Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΕΝΟΣ ΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ. Του Ιατρού-Νευρολόγου Ηλία Κωνσταντινίδη


Ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο συνήθως δίνει τη μέγιστη εικόνα, δηλαδή το χειρότερο εξαρχής και εν συνεχεία αρχίζει η βελτίωση.
Χωρίζονται σε 2 κύριες κατηγορίες στα εμβολικά και στα θρομβωτικά.

Τα εμβολικά ΑΕΕ εγκαθίστανται ξαφνικά παρουσιάζοντας σχεδόν εξαρχής το μέγιστο του κλινικού ελλείμματος. Τα θρομβωτικά συνήθως εξελίσσονται πιο αργά.


Εγκεφαλική εμβολή (εγκεφαλικό έμφρακτο από εμβολή)

Η εγκεφαλική εμβολή αποτελεί κυρίως επιπλοκή καρδιακής νόσου και 75% των καρδιογενών εμβόλων καταλήγουν στον εγκέφαλο. Η πιο συχνή αιτία είναι η χρόνια κολπική μαρμαρυγή με πηγή των εμβόλων τοιχωματικό θρόμβο εντός του ωτίου του κόλπου της καρδιάς.


Αίτια εγκεφαλικής εμβολής

● Καρδιακής προέλευσης

1. Κολπική μαρμαρυγή και άλλες αρρυθμίες

2. Έμφραγμα του μυοκαρδίου με τοιχωματικό θρόμβο

3. Οξεία και υποξεία βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα

4. Καρδιακή νόσος χωρίς αρρυθμία ή τοιχωματικό θρόμβο (στένωση μιτροειδούς, μυοκαρδίτιδα..)

5. Επιπλοκές καρδιοχειρουργικής επέμβασης

6. Προσθετική βαλβίδος

7. Μη βακτηριδιακές θρομβωτικές ενδοκαρδιακές εκβλαστήσεις

8. Πρόπτωση μιτροειδούς

9. Παράδοξη εμβολή

● Μη καρδιακής προέλευσης

1. Αθηροσκλήρυνση

2. Από αλλοιώσεις στα πλαίσια διαχωρισμού ή /και ινομυϊκής δυσπλασίας

3. Θρόμβος στις πνευμονικές φλέβες

4. Λίπος, όγκος ή αέρας

5. Επιπλοκές χειρουργικές επέμβασης στον τράχηλο και στο θώρακα

6. Φλεβοθρόμβωση κάτω άκρων και ταυτόχρονη ύπαρξη καρδιακής υποκλοπής


Εγκεφαλικό έμφρακτο από θρόμβωση (ή από παρατεταμένη ισχαιμία)


Η τριάδα του Virchow περιγράφει την υπερπηκτικότητα, τις αιμοδυναμικές μεταβολές και την ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, ως παράγοντες που συνεισφέρουν στο σχηματισμό θρόμβων. Η συγκόλληση, η ενεργοποίηση, η εκκριτική λειτουργία και η συσσώρευση των αιμοπεταλίων αποτελούν τα αρχικά βήματα στο σχηματισμό θρόμβου. Αποτέλεσμα είναι η μείωση του αυλού των αγγείων, δηλαδή τα αγγεία που μεταφέρουν το αίμα γίνονται στενότερα και άρα το αίμα δεν κυκλοφορεί φυσιολογικά.

Για αυτό, για να την διερεύνηση της αιτίας του αγγειακού επεισοδίου χρειάζεται έλεγχος της καρδιακή λειτουργίας και των παραγόντων κινδύνου – χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, σάκχαρο, αρτηριακή πίεση κυρίως. Σε νεότερα άτομα και κυρίως όταν δεν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου χρήσιμος είναι και ο έλεγχος του πηκτικού μηχανισμού.

Πάντα βέβαια απαραίτητη είναι και η απεικόνιση του εγκεφάλου, δηλ. η αξονική ή πιο καλά η μαγνητική τομογραφία με χρήση σκιαγραφικής ουσίας για την καλύτερη απεικόνιση των αγγείων του εγκεφάλου. Όταν συμβεί το εγκεφαλικό η αξονική τομογραφία θα μας ξεκαθαρίσει, συνήθως αν πρόκειται για αιμορραγικό ή ισχαιμικό επεισόδιο. Η μαγνητική είναι πιο ευαίσθητη στην απεικόνιση των μικρών βλαβών. Επίσης θα μας αποκαλύψει τυχόν άλλες δομικές αιτίες που μπορεί να δημιούργησαν το πρόβλημα (όγκους, ανευρύσματα…). Μπορεί να χρειαστεί ανάλογα με την διερεύνηση και αξονική ή μαγνητική αγγειογραφία, η οποία δείχνει καλύτερα τα αγγεία του εγκεφάλου. Συνήθως χρειαζόμαστε και υπέρηχο καρωτίδων για να βεβαιωθούμε για την κίνηση του αίματος προς τον εγκέφαλο, αν υπάρχει στένωση και πόση είναι, γιατί πάνω από ένα όριο χρειάζεται χειρουργική διάνοιξη.

Έτσι λοιπόν σε ένα αγγειακό επεισόδιο απαραίτητο είναι να προχωρήσουμε σε διερεύνηση της αιτίας του επεισοδίου με σκοπό βέβαια να προφυλαχτούμε όσο μπορούμε περισσότερο από άλλο επεισόδιο, το οποίο δυστυχώς συνήθως είναι και βαρύτερο.



*Ο κ. Κωνσταντινίδης Ηλίας είναι ιατρός νευρολόγος στο νομό Πιερίας από τις 10/10/2012 και διατηρεί το ιατρείο του επί της οδού Τ.ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΥ 30 (ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΕΥΚΑΡΠΙΔΗ - ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ "ΤΑΚΗΣ")

ΤΗΛ. 2351076040 ΚΙΝ.6978772746
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ
ΠΡΩΪ 9:00 - 1:30
ΑΠΟΓΕΥΜΑ 6:00 - 8:30