Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

“Φιλοξενία εκπροσώπων του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας στην Πιερία”

“Φιλοξενία εκπροσώπων του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας στην Πιερία”
Στο πλαίσιο του έτους ΄΄Ελλάδα – Ρωσία 2016΄΄ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Π.Ε. Πιερίας και τη συνδρομή του Δήμου Πύδνας - Κολινδρού, διοργάνωσε και πραγματοποίησε δεκαήμερη λαογραφική φιλοξενία την περίοδο 10-20 Νοεμβρίου 2016 σε εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας.

Στη Ρωσική αποστολή συμμετείχαν καθηγητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές της Σχολής Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Μόσχας προκειμένου να μελετήσουν θέματα σχετικά με τον τοπικό λαϊκό πολιτισμό, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις, αλλά και την Ελληνική γλώσσα και συγκεκριμένα τα τοπικά γλωσσικά ιδιώματα.


Οι φοιτητές διεξήγαγαν έρευνα και μελέτη σε πολύ ενδιαφέροντα λαογραφικά στοιχεία του τόπου μας στον Κολινδρό, άγνωστα για το κοινό της Ρωσίας. Μάλιστα αφιέρωσαν και μια μέρα για να μελετήσουν στοιχεία της πολιτιστικής ζωής και παράδοσης των Σαρακατσάνων στον Άγιο Σπυρίδωνα. Τα παραδοσιακά ήθη και έθιμα μπορούν να αποτελέσουν στοιχεία ενδιαφέροντος για τον πολιτιστικό τουρισμό και να προσελκύσουν κοινό από όλο τον κόσμο. Το αποτέλεσμα της έρευνας και της μελέτης αυτής και με βάση το υλικό που συγκεντρώθηκε, θα είναι η διεξαγωγή επιστημονικών εισηγήσεων στα συνέδρια του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας, του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης και της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Επίσης θα δημοσιευθούν τρία επιστημονικά άρθρα αφιερωμένα στον παραδοσιακό πολιτισμό του Κολινδρού. Τα διαλεκτολογικά και εθνογλωσσολογικά στοιχεία που συλλέχθηκαν θα ενταχθούν στον Άτλαντα Βαλκανικών Γλωσσών της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας. Η έρευνα αυτή θα δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ. Το τελικό παραδοτέο της μελέτης θα είναι η έκδοση ενός βιβλίου στη ρωσική γλώσσα με την πλήρη λαογραφική και εθνογλωσσολογική περιγραφή της περιοχής του Κολινδρού. Το βιβλίο αυτό θα παραδοθεί και στην Π.Ε. Πιερίας για να εμπλουτίσει την πολιτιστική και εθνολογική βάση δεδομένων της. Τέλος, θα ακολουθήσει σειρά δημοσιευμάτων στα ρωσικά περιοδικά και μια επιστημονική παρουσίαση των αποτελεσμάτων της επιτόπιας έρευνας σε μια ξεχωριστή εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ στη Μόσχα.



Από άποψη ιστορική και σημειολογική, αλλά και ουσίας, ως έδρα της φιλοξενίας των φοιτητών δεν επιλέχθηκε κάποιο αστικό κέντρο, αλλά ο Κολινδρός, για την καλύτερη ώσμωση των φοιτητών με την τοπική κοινωνία και με τα στοιχεία της τοπικής παράδοσης, λαογραφίας και διαλεκτολογίας. Η φιλοξενία έγινε στις οικίες των τοπικών κατοίκων, οι οποίοι έδειξαν απαράμιλλο εθελοντισμό και διάθεση, αναδεικνύοντας για μια ακόμα φορά τη φημισμένη Μακεδονική φιλοξενία.

Εποικοδομητική ήταν η συνάντηση που είχε η ρωσική αποστολή με την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κα. Σοφία Μαυρίδου, στο γραφείο της στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας. Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας υποδέχτηκε θερμά τους εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας και συζήτησε μαζί τους ενδιαφέρουσες δράσεις για την προβολή του τουριστικού προϊόντος της Πιερίας στη ρωσική τουριστική αγορά και την ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού.


Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας και με την ιδιότητα της Θεματικής Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας και Κοινωνίας των Πολιτών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, πρότεινε άλλωστε και ενέργειες για συμμετοχή Ρώσων φοιτητών σε εκπαιδευτικές εκδρομές στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχαιολογικό, ιστορικό, θρησκευτικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον. Στο τέλος της συνάντησης η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας προσέφερε στους επισκέπτες αναμνηστικά τοπικά προϊόντα και τους προσκάλεσε σύντομα να ξαναεπισκεφθούν την περιοχή.