Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Ολύμπια Εν Δίω

Στη Μούσα της Ερωτική Ποίησης «Ερατώ» ήταν αφιερωμένη η ημέρα των Ολύμπιων Εν Δίω με τους μαθητές του Γυμνασίου Καλλιθέας Θεσσαλονίκης και τους μαθητές από το Αζερμπαϊτζάν, να παρουσιάζουν δύο καταπληκτικές παραστάσεις, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα όλων.

Η πρώτη χρονικά παράσταση που παρουσιάστηκε χθες ήταν το έργο του Ευριπίδη «Ρήσος» από το Γυμνάσιο Καλλιθέας Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα από τα όχι «πολυπαιγμένα» έργα του Ευριπίδη, το οποίο βασίζεται σε γεγονότα που περιέχονται στη ραψωδία Κ της Ιλιάδας και είναι γνωστά με τον τίτλο «Δολώνεια».

Μετά την οργή του Αχιλλέα και την αποχή του από τη μάχη, οι Τρώες νικούν τους Έλληνες, έχουν στρατοπεδεύσει έξω στην πεδιάδα και γενικά τους έχουν φέρει σε δύσκολη θέση. Μια νύχτα οι Αχαιοί σε σύντομη σύσκεψη αποφασίζουν να στείλουν τον Οδυσσέα με το Διομήδη να κατασκοπεύσουν τους εχθρούς. Εκείνη τη νύχτα κι ο Έκτορας για τον ίδιο σκοπό στέλνει στο ελληνικό στρατόπεδο το Δόλωνα, που όμως αιχμαλωτίζεται από το Διομήδη και τον Οδυσσέα κι ανακρίνεται. Τους πληροφορεί ότι έχει φτάσει σύμμαχος της Τροίας, ο Θρακιώτης βασιλιάς Ρήσος. Μαθαίνοντας αυτοί όσα ήθελαν, σκοτώνουν τον Δόλωνα, κατορθώνουν να εισχωρήσουν στις τρωικές θέσεις, σκοτώνουν τον Ρήσο και δώδεκα δικούς του, παίρνουν τα θαυμάσια λευκά άλογά του και γυρίζουν πίσω σώοι και αβλαβείς.

Εξαιρετική ήταν η παρουσία και η παρουσία των μαθητών από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, (University of Baku – Ministry of Youth and Sports Azerbaijan) οι οποίοι παρουσίασαν τη δική τους εκδοχή της παράστασης «Good and Evil», ξεσηκώνοντας τους θεατές. Είναι χαρακτηριστικό οτι στο τέλος της παράστασης οι θεατές (μαθητές κυρίως σχολείων του νομού μας) κατέληξαν στη σκηνή του θεάτρου να χορεύουν μαζί με τους ηθοποιούς!

Τη συγκεκριμένη παράσταση, παρακολούθησε εκπρόσωπος του Υπουργείου Νέων και Αθλητισμού του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και εκπρόσωπος της Ελληνικής πρεσβείας στο Μπακού.

Σήμερα στα Ολύμπια Εν Δίω

Με τρεις παραστάσεις συνεχίζονται σήμερα τα Ολύμπια Εν Δίω. Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην Μελπωμένη, τη Μούσα της Τραγωδίας.

Στις 9:30 το πρωί, οι μαθητές από την Τεχεράνη, θα παρουσιάσουν την αναβληθείσα παράσταση «Μήδεια» και στις 11 οι μαθητές από το Magapar School της Πολωνίας το έργο «Ορφέας». Οι δύο αυτές παραστάσεις θα δοθούν στο αρχαίο θέατρο Δίου, ενώ μια Τρίτη παράσταση «Στα νερά της Μεσογείου», θα παρουσιάσει το 2ο ΓΕΛ Περιστερίου (στις 9:30 το πρωί) στην αίθουσα Πολλαπλών χρήσεων του ΓΕΛ Κονταριώτισσας.

Όλες οι εκδηλώσεις στα Ολύμπια Εν Δίω (σε αρχαίο Θέατρο Δίου, Κολινδρό, Αιγίνιο, Λιτόχωρο) είναι δωρεάν για το κοινό, αφού μοναδικός στόχος του θεσμού είναι η ανάδειξη (και επιβράβευση) της μαθητικής δημιουργίας και προσπάθειας.