Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Κάτοικοι, φίλοι και επισκέπτες της Μηλιάς Πιερίας: Σας καλούμε να καταψηφίσετε τη δημιουργία Αιολικού Πάρκου στα Πιέρια Όρη



Στα πλαίσια της ενημέρωσης σχετικά με την εγκατάσταση βιομηχανικών ΑΠΕ από ιδιωτική εταιρία στους ορεινούς όγκους του νομού Πιερίας και συγκεκριμένα στα Πιέρια Όρη, εμείς οι απλοί πολίτες, οι φίλοι, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Μηλιάς Πιερίας αποφασίσαμε να εκδώσουμε το παρακάτω ψήφισμα.

Η εγκατάσταση 11 ανεμογεννητριών στους ορεινούς όγκους του νομού Πιερίας από την ιδιωτική εταιρία ΤΕΚΑΛ ΑΙΟΛΙΚΗ και ΣΙΑ ΟΕ θα έχει τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος για τις τοπικές κοινωνίες και την ανάπτυξη της Πιερίας. Την ίδια ώρα που σε όλη την Ε.Ε οι πυρήνες της άγριας φύσης και ζωής προστατεύονται από την εγκατάσταση ΒΑΠΕ, στο νομό μας, το πιο παρθένο κομμάτι γης, η ψυχή της Πιερίας μας, θυσιάζεται στο βωμό, της κακώς εννοούμενης ανάπτυξης και μάλιστα παρά την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας, των φορέων και των κατοίκων. Το όραμα μας για τον τόπο μας και τα βουνά μας συνοψίζεται στην ανάγκη αυτά να προστατευθούν ως πυρήνες του Πιερικού περιβάλλοντος και πολιτισμού, να γίνουν φωτεινοί σηματοδότες και παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης της πρωτογενούς παραγωγής σε διασύνδεση με τον αγροτουρισμό. Τα προγραμματιζόμενα έργα δεν έχουν καμία σχέση με τις ενεργειακές ανάγκες της περιοχής μας και γενικότερα της Πιερίας. Η εγκατάσταση ΒΑΠΕ στην περιοχή μας στα πλαίσια της απελευθέρωσης της ενέργειας στη χώρας μας, εξυπηρετεί μόνον τα συμφέροντα μεγάλων εταιριών και εργολάβων, δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας, τα δε ανταποδοτικά οφέλη που υπόσχονται είναι στάχτη στα μάτια και είναι έργα που ο ίδιος ο δήμος Κατερίνης έχει την υποχρέωση να υλοποιήσει.

Η υπάρχουσα νομοθεσία για την εγκατάσταση ΑΠΕ όχι μόνο δεν προστατεύει το φυσικό περιβάλλον, μα αντιθέτως επιτρέπει την εγκατάσταση βιομηχανικών ΑΠΕ σχεδόν παντού, ακόμα και σε περιοχές Νatura. Οι πρακτικές αυτές έχουν επικίνδυνα αναστατώσει την τοπική κοινωνία, τόσο της Μηλιάς (Άνω, Μεσαίας και Κάτω) οι αντιδράσεις της οποίας μπορεί να προσλάβουν εκρηκτικές διαστάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες διότι έχει κλονισθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Γι’ αυτό εμείς

Λέμε ΟΧΙ στην καταστροφή του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού.

Λέμε ΟΧΙ στο θάνατο της περιοχής μας.

Λέμε ΝΑΙ στις ΑΠΕ που λύνουν προβλήματα της καθημερινότητάς μας και δεν καταστρέφουν τον τόπο μας.

Λέμε ΝΑΙ στα ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης ορεινών και ημιορεινών όγκων με στόχο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, στήριξη της τοπικής παραγωγής, για τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη με όλα τα στοιχεία του φυσικού, πολιτισμικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.


Για όλα τα παραπάνω ζητάμε:

Να διακοπεί η διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει και να ανακληθεί η άδεια παραγωγής και εγκατάστασης βιομηχανικών ΑΠΕ που έχουν εκδοθεί χωρίς προηγούμενο εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό και εν αγνοία των τοπικών κοινωνιών. Σας κάνουμε γνωστό ότι δεν επιθυμούμε και δεν θα επιτρέψουμε την εγκατάσταση βιομηχανικών ΑΠΕ στην περιοχή μας, δεν θα βάλουμε σε περιπέτειες τον τόπο μας και δεν θα ακυρώσουμε την όποια αναπτυξιακή πορεία σχεδιάζουμε γι’ αυτόν. Θέλουμε την περιοχή μας καθαρή από βιομηχανικές εγκαταστάσεις για να έχουμε μια στοιχειώδη ποιότητα ζωής και όραμα για το μέλλον μας. Για τους λόγους αυτούς, η σχεδιαζόμενη
επένδυση μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Ο τόπος μας έχει ιστορία χιλιάδων χρόνων και οι κάτοικοι του είμαστε οι θεματοφύλακες των αξιών και του πολιτισμού με την αυστηρή υποχρέωση να τον παραδώσουμε καλύτερο στις επόμενες γενιές. Και χωρίς το φυσικό περιβάλλον των βουνών της η
Πιερία θα είναι ένα άδειο κέλυφος, ένας τόπος χωρίς ψυχή.

