Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Ψήφο στα 17, δίπλωμα οδήγησης στα 18, σύνταξη μετά θάνατον


Ότι σας βολεύει. Είμαι μπροστά στις δημοσκοπήσεις; Ισχύει το μπόνους κανονικά. Είμαι πίσω; Απλή αναλογική και ψήφο στα 17. Γιατί στα 17 όμως και όχι στα 16 για παράδειγμα;
Γιατί στα 16 μπορεί ένας έφηβος να βγάλει δίπλωμα για μηχανάκι, αλλά δεν μπορεί να ψηφίζει; Γιατί πρέπει να περιμένει μέχρι τα 18 για να βγάλει δίπλωμα οδήγησης για αυτοκίνητο;
Ας προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τον παραλογισμό με τη λογική. Και συγνώμη δηλαδή από όλους εσάς under 18.

Φίλε αναγνώστη δεν σου κάνει εντύπωση, που όσο πιο μικρός ηλικιακά είναι ο άνθρωπος τόσο πιο ριψοκίνδυνος είναι; Ρισκάρει περισσότερο και βάζει σε κίνδυνο τη ζωή του, παρά το ότι η λογική λέει ότι αν προσέξει έχει πολλά χρόνια μπροστά του, για να απολαύσει τις χαρές της ζωής. Υιοθετεί βλακώδη συνθήματα του στυλ «ζήσε έντονα, πέθανε νέος».

Αντίθετα όσο μεγαλώνει γίνεται πιο σοβαρός, πιο μετρημένος, πιο συντηρητικός. Δεν παίρνει εύκολα ρίσκα. Προσέχει περισσότερο. Φοβάται για τη ζωή του και προσπαθεί να την παρατείνει όσο γίνεται περισσότερο.

Αναρωτιέσαι γιατί;

Υπάρχει εξήγηση. Επιστημονική εξήγηση. Στους νέους ανθρώπους το μπροστινό τμήμα του εγκεφάλου, που ελέγχει το αίσθημα του φόβου δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένο. Ως αποτέλεσμα ο κίνδυνος δεν τους φοβίζει, αντίθετα τους εξιτάρει κιόλας. Το τμήμα αυτό αναπτύσσεται σταδιακά μετά τα 18.

Ακριβώς αυτό τους το χαρακτηριστικό σκέφτηκε να εκμεταλλευτεί ο Αλέξης, προς όφελός του βέβαια. Σου λέει, αφού οι πιτσιρικάδες δεν συναισθάνονται τον κίνδυνο, δεν μπορούν να καταλάβουν πόσο επικίνδυνος είμαι. Ακόμα κι αν το καταλάβουν όμως, δεν με φοβούνται. Κι αφού δεν με φοβούνται, μπορούν εύκολα να με ψηφίσουν. Άλλωστε ηλικιακά είμαι ο πιο κοντινός τους. Είναι και πιο επιρρεπείς στο παραμύθιασμα, οι ιδανικοί πελάτες θα έλεγε κανείς.

Απευθύνομαι σ’ εσένα νέε, που δεν έχεις συμπληρώσει ακόμα τα 18. Στη ζωή πρέπει να διεκδικείς, γιατί αλλιώς δεν παίρνεις ποτέ τίποτα. Ευκαιρία να ξεκινήσεις τώρα.

Ζήτα από τον Αλέξη να ψηφίζεις όχι στα 17, αλλά στα 16. Ζήτα του όμως να μπορείς να βγάλεις και δίπλωμα οδήγησης στα 16. Αφού σε εμπιστεύεται, αφού με την ψήφο σου θα μπορείς να καθορίσεις τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, τότε θα πρέπει να σε εμπιστεύεται και πίσω από το τιμόνι.

Αν δεν το κάνει, τότε να ξέρεις ότι σε κοροϊδεύει. Όπως κορόιδεψε όλους εμάς, που τον πιστέψαμε. Κι όπως συνεχίζει να μας δουλεύει ψιλό γαζί ακόμα και σήμερα.

Μην τον αφήνεις να παίζει με τα όνειρά σου.

Μην τον αφήνεις να καταστρέψει τη ζωή σου.

Τιμώρησε τον για τα εκατομμύρια νέους, όπως εσύ, που δεν θα βρίσκουν δουλειά για τα επόμενα άπειρα χρόνια.

Τιμώρησε τον γιατί ξεπούλησε τα πάντα και καταδίκασε εσένα και τα παιδιά σου σε αιώνια σκλαβιά.

Κυρίως όμως τιμώρησε τον γιατί ξεπούλησε τις ιδέες και τα όνειρα όλων αυτό που τον πίστεψαν.

Μην κάνεις το λάθος, που κάναμε όλοι εμείς.

Μη δώσεις σωσίβιο στους άχρηστους.


Γιώργος Βαρδακώστας