικονομίας.
            Η έλλειψη χρηματοδότησης της αγοράς αποτρέπει τις επενδύσεις και εμποδίζει την ανταγωνιστικότητα.
            Συνεπώς, η Πολιτεία θα πρέπει να δώσει ειδικό βάρος στις επενδύσεις διότι χωρίς αυτές δεν μπορούμε να βγούμε από το αδιέξοδο και την κρίση που διέρχεται η χώρα μας, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.
            Πρέπει να γίνουν αλλαγές σε κάθε επίπεδο, θεσμικό και δομικό, που αποτελούν προϋπόθεση στην προσέλκυση επενδύσεων.
            Πρέπει να χρηματοδοτηθεί η αγορά για να λειτουργήσει ομαλά η επιχειρηματικότητα και να ενισχυθούν οι πολιτικές ανταγωνιστικότητας για να πραγματοποιηθούν επενδύσεις.

            ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ, για την αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που μαστίζει την χώρα μας και βουλιάζει την επιχειρηματικότητα απαιτούνται άμεσα:

            * Σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας.

            * Ισχυρά κίνητρα για επενδύσεις γενικά και εκσυγχρονισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

            * Αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος που αποτελεί, όπως είπαμε, μεγάλη τροχοπέδη στην αναπτυξιακή και επενδυτική προσπάθεια της χώρας.

            * Δραστικός περιορισμός της παρασιτικής οικονομίας (παρεμπόριο, λαθρεμπόριο κλπ.).

            * Δεσμευτικό σύμφωνο μεταξύ Κυβέρνησης και τραπεζών, που λαμβάνουν κρατικές εγγυήσεις, για την διοχέτευση συγκεκριμένου ποσού προς ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας.
             
            Σημειώνουμε ότι για να υπάρξει ανάπτυξη στον τόπο θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες θεσμικές αλλαγές που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη, τις επενδύσεις  και την θέσπιση θέσεων εργασίας για την αντιμετώπιση του τραγικού φαινομένου της ανεργίας που μαστίζει την κοινωνία και ειδικότερα την νεολαία της χώρας.

Δ) ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

            Ο ασφαλιστικός μας φορέας, ο Ο.Α.Ε.Ε., κινδυνεύει με κατάρρευση συνεπεία των αυξανόμενων ελλειμμάτων και της αδυναμίας που υπάρχει για την κάλυψή τους.
            Η κρίση που μαστίζει την χώρα έχει επιπτώσεις και στον ασφαλιστικό αυτό φορέα, αφού χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν κλείσει και πολλές από αυτές που υπάρχουν αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
            Επίσης, νέοι ασφαλισμένοι δεν προστίθενται λόγω της μεγάλης ανεργίας που σήμερα υπάρχει και που συνεχώς μεγαλώνει.
            Για την αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος του Ο.Α.Ε.Ε. η Ομοσπονδία μας, όπως και παλαιότερα έτσι και τώρα, προτείνει τα ακόλουθα:

            * Να αυξηθεί η προς το ταμείο κρατική χρηματοδότηση.

            * Να επιδιωχθεί η εγγραφή στον Ο.Α.Ε.Ε. και λοιπών συναφών προς αυτόν επαγγελμάτων.

            * Να υπάρξει ελεύθερη επιλογή των ασφαλιστικών κλάσεων, ώστε οι ασφαλισμένοι να ρυθμίζουν τις τρέχουσες εισφορές τους ανάλογα με τα έσοδά τους.

             Καθ’ όσον αφορά την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και επειδή η ισχύουσα ρύθμιση δεν διευκολύνει αλλά αντιθέτως τιμωρεί τις επιχειρήσεις με επαπειλούμενες κατασχέσεις και αποστέρηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, εφ’ όσον καθυστερούν τις οφειλές αυτές, εμείς προτείνουμε τα κατωτέρω για την επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος:
            * Κεφαλαιοποίηση όλων των οφειλών των επιχειρήσεων προς τον Ο.Α.Ε.Ε. και την σταδιακή αποπληρωμή τους σε περισσότερο από πέντε (5) χρόνια, με μια περίοδο χάριτος τριών (3) ετών, κατά την οποία θα καταβάλλονται μόνο οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές.

