Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Εγκαίνια για την Έκθεση: «Ζωγραφίζω (σ)την κρίση». Τα Κινηματογραφικά Αφιερώματα Κατερίνης 2017 ανοίγουν διάλογο με την κοινωνία

Εγκαίνια για την Έκθεση: «Ζωγραφίζω (σ)την κρίση». Τα Κινηματογραφικά Αφιερώματα Κατερίνης 2017 ανοίγουν διάλογο με την κοινωνία
Με την έντονη συμμετοχή του κόσμου, που δεν περιορίστηκε στο ρόλο του θεατή, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης Ζωγραφικής και Φωτογραφίας «Ζωγραφίζω (σ)την κρίση», το βράδυ της Κυριακής 5 Μαρτίου στην Αστική Σχολή Κατερίνης.


Στήθηκε έτσι και αυτός ο πυλώνας, που μαζί με την Έκθεση Φωτογραφίας «Πρόσφυγες» θα φωτίσουν το σκηνικό στο οποίο θα διαδραματιστούν οι εκδηλώσεις-προβολές των 2ων Κινηματογραφικών Αφιερωμάτων Κατερίνης, υπό τον γενικό τίτλο «Κινηματογραφώντας (σ)την κρίση».

Λόγω σχεδιασμού αλλά και λόγω τίτλου η Έκθεση, με την καλλιτεχνική επιμέλεια της Κατερίνας Τσιγκάνου, του Γιάννη Τσιγάρα και της Λίνας Γιαμούζη, είχε ως έναν από τους βασικούς στόχους της να κινητοποιήσει το κοινό της, να δημιουργήσει ερεθίσματα και το διαδραστικό περιβάλλον για να εκφραστούν. Για το λόγο αυτό ετοιμάστηκαν τα μεγάλα πάνελ-καμβάδες, στα οποία ζωγράφοι που συμμετέχουν στην έκθεση μαζί με μικρούς καλλιτέχνες βρήκαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν στο πλαίσιο της βραδιάς των εγκαινίων.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης πραγματοποίησε η πρόεδρος του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας Λίνα Γιαμούζη, κάνοντας αναφορά τόσο στο ευρύτερο πλαίσιο των 2ων Κινηματογραφικών Αφιερωμάτων Κατερίνης, όσο και στην έκθεση η οποία δεν έχει την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη μόνο ως θέμα, αλλά και στόχο, με την απόφαση οι πωλήσεις των έργων να ενισχύσουν την Μεριμνά Παιδιού Κατερίνης. Ένας στόχος που φαίνεται ότι θα επιτευχθεί, καθώς ήδη η κίνηση σε ότι αφορά την διάθεση των έργων είναι ζωηρή.

Από άποψης των εκθεμάτων, στην Αστική Σχολή φιλοξενούνται εικόνες οι οποίες αντιπροσωπεύουν όχι μόνο τα χρόνια της κρίσης την οποία διανύουμε, αλλά και καταστάσεις που διαχρονικά παρατηρούνται ως αρνητικές συνέπειες του τρόπου με τον οποίο έχουν δομηθεί οι ανθρώπινες κοινωνίες. Τα έργα που ήρθαν από διάφορες πόλεις της Ελλάδας και των Βαλκανίων (συμμετοχές της Φωτογραφικής Ομάδας Κατερίνης, του Ιωάννη Σταματογιάννη της BULB από το Βουκουρέστι, του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας και μεμονωμένων Καλλιτεχνών), αποτέλεσαν αντικείμενο προβληματισμού και σπίθα για ζωηρές συζητήσεις.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι και τις 19 Μαρτίου και ευχή των διοργανωτών είναι να συντελέσει σε έναν διάλογο για το πώς διαβιούμε εν μέσω κρίσης και τι προτάσεις σχηματοποιούνται και κατατίθενται για την αντιμετώπισή της. Τα εκθέματα και οι κατασκευές στο χώρο της Αστικής Σχολής δημιουργούν ένα σύνολο που τροφοδοτεί και ανατροφοδοτείται αφουγκραζόμενο τους κοινωνικοπολιτικούς προβληματισμούς του κοινού του.