Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Από το 5ο ΓΕΛ Κατερίνης: Μελωδίας ποίησις – Αστικο-ποίησις!



Το σχολείο μας, το 5ο ΓΕΛ με την παιδαγωγική ομάδα της δημοσιογραφίας και υπό την αιγίδα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, συμμετέχοντας στις Εαρινές Μέρες Μουσών 2016 που διοργανώνονται από την Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, το Δήμο Κατερίνης και τον Οργανισμό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης, παρουσίασε Μουσικοποιητικά Δρώμενα από τις 18- 20 Απριλίου 2016 στην Αστική Σχολή Κατερίνης με τίτλο « Μελωδίας ποίησις – Αστικο-ποίησις».


    Παράλληλα, λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας των παιδιών της δημοσιογραφικής ομάδας με θέμα  « Πρόσωπα Αστικού Χώρου» που είχε ως έμπνευσή της τη ζωή στην πόλη μας, την Κατερίνη.
    Τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2016 στις 19:00 στον ίδιο χώρο απολαύσαμε τα παιδιά να παρουσιάζουν τη δουλειά τους, διαβάζοντας ποιήματα, τραγουδώντας και εκτελώντας μουσικά μελωδίες σημαντικών ποιημάτων Ελλήνων ποιητών, όπως του Σεφέρη,του Ελύτη, του Ρίτσου, του Καρυωτάκη, του Καβάφη, του Καββαδία  και της  Πολυδούρη. Έδεσε αρμονικά η παρουσίαση λόγου – μουσικής με την εισήγηση  που έκανε ο Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Ιστορικός Τέχνης κ. Νίκος Γραίκος για τα χαρακτηριστικά της ποιοτικής φωτογραφίας, τις φωτογραφίες του αστικού χώρου, σχολιάζοντας συγχρόνως τις φωτογραφίες των παιδιών και εντάσσοντάς τες σε θεματολογίες.




  Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο μαέστρος – μουσικός Ευθύμης Μαυρίδης παρουσίασε μια ιστορική αναδρομή στις μελοποιήσεις ποιημάτων, τονίζοντας τον  άρρηκτο δεσμό λόγου-στίχου και μουσικής. Στη συνέχεια, η μουσικός Φιλιώ Σέρβου μίλησε για τα αισθήματα ενός ερμηνευτή απέναντι στο μεγαλείο του ποιήματος, καθώς το « ντύνει » με τη φωνή του.
   Στο τέλος της εκδήλωσης η χορωδία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με μαέστρο την Έφη Δήμου ερμήνευσε εξαιρετικά μελοποιημένη ποίηση.
  Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχαν οι καθηγήτριες του σχολείου Πεσερίδου Ιωάννα, Καρπούζα Κωνσταντία και Καλαϊτζή Σοφία.

    Η εκδήλωση επαναλήφθηκε την Τρίτη 19 και την Τετάρτη 20 Απριλίου το πρωί  για τους μαθητές των Λυκείων του νομού μας. Η έκθεση φωτογραφίας διήρκησε ως τις 20 Απριλίου 2016.