Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ... (Πως «χτίζεται» το γερμανικό «θαύμα»)

Νίκος Σαλπιστής , μέλος της ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ

Οι ειδήσεις δημοσιεύτηκαν στο Ριζοσπάστη (22-10-2015).
[Γερμανική πολυεθνική έδινε «δώρα» σε γιατρούς νοσοκομείων και καθηγητές Ιατρικής για να προωθήσει τα φάρμακά της. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ «συνολικά την περίοδο 2005 - 2009 διακινήθηκαν τουλάχιστον 1,5 εκατ. ευρώ».


Η δεύτερη είδηση θέλει την ίδια πολυεθνική να στηρίζει 50 δωρεάν μαστογραφίες που θα γίνουν, με αφορμή το μήνα πρόληψης του καρκίνου του μαστού. Τόσο ...κοστολογεί η γερμανική πολυεθνική το «πλυντήριο» της φήμης της, την προώθηση της λεγόμενης «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης». Το δικαίωμα όλων των γυναικών σε προληπτικές εξετάσεις και μάλιστα με την τελευταία επιστημονική εξέλιξη (σ.σ. ψηφιακή μαστογραφία) «συνθλίβεται», για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων με μείωση του μη μισθολογικού «κόστους». Και ταυτόχρονα αυτοί οι επιχειρηματικοί όμιλοι πλασάρουν «κοινωνικό προφίλ», κάνοντας δωρεές και φιλανθρωπίες. Όχι ότι είναι η ουσία, αλλά δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε πως στην περίπτωση των μαστογραφιών η πολυεθνική του φαρμάκου δε φάνηκε τόσο ...γαλαντόμα όσο στην «προώθηση» των φαρμάκων της].

Παλιότερα ήταν το σκάνδαλο της Ζημενς, μετά αυτό της Φολκσβαγκεν ( και οι δυο εταιρίες στήριξαν το ναζιστικό κράτος-τέρας του Χίτλερ, αποδεικνύοντας ότι ο ναζισμός-εθνικισμός είναι παιδί του καπιταλιστικού συστήματος).
Ψάχνοντας , θα βρούμε και αλλά, τέτοιου είδους, σκάνδαλα στην ιστορία του γερμανικού καπιταλισμού που αποδεικνύουν ότι η ύπαρξη και λειτουργία του καπιταλισμού είναι, από μόνη της, ένα σκάνδαλο. Επίσης αποδεικνύουν πάνω σε ποια θεμέλια στηρίζεται η καπιταλιστική ανάπτυξη που την πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα.
Γι ‘αυτό λοιπόν ας μην ξεχνάμε την υποκρισία της «φιλανθρωπίας»των καπιταλιστών και όσων πιστεύουν ότι με «φιλανθρωπικά»ψίχουλα  και χωρίς την ανατροπή του συστήματος θα αλλάξουν τα πράγματα.


Νίκος Σαλπιστής , μέλος της ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