Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2016

45ο Φεστιβάλ Ολύμπου Δυναμική αρχή για το “Αναλόγιο”

45ο Φεστιβάλ Ολύμπου  Δυναμική αρχή για το “Αναλόγιο”
 Δυναμική αρχή για την νέα ενότητα του Φεστιβάλ υπό τον τίτλο “Αναλόγιο” και ειδική θεματική “Οι Έλληνες συγγραφείς στη Ρουμανία”.
Το βράδυ της Κυριακής 3 Ιουλίου, στο αίθριο του Κέντρου Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου το κοινό τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση του Φεστιβάλ Ολύμπου που περιελάμβανε αναφορά στους Έλληνες συγγραφείς της Ρουμανίας, μέσα από τα κείμενά τους και τις προσωπικές τους αναφορές.

Εισηγητής της εκδήλωσης ήταν ο Απόστολος Πατελάκης, ιστορικός ερευνητής, μέλος της ρουμανικής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής, μετά τον εμφύλιο πόλεμο, όταν χιλιάδες Έλληνες πρόσφυγες αναζήτησαν πολιτικό άσυλο στη Ρουμανία. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον τρόπο ενσωμάτωσης των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στη ρουμανική κοινωνία, πολλοί από τους οποίους επρόκειτο να μείνουν και να δραστηριοποιηθούν εκεί για πάνω από τριάντα χρόνια, καθώς και για τη διαδικασία επαναπατρισμού τους.


Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Γενικός Πρόξενος της Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη, Δρ. Μάρτιν Λάντισλάου Σάλαμον, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στα ελληνικά, εκφράζοντας τη χαρά του για το γεγονός ότι φέτος η Ρουμανία είναι τιμώμενη χώρα του Φεστιβάλ Ολύμπου.

Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους διοργανωτές για την ευκαιρία που δίνουν στο ελληνικό κοινό να έχει, για δύο ολόκληρους μήνες, επαφή με τον ρουμάνικο πολιτισμό.

“Ο πολιτισμός μπορεί να δώσει προεκτάσεις και δυνατότητες και για άλλες συνεργασίες με τις χώρες που τιμούμε εδώ και μάλιστα σε μία δύσκολη συγκυρία όπου η χώρα μας χρειάζεται να έχει φίλους” ανέφερε ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Ολύμπου, Γρηγόρης Παπαχρήστος, καλωσορίζοντας το κοινό. Όπως είπε, η Ρουμανία είναι η 10η χώρα που τιμάται φέτος σε έναν θεσμό, αυτόν της τιμώμενης χώρας, για τον οποίο “έχουμε δουλέψει πολύ και σε πολλά επίπεδα και αυτό θα έχει και συνέχεια”.

Την εκδήλωση παρακολούθησε, μεταξύ άλλων, και ο βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Τζαμακλής.

Κείμενα των ελλήνων συγγραφέων διάβασαν οι: Γιώργος Χ. Χανδόλιας, Αικατερίνη Ζιακούλη, Μελίνα Παπαδοπούλου, Χρύσα Τσιμοπούλου. Επιμέλεια: Λένα Παταρίδου. Μουσική επιμέλεια: Έφη Δήμου

Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά η χορωδία Ολύμπια Ωδή καθηγητών Μ.Ε. Πιάνο: Έφη Καπετανάκου - Έφη Δήμου Τραγούδι: Γεωργία Μπάρμπα Φυσαρμόνικα: Ιορδάνης Ναβροζίδης - Στέφανος Κουκάρας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη των εκδόσεων «Μάτι».