Ενημερώνουμε λοιπόν ότι:
Τον Απρίλιο του 2014 και 1 σχεδόν μήνα πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ομόφωνα κατά της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την αδειοδότηση της εγκατάστασης αιολικού πάρκου στην

Δημοτική Ενότητα Πέτρας τάχθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης κατά τη διάρκεια κατεπείγουσας συνεδρίασης. Όπως τόνισε ο δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος Σάββας Χιονίδης, η δημοτική αρχή, αφού έλαβε υπόψη τις απόψεις φορέων και συλλόγων της τοπικής κοινωνίας, που διαφωνούν με την κατασκευή και λειτουργία του αιολικού πάρκου εξαιτίας σοβαρών επιπτώσεων στο περιβάλλον, αποφασίζει κατά της μελέτης.

Συγκεκριμένα, σχετικό υπόμνημα κατέθεσαν το Τ.Σ. Κάτω Μηλιάς, ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός

Σύλλογος Άνω Μηλιάς, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κ. Μηλιάς "Οι Λαζαίοι", ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Μεσαίας Μηλιάς, ο Ε.Ο.Σ. Κατερίνης, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός "Πιερίων Γαία", ο Αγροτικός Δασικός Συνεταιρισμός Μηλιάς "Η μοναχική οξιά", ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κερασοπαραγωγών και λοιπών φρούτων "Η Πέτρα", η Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας, ο Σύλλογος "Ατρόμητοι Ιππείς", η περιβαλλοντική ομάδα του Γυμνασίου Κ. Μηλιάς, καθώς και οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των δημοτικών σχολείων Κάτω Μηλιάς και Μεσαίας Μηλιάς.


Δύο χρόνια μετά, η ίδια δημοτική παράταξη και ο ίδιος Δήμαρχος, αναιρούν την ομόφωνη εκείνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και τελικώς υπερψηφίζουν την παραχώρηση χώρου χωρίς να προτείνει καμία διαβούλευση και δίχως να πραγματοποιηθεί καμία απολύτως ενημέρωση.

Να θυμίσουμε πως το 2014 ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης είχε εξηγήσει πως δεν τίθεται θέμα οικονομικού οφέλους ούτε θέσεων εργασίας, αφού υπάρχει κάθετα αντίθετη άποψη της τοπικής
κοινωνίας όσον αφορά στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος. “Στηρίζουμε τις αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών και συντασσόμαστε κι εμείς στο πλευρό τους”, είχε αναφέρει.

Το 2014 η αρνητική γνωμοδότηση ήταν ομόφωνη, ενώ επιπλέον γνωστοποιήθηκε ότι μέσα στα όσα συνηγορούν ότι θα προκύψουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι και η αναφορά ότι τίθεται σε κίνδυνο η επιβίωση 3 ειδών χλωρίδας που απαντώνται μόνο σε εκείνη την περιοχή.

Η τοπική κοινωνία ζητάει εύλογα απαντήσεις: Γιατί πριν 2 χρόνια ο Δήμος Κατερίνης όχι μόνο γνωμοδότησε αρνητικά μα και καταδίκασε ομόφωνα ένα τέτοιο έργο; Με ποιο επιχείρημα ψήφισαν τότε και με ποιο επιχείρημα ψήφισαν τώρα;

Επίσης γιατί η εταιρεία δεν παρουσίασε εναλλακτική πρόταση (μια δεύτερη τοποθεσία δηλαδή )όπως ορίζει ξεκάθαρα η ευρωπαική οδηγία; Ποια είναι αυτή η εταιρία, ποιοι είναι οι μέτοχοί της, που βρίσκονται τα γραφεία της εταιρείας; Γιατί δεν έγινε ενημέρωση εκ μέρους του Δήμου στους κατοίκους της Πιερίας; Γνωρίζετε ότι για το συγκεκριμένο έργο είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά η Διεύθυνση Δασών Πιερίας; Το μεγαλύτερο αιολικό «πάρκο» στην Ευρώπη έχει τρεις μόνιμους υπαλλήλους. Επομένως το πρόσχημα για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι ψευδές. Καταστρέφεται το δάσος από διαμορφώσεις και διανοίξεις δρόμων. Κάθε ανεμογεννήτρια ζυγίζει μέχρι και 380 τόνους χωρίς τα θεμέλιά της. Απαιτείται ισχυρότατη θεμελίωση. Πρέπει να γίνει εκσκαφή μεγέθους τουλάχιστον 16μ. x 16μ. και βάθους τουλάχιστον 3 μέτρων και εκχέρσωση του γύρω χώρου κατά τουλάχιστον 2 στρέμματα. Κάθε ανεμογεννήτρια συνοδεύεται από ένα κτίριο. Η μεταφορά μιας ανεμογεννήτριας θα γίνει με τεράστιες νταλίκες. Τεράστιοι δρόμοι θα διανοιχτούν. Για κάθε πυλώνα χρειάζεται να πέσουν 500 περίπου κυβικά μέτρα μπετόν. Τέλος, μια ανεμογεννήτρια απαιτεί κατά μέσο όρο περίπου 14 χιλιόμετρα καλώδια για την σύνδεση της με τον υποσταθμό (εναέρια με κολώνες ή υπόγεια με εκσκαφές πολλών χιλιομέτρων).