            * Άλλη λύση είναι να μεταφερθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και να τακτοποιηθούν κατά το στάδιο της συνταξιοδότησης, οπότε θα διασφαλισθεί η κανονική καταβολή των τρεχουσών εισφορών και θα ανασάνει οικονομικά το ταμείο.

            Η γενικότερη θέση μας για το ασφαλιστικό πρόβλημα που σήμερα υπάρχει είναι η άμεση διασφάλιση παροχής της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης στους ασφαλισμένους και στις οικογένειες των ασφαλισμένων που, λόγω της αδυναμίας τους να καταβάλλουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αποστερούνται του ανθρωπιστικού αυτού ευεργετήματος.
            Είναι ένα κοινωνικό αγαθό που προβλέπεται και συνταγματικά και ως εκ τούτου θα πρέπει άμεσα να διασφαλισθεί, λαμβανομένης υπ’ όψιν και της δραματικής κατάστασης που διέρχεται η χώρα.
            Τελειώνοντας, θέλουμε να σημειώσουμε ότι το ασφαλιστικό είναι θέμα εθνικό, αφορά όλον τον ελληνικό λαό και, ως εκ τούτου, κύριο μέλημα της Κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η επίλυσή του.
            Υπάρχουν λύσεις, όπως οι προτεινόμενες, που πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσουν μια βιώσιμη κατάσταση για το ασφαλιστικό ταμείο, στο οποίο είναι ασφαλισμένοι περισσότεροι από 800.000 επιχειρηματίες.
    
      Επίσης επιγραμματικά θα αναφερθώ στο άνοιγμα τω καταστημάτων τις ΚΥΡΙΑΚΕΣ, στην επιβολή ΦΠΑ 23% στην εστίαση και στα φροντιστήρια, στην υπερφορολόγηση του εισοδήματος  των μισθωτών και συνταξιούχων.

            Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η νέα Κυβέρνηση θα ενσκήψει και θα μελετήσει τις παραπάνω προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν το 99% του συνόλου των επιχειρήσεων και παρέχουν θέσεις εργασίας σε χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
            Επίσης, προτείνουμε Κυβερνητικό κλιμάκιο να επισκέπτεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα την περιφέρεια, προκειμένου να έρχεται απευθείας σε επαφή με τους τοπικούς φορείς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να τους εκθέτουν οι ίδιοι τα προβλήματα και τις προτεινόμενες λύσεις.
            Θα είναι μια καλή ενέργεια της Κυβέρνησης, διότι όλος ο κόσμος ζητά να συναντά τους αρμόδιους Υπουργούς και παράγοντες για απευθείας συνομιλίες μαζί τους.
            Αυτό μπορεί να γίνεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα και θα είναι μια πολύ θετική ενέργεια που θα βοηθήσει την Κυβέρνηση να αυξήσει την εμπιστοσύνη του λαού προς αυτήν.
          Τέλος  θα θέλαμε να αναφερθούμε στην τουριστική αναβάθμιση του Νομού μας.
        Πρέπει επιτέλους να στραφεί η Πολιτεία και  σε εργα υποδομής στον Νομό μας που θα συμβάλλουν στην  αναβάθμιση της τουριστικής εικόνας του Νομού. Οφείλει να ενδιαφερθεί αμεσα και προς αυτή την κατεύθυνση  διότι αυτό θα συμβάλλει στην καλυτέρευση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των κατοίκων και θα βοηθήσει και τις μικρομεσαίες επιχ/σεις.
      Η Ομοσπονδία μας επιζητεί την συνεργασία της με τους αρμόδιους φορείς και την Πολιτεία, προκειμένου να ακούγονται   τα προβλήματα μας και οι θέσεις ώστε κάποια στιγμή με κοινή συνεργασία να επιλυθούν.
          Κλείνοντας σας διαβεβαιώνουμε ότι η Ομοσπονδία μας που είναι η μονη δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση στο Νομό μας, θα είναι πάντοτε στο πλευρό σας και θα σας στηρίζει με ολες της τις δυνάμεις σε κάθε προσπάθεια σας για το καλό των επαγγελματιών-βιοτεχνών και εμπόρων, για το καλό του τόπου μας, για το καλό του Ελληνικού λαού.

                                                      Το Διοικητικό  Συμβούλιο
                                                             Της ΟΕΒΕΠ