Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Απολογισμός του Κοινωνικού Ιατρείου Κατερίνης «Αλέκος Φτίκας»

Απολογισμός του Κοινωνικού Ιατρείου Κατερίνης «Αλέκος Φτίκας»

Απολογισμός της παρουσίας του Κοινωνικού Ιατρείου Κατερίνης «Αλέκος Φτίκας» την πρώτη εβδομάδα της παραμονής προσφύγων στο ξενοδοχείο «Ορφέας» στην Σκοτίνα Πιερίας
Η ομάδα των παιδιάτρων του Κοινωνικού Ιατρείου Κατερίνης «Αλέκος Φτίκας» επισκέφθηκε το ξενοδοχείο, μέσα στη τρέχουσα εβδομάδα τρείς φορές. Την ομάδα αποτελούσαν περιστασιακά 3 παιδίατροι, 1 παθολόγος και 2 νοσηλεύτριες.
Εξετάσθηκαν πάνω από 60 άτομα (παιδιά κυρίως αλλά και ενήλικες) μερικά 2 και 3 φορές, δηλ. πάνω από το 1/3  των φιλοξενουμένων.


Τα προβλήματα που εντοπίσαμε ήταν αρκετά χρόνια για ενήλικες αλλά και παιδιά. Προεξήρχαν όμως οι λοιμώξεις- κυρίως του αναπνευστικού-, καταστάσεις που ευνοούνται από την ταλαιπωρία αυτών των ανθρώπων και το συνωστισμό (μένουν πολλά άτομα σε ένα δωμάτιο).

Υπάρχουν αρκετές γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης (ήδη μία γέννησε στο νοσοκομείο Κατερίνης) και πολλά βρέφη με τα ιδιαίτερα προβλήματά τους (κυρίως διατροφής και περιποίησης).

Η ανταπόκρισή τους  ήταν συγκινητική -είναι υπομονετικοί και ευγενικοί αλλά και η διεύθυνση του ξενοδοχείου ανταποκρίνεται στα προβλήματα  πολύ αποτελεσματικά.


Δεν έγινε εκτίμηση της εμβολιαστκής κάλυψης των παιδιών -κάτι τέτοιο είναι αδύνατον  στη φάση αυτή- αλλά απαιτείται άμεση έναρξη των εμβολιασμών στα βρέφη.

Το ΚΙΚ, όσον αφορά το φαρμακευτικό υλικό ανταποκρίθηκε ικανοποιητκά, αλλά παραμένει επιτακτική η στελέχωσή του από επαγγελματίες υγείας


Η επόμενη πρόκληση -αφού αντιμετωπισθούν τα οξέα προβλήματα- είναι να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των προβλημάτων που θα προκύψουν, δίνοντας βάρος στις εγκύους και τα παιδιά.