Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

ΜΠΛΟΚΑρισμένοι στην αβεβαιότητα


Γράφει ο Γιάννης Τσαπουρνιώτης

Οι αγρότες στα μπλόκα. Η Ελλάδα στα μνημόνια. Οι Έλληνες σε αδιέξοδο.
Η χώρα εγκλωβισμένη στους όρους του μνημονίου για έξι χρόνια και δεν λέει να πάρει μπρος. Το ένα μέτρο μετά το άλλο, φόρος πάνω στο φόρο, η ανεργία να καλπάζει, η αγορά να στενάζει, οι επιχειρήσεις να μεταναστεύουν μαζί με τους πτυχιούχους και τους επιστήμονες και κανείς να μην γνωρίζει τι του ξημερώνει.
Αυτή η αβεβαιότητα δεν φαίνεται να έχει τερματισμό. Δεν λέει να μπει ένα τέλος. Κανείς δεν μας εγγυάται μια σταθερή πορεία, μια αφετηρία και μια κατάληξη.


Οι εκβιαστικοί νόμοι των τροικανών και των αφεντικών της Ευρώπης δεν έχουν ένα συγκεκριμένο ορίζοντα και στόχο που να αποβλέπει στην ανύψωση της ελληνικής οικονομίας. Στα σχέδια τους υπάρχουν άλλα κίνητρα που ουδεμία σχέση έχουν με τις προσδοκίες των Ελλήνων.
Είναι οφθαλμοφανές ότι όσο υποχωρούμε, όσο είμαστε συγκαταβατικοί, άλλο τόσο θα μεγαλώνουν οι παράλογες απαιτήσεις τους. Έχει μπλοκάρει όλο το σύστημα ορθόδοξης λειτουργίας του τόπου. Καμιά ανάπτυξη, καμιά επένδυση, καμιά προοπτική.
Ως πότε; Μπορεί να μας εγγυηθεί κάποιος ως πότε; Πότε θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί ένα τελικό, οριστικό  χρονοδιάγραμμα για το πόσα θα πληρώνουμε, πόσα θα εισπράττουμε και πότε θα ξεχρεώσουμε;
Έχουμε μείνει μπλοκαρισμένοι στη διχόνοια, στην αμφιβολία, στην αναξιοπιστία, στην έλλειψη σοβαρότητας. Μα πάνω από όλα μπλοκάραμε από ηγέτες καθώς αυτοί που αποφασίζουν για την τύχη της πατρίδας απογοήτευσαν τους πάντες.
Είναι αβέβαιο και το πότε θα ξεμπλοκαριστούν οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που αναζητούν την τύχη τους στη βορειοδυτική Ευρώπη. Οι ροές είναι απίστευτα μεγάλες, η βούληση των ευρωπαίων απίστευτα σθεναρή και ύποπτη και τα μεγάλα συμφέροντα κάποιων δυνάμεων επιτείνουν το πρόβλημα με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον του τόπου μας.
Έχει μπλοκάρει και η παιδεία, η υγεία, ο νους και η σκέψη.
Η εγκλωβισμένη Ελλάδα, τα μπλόκα των αγροτών, οι μεταναστευτικές ροές δεν είναι δυνατό να ξεμπλοκάρουν με την ασπίδα της αστυνομίας. Δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται οι αστυνομικοί ως η ύστατη λύση σε κάθε περίπτωση, να στοχοποιούνται και να γίνονται οι αποδέκτες του μένους των αγανακτισμένων πολιτών. Δεν είναι αυτοί οι εχθρός, ούτε το πρόβλημα.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί το πειραματόζωο στα σχέδια των μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης που είναι υπεύθυνη για πολλά προβλήματα που ταλαιπωρούν αθώους πολίτες.
Κάποτε πρέπει να υψωθεί μια εθνική φωνή, να στηθεί μια κοινή γραμμή πλεύσης χωρίς να γυρίζουμε πίσω στο τι πράξαμε εμείς, εσείς και οι άλλοι. Το καλό της Ελλάδας, το συμφέρον των πολιτών, το κοινό καλό του τόπου δεν πρέπει να χρωματίζεται.
Οι θυσίες του ελληνικού λαού ζητούν αντίκρισμα. Και σε αυτές τις θυσίες πρέπει επιτέλους να τεθεί ένα τέλος και να οριστεί μια ελπιδοφόρα αρχή.

Γιάννης Τσαπουρνιώτης