Μεγάλο κτίριο απαιτείται και για τον υποσταθμό στο σημείο που θα ποντίζεται το καλώδιο για να μεταφέρει το εξαγόμενο ρεύμα. Εκεί που σχεδιάζεται να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες υπάρχει προστατευόμενη περιοχή NATURA.

Οι υπογράφοντες/υπογράφουσες αυτό το κείμενο, άτομα και σύλλογοι, είμαστε κατά της τοποθέτησης των 11 Ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 22 MW στην περιοχή Πέντε Πύργοι, στην Άνω Μηλιά Πιερίας


Το σχέδιο αυτό, αν υλοποιηθεί:

• Θα μετατρέψει τα Πιέρια Όρη σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

• Θα σημάνει τεράστιες εκσκαφές, εκχερσώσεις και ισοπεδωτικές διανοίξεις στα Πιέρια Όρη για τη μεταφορά και εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, τις θεμελιώσεις και τα απαιτούμενα οδικά έργα για τη συντήρηση των ανεμογεννητριών.

• Θα αυξήσει την τρωτότητα της Πιερίας σε πλημμύρες και σε φαινόμενα ερημοποίησης καθώς θα δημιουργήσει ανοιχτές επιφάνειες δεκάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

• Θα καταστρέψει δασικές περιοχές.

• Θα καταστρέψει μεγάλο μέρος της προστατευόμενης περιοχής NATURA της Πιερίας (οικότοπος ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος)

• Θα αλλοιώσει δραματικά το Πιερικό τοπίο καθώς οι τεράστιες ανεμογεννήτριες θα φαίνονται από παντού, λόγω της επιμήκους τοποθέτησής τους στο μεγαλύτερο μέρος της κορυφογραμμής.

• Θα γεμίσει με χιλιόμετρα καλωδιώσεων και πάνω από 11 συνοδευτικών κτιρίων και υποσταθμούς όλη την περιοχή των Πιερίων.

• Θα ακυρώσει τις μελλοντικές δυνατότητες ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού (ορειβασία, αναρρίχηση, πεζοπορία, πολιτιστικές διαδρομές, τόνωση της τοπικής οικονομίας των ορεινών χωριών,

ανάδειξη των ιστορικών μονοπατιών κλπ)

Θεωρούμε ότι η επένδυση αυτή

• αγνοεί την τοπική βούληση.

• σχεδιάζεται και μεθοδεύεται χωρίς διαφάνεια, ενημέρωση και διάλογο με τους κατοίκους και τις τοπικές αρχές.

• προσφέρει ασαφή οικονομικά ανταλλάγματα

• είναι άσχετη με τις ενεργειακές ανάγκες της Πιερίας και αποβλέπει μόνο στην κερδοφορία του επενδυτή.

• Δεν έχουν συνεκτιμηθεί οι φυσικές καταστροφές που θα επιφέρει, η ενδεχόμενη διατάραξη του υδρολογικού κύκλου και οι μακροχρόνιες οικονομικές επιπτώσεις (απαξίωση περιουσιών, μελισσοκομία, καλώς ασκούμενη κτηνοτροφία και κυνήγι, τροφοσυλλογή, εναλλακτικός τουρισμός
κλπ.).

• Και τέλος, διότι κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι, μετά τη λήξη της επένδυσης (25 ή 50 χρόνια), το φυσικό περιβάλλον θα αποκατασταθεί πραγματικά και ότι οι 11 ανεμογεννήτριες, τα τσιμεντένια θεμέλιά τους, τα κτίρια και τα χιλιόμετρα καλωδίων θα απομακρυνθούν με δαπάνες του επενδυτή.


Στα πλαίσια αυτά, λοιπόν, αποφασίσαμε να προωθήσουμε το παρόν ψήφισμα στα ΜΜΕ με σκοπό να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία της Πιερίας και να καταψηφίσει τη δημιουργία ανεμογεννητριών


ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΕΔΩhttps://secure.avaaz.org/el/petition/Katoikoi_filoi_kai_episkeptes_tis_Milias_Pierias_Sas_kaloyme_na_katapsifisete_ti_dimioyrgia_Aiolikoy_Parkoy_sta_Pieria_O/?cXQVTkb


Με εκτίμηση, κάτοικοι, φίλοι και επισκέπτες της Μηλιάς Πιερίας